RAPORTUL PRIMARULUI DE ROMAN PENTRU ANUL 2014

hidrocentrala roman Raportul de activitate pentru 2014 prezentat de primarul  municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, conţine informaţii cu privire la cele mai importante investiţii şi evenimente de anul trecut. Primarul a mulţumit tuturor angajaţilor Primăriei pentru activitatea din anul precedent.

Între realizările anului 2014 se remarcă microhidrocentrala de pe râul Moldova, a doua mare investiţie derulată în Roman după 1990, inaugurarea unităţii de producţie a TRW România, reînceperea lucrărilor la corpul B de la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, reabilitarea şi modernizarea ştrandului, extinderea reţelelor de apă şi canalizare sau amenajarea noilor parcări din municipiu, continuarea lucrărilor de restaurare la Biblioteca Municipală George Radu Melidon şi la modernizarea Pietonalului Ștefan cel Mare.

“Prima administraţie locală din România care are în proprietate o hidrocentrală”

Primele investiţii pe care le-a amintit Laurenţiu Dan Leoreanu au fost microhidrocentrala de pe râul Moldova şi fabrica TRW. “Anul 2014 a însemnat materializarea unei idei a cărei punere în practică a avut nevoie de cinci ani – «Centrala Hidroenergetică Roman 1» pe râul Moldova. Mulţi au considerat-o a fi o promisiune de campanie sau o idee din domeniul ficţiunii, dar iată că, astăzi, noi, romaşcanii, ne putem mândri că suntem prima administraţie locală din România care are în proprietate o hidrocentrală şi, în egală măsură, la fel de important, este şi autorizată să producă energie electrică.

„Inaugurarea unităţii de producţie a TRW România la Roman, în 30 aprilie 2014, în prezenţa mai multor oficialităţi locale, judeţene şi centrale, invitatul de onoare fiind preşedintele României Traian Băsescu, alături de Frank Mueller – vicepreşedinte TRW Automotive şi General Manager divizie OSS, ne-a redat speranţa în renaşterea vechii platforme industriale a municipiului. Mai mult decât atât, ne bucurăm că acest obiectiv industrial a reuşit să asigure peste 400 noi de locuri de muncă la deschidere, pentru ca, la final de an, să aibă în jur de 1.000 de noi salariaţi, problema locurilor de muncă fiind printre cele mai des ridicate, în anii anteriori, de romaşcani, în cadrul audienţelor sau a dezbaterilor publice. Încurajator este faptul că politica de angajare va fi continuată şi în 2015, conducerea acestei fabrici având în vedere să atragă în câmpul muncii încă 400 de noi salariaţi”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Investiţii şi lucrări publice

Pentru anul 2014, bugetul consolidat de venituri şi cheltuieli al municipiului Roman a fost în sumă de 189.414.000 de lei. Microhidrocentrala este o investiţie de amploare, dar administraţia locală a enumerat şi alte obiective care au fost realizate în 2014: reînceperea lucrărilor la corpul B de la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, reabilitarea şi modernizarea ştrandului, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, închiderea gropii de gunoi, modernizarea străzii Tirului, reabilitarea şi modernizarea Arterei Roman-Vest, alimentarea cu energie electrică a Aleei Industriilor, dar şi continuarea lucrărilor la Artera Roman-Est.

Tot anul trecut au fost amenajate zece parcări şi câteva parcări adiacente străzilor cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Cele zece parcări amenajate sunt: parcarea din spatele blocului nr. 6 de la intersecţia străzilor Panaite Donici şi Alexandru cel Bun; parcarea din spatele Casei de Cultură şi, parţial, pe străzile Libertăţii şi Oituz; parcarea de pe strada Dobrogeanu Gherea, pe sectorul cuprins între bulevardul Roman Muşat şi strada Mihail Kogălniceanu; parcarea de pe strada Vasile Alecsandri, în apropierea intersecţiei cu strada Alexandru cel Bun; parcarea de pe strada Panaite Donici, în faţa centrului “Romaniţa”; parcarea din capătul străzii Panaite Donici, în apropierea blocurilor nr. 2 si 3.

“Urmează ca, în 2015, să se execute celelalte patru obiective, şi anume: parcarea din faţa blocului 6 de la intersecţia străzilor Panaite Donici şi Alexandru cel Bun; parcarea din jurul unor boxe de garaje de la intersecţia străzilor Alexandru cel Bun şi Sucedava; parcarea aflată între clădirile Poştei şi Romtelecom, cu acces din strada Cuza-Vodă, şi parcarea din spatele cinematografului Unirea. Lucrările executate în 2014 au valorat 1.367.937 lei, iar stadiul fizic la finalul anului, realizat din contractul iniţial, era de 53%. Tot în acest an au demarat lucrările de modernizare a străzii Tineretului”, a declarat primarul Romanului.

În 2014, au continuat lucrările de restaurare la Biblioteca Municipală George Radu Melidon, obiectiv finanţat de Consiliul Local Roman şi Consiliul Judeţean Neamţ. De asemenea, s-a lucrat la modernizarea Pietonalului Ștefan cel Mare – tronson 4 şi reparaţiile la terasa parter 1. Anul trecut a fost finalizată lucrarea Pasaj de trecere Sector AF, PF Piaţa Centrală şi a fost începută lucrarea de investiţii Construire Parcare Publică Piaţa Centrală.

Peste 70.000 de metri pătrați de străzi reparate

Pentru întreţinerea străzilor din municipiul Roman, în 2014 s-a reparat o suprafaţă totală de 70.259 de metri pătraţi, pe diverse străzi, şi s-au ridicat în cotă 141 cămine şi 111 gaighere. Valoarea lucrărilor executate a fost de 2,46 milioane lei. “Proiectul conceput de către administraţia romaşcană privind achiziţia de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri a dus, în anul 2014, la economii de circa 80.000 de lei la bugetul local, licitaţia fiind câştigată de firma GETICA 95, la un preţ de 163 lei/MWH, pentru o cantitate de 4,2 GWH de energie tranzacţionată. Precizăm că Serviciul de iluminat public a fost gestionat până în iulie 2014 de Luxten Lighting Company SA, în baza unui contract din 2002. Printr-o hotărâre de Consiliu Local, în 2014 s-a hotărât organizarea, finanţarea, coordonarea, administrarea, gestionarea, exploatarea şi asigurarea funcţionării serviciului de iluminat public de către municipiul Roman, prin serviciul propriu. Tot în 2014, Primăria Municipiului Roman a elaborat «Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Roman pentru perioada 2014 – 2020», document determinant pentru creşterea pe termen mediu şi lung a municipiului Roman”, a  precizat Laurenţiu Dan Leoreanu.

Siguranţa cetăţenilor şi ordinea publică

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a acordat o atenţie sporită, în anul 2014, campaniilor de popularizare în rândurile cetăţenilor a măsurilor de prevenire a dezastrelor, de comportare în cazul unor situaţii de urgenţă sau a celor necesare pentru înlăturarea efectelor acestora, fiind pus accent pe efectuarea a diverse exerciţii de alarmare. Anul trecut au avut loc şase exerciţii de alarmare pe diferite teme, exerciţii în care au fost implicaţi atât elevi, cât şi romaşcani care lucrează în alte instituţii din oraş.

În ceea ce priveşte activitatea operativă, pe parcursul anului 2014, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit în 108 cazuri. În sezonul rece au fost asigurate măsuri pentru persoanele fără adăpost şi au fost distribuite 264 gustări persoanelor care staţionau cu TIR-urile în localităţile Roman şi Secuieni. În luna septembrie 2014, a fost montată o noua centrală de alarmare şi înştiinţare de tip SONIA (sistem operativ naţional de înştiinţare şi alarmare) la Punctul de Comandă a Municipiului Roman, care are rolul de concentrator pentru elementele terminale de înştiinţare şi alarmare şi nod de reţea pentru alte centrale prin patru medii de comunicaţie simultană.

Poliţiştii locali au participat la 1.928 de misiuni independente, de asigurare a ordinii şi liniştii publice şi, împreună cu Poliţia Municipiului Roman, au efectuat 257 de misiuni pentru combaterea cerşetoriei, a furturilor din auto şi buzunare, în zonele aglomerate. Din punct de vedere al sancţiunilor aplicate, activitatea Poliţiei Locale pe parcursul anului 2014 s-a concretizat prin: 841 de avertismente verbale, 1.401 avertismente scrise şi 845 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma misiunilor efectuate s-au aplicat 222 de sancţiuni contravenţionale pentru practicarea cerşetoriei şi au fost prinşi şi predaţi Poliţiei Municipiului Roman 18 infractori. În cursul anului 2014, Poliţia Locală a primit 2.477 sesizări, din care 280 scrise, 725 verbale şi 1.472 telefonice, prin dispeceratul propriu.

Relaţia cu cetăţenii

În anul 2014, prin intermediul Biroului Unic, s-a discutat cu peste 2.000 de persoane. 234 de persoane au fost înscrise în audienţe la primarul municipiului Roman şi 140 de persoane la viceprimar.

Prin Direcţia de Asistenţă Socială s-au întocmit 372 dosare pentru acordarea, în condiţiile legii, a ajutoarelor de urgenţă familiilor aflate în situaţii deosebite, iar trimestrial s-au distribuit tichete sociale la 3.306 de romaşcani.

Prin Direcţia de Impozite şi Taxe Locale s-au primit 484 de cereri de reducere cu 50% a impozitelor şi s-au primit alte 235 de cereri de scutire pentru persoane încadrate în gradul I de invaliditate, cu handicap accentuat sau grav. Grupul Local de Lucru Roman a derulat mai multe acţiuni în sprijinul populaţiei de etnie rromă, mai ales pentru eliberarea actelor de identitate. Alte sute de sesizări au fost rezolvate prin discuţii ale administraţiei locale cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

Romanul – un plămân verde

Romaşcanii s-au alăturat şi în 2014 campaniei internaţionale “Stinge lumina!”, cu prilejul Orei Pământului, contribuind la reducerea consumului de energie electrică cu 1,12 Mwh, la nivelul zonei Roman. Pentru promovarea colectării selective, municipalitatea a fost premiată în cadrul ediţiei a II-a a Competiţiei naţionale “Oraşul reciclării”, organizată de EcoRom Ambalaje.

“În anul 2014, două acţiuni pe care le-am iniţiat în primul mandat de primar, desfăşurate anual în perioada martie-aprilie, au ajuns la ediţiile cu numărul cinci: «Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi!», concurs local pentru încurajarea cetăţenilor să întreţină în bune condiţii spaţiile publice, şi «Luna pădurii» – acţiune de voluntariat constând în amenajarea de plantaţii în zona Ștrand municipal Roman – dig râu Moldova, DJ 207A, Pod CFR peste râul Moldova, Digul râului Siret, aliniamente stradale, în incinta instituţiilor de învăţământ şi a părculeţelor, unde au fost plantaţi 10.000 puieţi.

În cursul anului 2014, prin Compartimentul monitorizare mediu, s-au trimis 185 de solicitări și răspunsuri către agenţii economici şi s-au întocmit 75 de raportări către instituţii.

Municipiul Roman a aderat, în 2014, la Convenţia Primarilor, principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale şi regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Semnatarii Convenţiei Primarilor se angajează, în special, să elaboreze un inventar de referinţă al emisiilor de dioxid de carbon şi să transmită, în maximum un an de la semnare, un plan de acţiune privind energia durabilă care să descrie acţiunile şi măsurile pe care primarii planifică să le implementeze.

Cultură și Educație

Printre evenimentele culturale şi de promovare a tradiţiilor, a celor artistice şi sportive care s-au desfăşurat pe parcursul anului trecut se numără: Duminica Ortodoxiei; conferinţa “Între istoria care ni se arată şi istoria care ni se ascunde”, susţinută de academicianul Solomon Marcus; expoziţie de fotografii “Europe of all Citizens”; Zilele municipiului Roman – o săptămână în care au avut loc nouă evenimente distincte; donaţie pentru Spitalul Municipal de Urgenţă Roman din partea organizaţiei “Salvaţi Copiii”; Campionatul Naţional de Minifotbal; colocviul “Istoria trăită – Români refugiaţi din Basarabia”; festivalul internaţional de folclor “Ceahlăul” – ediţia a XVII-a; trofeul internaţional ”Roman Vodă Muşat” la handbal feminin, ediţia a VII-a; “Călătorie la 1900″ – împreună sprijinim restaurarea Castelului Miclăuşeni”, eveniment organizat la Miclăuşeni, în parteneriat cu Primăria Roman; campania “Te ajut să înveţi”, care a avut  ca obiectiv sprijinirea cu rechizite, respectiv 130 de ghiozdane complet echipate, pentru copiii cu situaţii materiale dificile; training de informare “Împreună în Europa – accesare de fonduri europene, derularea acestora şi punerea în aplicare” – organizat, în parteneriat, de Primăria Municipiului Roman, Filiala “Ion Vatamanu” Roman a Asociaţiei culturale “Pro Basarabia şi Bucovina” şi Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, pentru reprezentanţi ai administraţiei locale din Republica Moldova; turul III Cupa Cupelor EHF – HCM Roman – Skuru IK Suedia; expoziţie de pictură a artistului plastic şi restauratorului de origine armeană Mircea Răsvan Ciacâru, membru al Uniunii Artiştilor Plastici; Cinema-Edu – proiect de educaţie cinematografică; concursul naţional de caricatură, grafică şi portretistică “Sub lupă” – ediţia a III-a; expoziţia colecţiei Muzeului etnografic “Lada cu zestre”; sfinţirea Troiţei dedicată martirilor regimului comunist; festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Roman Metropolitan” – ediţia a V-a.

La sfârşitul anului trecut a fost lansată pagina de Facebook a Primăriei Roman.

“Cu prilejul Simpozionului Internaţional «Basarabia pământ românesc» ediţia a VI-a, în perioada 26 – 29 martie 2014, Romanul a primit vizita unei delegaţii a Liceului «Ștefan Vodă», din oraşul cu acelaşi nume din Republica Moldova. În sala de şedinţe a Primăriei Roman, am purtat discuţii despre situaţiile politice, economice şi din învăţământ existente în Republica Moldova şi am oferit, din partea administraţiei publice romaşcane, câte o mapă de prezentare şi mai multe obiecte cu imagini din municipiul Roman, elevii moldoveni primind câte un suvenir. Pe parcursul şederii, delegaţia din oraşul înfrăţit Ștefan Vodă a vizitat atât obiective din municipiul Roman, cât şi obiective istorice din judeţul Neamţ. Cu ocazia Zilelor Raionului Ștefan Vodă, în perioada 22 – 25 mai, o delegaţiei condusă de preşedintele Filialei «Ion Vatamanu» din Roman a vizitat oraşul înfrăţit Ștefan Vodă din Republica Moldova”, a adăugat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

În perioada 17 – 18 mai 2014, la invitaţia lui Mihail Simashkevici, primarul oraşului KamianetsPodilskyi – Ucraina, oraş înfrăţit cu municipiul Roman, o delegaţie condusă de viceprimarul municipiului Roman, Lucian Micu, a participat la manifestările cultural-artistice organizate cu prilejul Zilelor oraşului KamianetsPodilskyi.

Romanul în Europa

În contextul conflictelor din Ucraina, în luna septembrie 2014, autorităţile administraţiei locale din oraşul KamianetsPodilskyi au cerut sprijin autorităţilor locale romaşcane, solicitând ajutor umanitar pentru a-i sprijini pe cetăţenii din zona de conflict şi familiile refugiaţilor care sosesc în KamianetsPodilskyi din zona ocupată din Doneţk şi din estul Ucrainei. Primăria a lansat o campanie umanitară, fiind colectate haine şi încălţăminte pentru anotimpul rece, pături şi lenjerii de pat, precum şi alte ajutoare umanitare care au cântărit aproximativ 3.500 kilograme.

“Un simbol de colaborare în marea familie europeană l-a constituit inaugurarea, pe 4 martie 2014, a Centrului «Delfinul» la Roman, pentru copii cu autism – proiect dezvoltat de Fundaţia Betania, Centrul Delfinul din Bacău, Primăria Municipiului Roman şi susţinut de Excelenţa Sa Matthijs Van Bonzel, Ambasadorului Olandei la Bucureşti. În septembrie 2014, în spiritul dezvoltării şi asigurării continuităţii proiectelor cu caracter social, am purtat discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Norvegian Church Aid din Regatul Norvegiei şi ai Fundaţiei Pacea din Roman, pentru sprijinirea acţiunilor de ajutorare a semenilor noştri din strada Fabricii şi pentru anul 2015, care s-au şi materializat”, a mai spus primarul.

Premii naţionale

Asociaţia Eco-Rom Ambalaje a desemnat, în data de 17 septembrie 2014, câştigătorii campaniei ”Oraşul reciclării 2014”, competiţie ce s-a adresat primăriilor de municipiu şi a fost organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014. În cadrul competiţiei “Oraşul reciclării”, municipiul Roman a cucerit titlul de “Luptător” şi s-a făcut remarcat pentru cele mai multe deşeuri de ambalaje colectate separat per locuitor, în jumătate de an fiind colectate selectiv peste 120.000 de kilograme de deşeuri, raportat la o populaţie de 47.000 de locuitori.

Excelență în administrație

În data de 20 noiembrie 2014, a avut loc la Poiana Braşov cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor de Excelenţă Administratie.ro, eveniment organizat de Portalul naţional de Administraţie publică www.administratie.ro împreună cu “Oameni şi Companii”. În cadrul Galei, Primăriei municipiului Roman i s-a acordat “Premiul de excelenţă pentru activitatea în primării”.

Dan VASILIU