Raportul primarului de Roman 2009-2016

Doresc să le mulțumesc romașcanilor pentru că mi-au încredinţat pentru aproape 9 ani conducerea destinului urbei mușatine, confirmând că faptele, nu vorbele, sunt cele care pot schimba în mai bine casa noastră – Roman. Împreună am contribuit din anul 2008 la ―schimbarea la față a Romanului‖, prin concretizarea unor proiecte cu impact major asupra comunității.

Municipiul Roman constituie o mare intersecție de fluxuri de persoane, capital, mărfuri, servicii. În cei 9 ani ca primar al Romanului, am angajat municipiul într-un amplu proces de modernizare pentru a creşte capacitatea de a ne dezvolta ca şi comunitate.

Realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (2011-2013) a adus siguranța și modernizarea în viața a 10.000 de locuitori ai cetății lui Roman Mușat, fiind una dintre investițiile cele mai mari în municipiu după 1990.

Dezoltarea unui pilon social puternic a fost imperativă și s-a realizat prin materializarea a trei proiecte supranumite și “Casa Bunicilor”, “Casa Pâinii”, “Casa Copilului”.

Inaugurarea unității de producție a TRW România la Roman, în 30 aprilie 2014, unde astăzi 1.700 de familii își câștigă salariile.

Anul 2014 a însemnat materializarea unei idei a cărei punere în practică a avut nevoie de 5 ani – ”Centrala Hidroenergetică Roman 1” pe râul Moldova.

Redeschiderea Ştrandului municipal, care în varianta modernizată şi înglobată în Complexul Sportiv şi de Agrement Moldova a înregistrat aproape 60.000 de clienţi, de peste două ori mai mulți faţă de publicul estimat.

Reabilitarea, modernizare sau consolidarea unor clădiri simbol ale Romanului – Casa Ioachim, sediul Bibliotecii ‖George Radu Melidon‖, Casa Hogaș, Palatul SturdzaCantacuzino, Corpul B al Colegiului Național Roman-Vodă, a Corpului A al acestuia.

RELAȚIA PRIMAR – CETĂȚENI

Peste 40 dezbateri publice în toate cartierele, pentru a informa asupra marilor proiecte de infrastructură dar şi pentru a le afla problemele. S-a continuat buna relaţionare cu grupurile de consultanţă create în acești ani de mandat, dintre care trebuie menţionate: Consiliului Vârstnicilor “Sfatul Înțelepților”, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Roman.

Biroul Unic – pe care l-am înființat în primele luni de mandat ca primar – și-a consolidat în toți acești ani postura de principală interfață a instituției în relația cu publicul care apelează la serviciile primăriei. Romanul a devenit de la 1 aprilie 2016 al treilea oraş din ţară care a implementat un sistem informatic (Serviciul de Programare online evidența populației) prin care cetăţenii pot să se programeze online pentru eliberarea actelor de identitate de la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ” A ROMANULUI

Investițiile realizate în toți acești ani au depășit 60 de milioane de euro, în acești 9 ani s-au întreprins cele mai mari investiţii publice după 1990. Adevărata schimbare la faţă a început din 2009, o dată cu derularea amplului proiect de reamenajare a spaţiilor verzi din zona Bogdan Dragoş-Smirodava.

Una dintre cele mai ample lucrări realizate pe parcursul anului 2009 a fost reamenajarea zonei centrale a municipiului Roman, pe traseul actualului bulevard Roman Muşat.

O altă investiţie importantă a fost cea din 2011, legată de înfiinţarea de parcuri noi în municipiul Roman.

Intrarea în municipiul Roman dinspre Bacău şi Piatra Neamţ, suprapusă peste drumul European E85, cea mai importantă axă rutieră a Moldovei, la intersecţia străzii Sucedava cu Bulevardul Roman – Muşat a cunoscut o amplă transformare de-a lungul anului 2010, devenind un sens giratoriu, un punct de reper în estetica oraşului, o adevărată poartă de intrare – „Poarta Sud”.

O investiţie spectaculoasă care a născut aprecieri nu numai din partea romaşcanilor, dar şi din partea celor care ne-au vizitat oraşul. Un lac modern, funcţional, o oază de frumuseţe de care Romanul este mândru, a fost completat prin refacerea insulelor – Insula „Brâncuşi”, cu elemente sculpturale specifice, ce amintesc de 13 marele artist; Insula „Planeta Verde”, însufleţită de animale de talie mică şi păsări, şi Insula „Cascada”, înnobilată cu o cascadă artificială şi un punct de relaxare şi observare a întregii zone.

„Casa Vânătorului”, modernizată în anul 2009, este rezultatul unui parteneriat iniţiat cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Amatori din Roman.

Noul sediu al Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, finalizat în anul 2011 în Parcul Municipal a fost un proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ,

Din anul 2009, un sediu generos pentru Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi pentru Direcţia Poliţiei Locale, demn de o localitate cu rang de municipiu, este găzduit de clădirea fostului „Club Petrotub‖.

O altă carte de vizită a oraşului a devenit sediul Biroului de Stare Civilă din municipiul Roman – „Casa Căsătoriilor”, aşezământ al cărui prag este trecut nu numai de romaşcani, ci şi de invitaţii lor din alte localităţi.

Anul 2010 a marcat inaugurarea Centrului de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţe Roman, o investiţie în modernitate. Amintesc și faptul că în perioada 2012-2016 au fost modernizate aproape toate secţiile spitalului.

MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE ȘI EXTINDEREA PARCĂRILOR

Proiectul de referinţă pentru urbea mușatină „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a municipiului Roman”(PIDU) a cuprins lucrări de modernizare pentru 30 de străzi. Menționez că finalizarea Arterei Roman – Est va asigura fluența traficului rutier greu pe direcțiile Vaslui – Suceava sau Vaslui – Iași, evitând zonele dens locuite. Un alt avantaj va fi faptul că, în momentul în care stațiile din zona Cordun, de sortare și transfer a deșeurilor, vor fi active, se va evita tranzitarea cu mașinile de gunoi a municipiului și a zonelor dens locuite, eliminând crearea unui disconfort cetățenilor. Investiția va fi întregită în cursul anului 2017 prin realizarea unui sens de girație la intersecția dintre strada Plopilor și DN2(E85), ceea ce va 24 ușura accesul înspre și dinspre Artera Roman Est. În anul 2016, încasările totale în cazul parcărilor publice cu plată au fost de 203.154,9 lei.

SOLUŢII EFICIENTE PENTRU PROBLEMATICA SOCIALĂ

Anul 2009 repartizarea către tineri a unui număr de 40 de apartamente şi 60 de garsoniere; a început construirea a două blocuri de locuinţe sociale în Aleea Revoluției nr. 11 destinate celor evacuaţi din casele naţionalizate, compuse din două scări a câte 20 de apartamente. 40 de familii romașcane s-au mutat în ―casă nouă‖ în decembrie 2012. Anul 2010 a marcat şi deschiderea construcţiei a încă 60 de locuinţe în regim ANL în Aleea Vasile Lupu. În mai 2012 s-au repartizat tinerilor și aceste locuințe. Am obţinut un plus de locuinţe sociale prin reabilitarea 27 parterului imobilului aflat în strada Anton Pann, nr. 28A. S-au finalizat în anul 2010, prin reamenajare camerelor de cămin aparținând Colegiului Tehnic ―Miron Costin‖ din strada Anton Pann, alte 23 de locuinţe sociale.

MODERNIZAREA PIEȚELOR DIN MUNICIPIU

Am realizat în Piaţa Smirodava în 2009, construirea unui spaţiu acoperit pentru desfacerea fructelor şi legumelor în anul 2009. Tot în același an au fost reabilitate în Piața Smirodava clădirea de birouri și toaletele. Investiţiile în zonă au continuat în 2010 prin deschiderea unui spaţiu conform cerinţelor sanitare pentru desfacerea produselor lactate, dar şi cu refacerea trotuarelor şi aleilor din zonă. Un nou obiectiv solicitat de locuitorii din zonă, Piaţa Danubiana, s-a alăturat celor amenajate în cartierele Mihai Viteazul și Anton Pann. Anul 2010 a adus și o concentrare a investițiilor de modernizare în Piaţa Centrală.

SPRIJINIREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ROMAŞCAN

Primăria Municipiului Roman, conştientizând că principala investiţie în viitor este în învăţământul romaşcan, şi-a asumat această responsabilitate şi pentru prima oară, şcolile romaşcane, în fiecare din cei 9 ani de mandat, au primit integral sumele, materialele şi sprijinul logistic solicitate pentru reparaţii şi igienizări, pentru pregătirea debuturilor de an şcolar sau desfășurarea unor acțiuni punctuale.

RELAȚIILE DE COLABORARE ȘI ÎNFRĂȚIRE

Un punct important pe agenda noastră în cei 9 ani de mandat a fost şi deschiderea unor relaţii externe pe care un oraş care se doreşte a fi european trebuie să le aibă. În acești ani de mandat am dorit promovarea imaginii comunităţii la nivel internaţional și am menţinut o corespondenţă permanentă cu autorităţile locale din oraşele înfrăţite cu Municipiul Roman, manifestând deschidere şi prietenie faţă de cetăţenii acestora și fiindu-le alături la evenimentele importante ale vieţii comunităţilor prietene.

ROMANUL – ORAȘ CU IDENTITATE EUROPEANĂ

În cei 9 ani de mandat Primăria Municipiului Roman şi-a afirmat puternic rolul de a aduce împreună toţi romaşcanii, în această mare familie, atât prin acţiuni de ordin cultural cât şi recreative, activităţi în care municipalitatea s-a implicat activ, logistic şi financiar. Doresc să mulţumesc tuturor agenţilor economici care au răspuns pozitiv la solicitarea de a se implica în aceste acţiuni şi care au dat dovadă că pot fi parteneri de încredere. Rolul social-cultural al municipalităţii s-a manifestat în fiecare an prin participarea directă sau ca partener la o serie de evenimente culturale definitorii pentru identitatea națională sau locală.

MUNICIPIUL ROMAN – ORAŞ CU VIZIUNE STRATEGICĂ DURABILĂ

Dezvoltarea comunității locale poate fi asigurată prin stabilirea modului de gestionare, actuală şi viitoare, a resurselor sale naturale, energetice, materiale şi informaţionale. Totodată dezvoltarea societăţii, prin intermediul pilonului său economic, înseamnă şi creşterea investiţiilor, promovarea stabilităţii şi a concurenţei, dezvoltarea şi recompensarea abilităţilor de muncă. Planificarea strategică realizată de administraţia Municipiului Roman a avut scopul de a reuni într-un singur cadru de management aspecte legate de planificarea organizaţională, stabilirea priorităţilor, planificarea politicilor publice, în noul context național și european.

DEZVOLTAREA MEDIULUI DE AFACERI ÎN MUN. ROMAN

Este necesară dezvoltarea mediului de afaceri din Municipiul Roman, prin înființarea unei structuri de sprijinire a afacerilor de tip incubator de afaceri și un parc industrial. Dorim amenajarea unui parc industrial, pe o suprafață de minim 10 ha (zone propuse: Roman Est / Roman Vest /str. Chimiei), a unui incubator de afaceri.

MUNICIPALITATEA ROMAŞCANĂ – VÂRF AL PERFORMANŢEI ÎN ADMINISTRAŢIE

Conducerea administraţiei locale din municipiul Roman a primit aprecierea mai multor instituţii pentru activitatea depusă în fiecare din cei 9 ani de mandat și prin aceasta întrega echipă din Primăria Roman. Pe parcursul mandatelor am primit mai multe distincţii și premii, unele fiind primite în nume personal, pentru eforturile şi rezultatele obţinute în administrarea cetăţii lui Roman-Vodă, însă eu le apreciez ca fiind ale noastre, ale „marii familii romaşcane‖.

SPIJINIREA CULTELOR RELIGIOASE

Administraţia locală a fost în toți acești ani mereu aproape de acţiunile desfăşurate de Biserică, pentru că rolul comunitar al acesteia este de maximă importanţă, aducând acel plus de motivare şi implicare, de responsabilizare şi respect de care Romanul are nevoie.

ROMANUL –ORAȘ VERDE

Pentru a îndeplini acest deziderat: “Romanul – Oraș verde”, în cei 9 ani de mandat eforturile administrației locale au fost concentrate în 3 direcții: extinderea suprafețelor de spații verzi prin plantări de puieți sau reamenajări peisagistice de amploare, implicarea activă a instituției în acțiuni cu caracter ecologist și întreținerea spațiilor verzi existente sau nou create. În cadrul primei ediții a Competiţiei naţionale Oraşul reciclării, din anul 2013, organizată de către EcoRom Ambalaje Bucureşti, Municipiul Roman a primit Premiul de Excelenţă la categoria Linia întâi, în cadrul ediţiei a II-a(2014) a fost răsplătit prin obţinerea titlului de “Luptător”, iar la ediţia a III-a(2015) orașul nostru a primit PREMIUL SPECIAL pentru implicarea în acţiuni de conştientizare a populaţiei prin campanii de informare şi promovare în presa locală.

Cuvânt de încheiere

Nu voi uita niciodată promisiunile făcute cetăţenilor, dedic întreaga mea activitate realizării proiectelor propuse, iar dragostea pe care eu și dumneavoastră o avem pentru casa noastră Roman, ne obligă să ne îndreptăm forțele către un singur ideal: Romanul, oraş european în INIMA MOLDOVEI.

Dumnezeu să binecuvânteze Romanul și pe romașcanii de pretutindeni!