„Raportăm că microbuzul e rupt în două!”

microbuz-scolar-

*Un sfert din mijloacele de transport şcolare, trase pe dreapta

Dotarea şcolilor din mediul rural cu microbuze lasă foarte mult de dorit. Din 104 mijloace de transport contabilizate în anul 2001, au mai rămas funcţionale doar 75, şi acestea cu destule probleme tehnice.

„Chiar astăzi am primit un teanc de informări din judeţ. Din 144 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, peste 80% au probleme mai mici sau mai mari cu mijloacele de transport. Situaţii mai speciale sunt acolo unde încă se mai folosesc maşinile ARO. Primesc destule telefoane de genul „Raportăm că microbuzul e rupt în două”, iar primarii şi directorii de şcoli nu mai ştiu cum să facă şi cum să repare microbuzele şcolare. Periodic îl informăm pe domnul ministru despre situaţiile legate de transportul şcolar. În ultima videoconferinţă ministrul Educaţiei ne-a transmis că în continuare caută soluţii pentru dotarea şcolilor din ţară cu 800 de microbuze, pe care să le ia în leasing”, a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan de la Inspectoratul Şcolar Neamţ.

Conducerea ISJ Neamţ a mai precizat că o altă problemă care trebuie rezolvată se referă la atribuţiile pe care le au şoferii de microbuze şcolare: „Şoferii sunt un fel de Dumnezeu în maşina şcolii, în sensul că au grjă de elevi, au grijă ca fiecare să fie dus cât mai aproape de domiciliu, mai exact fişa postului îi obligă să­-i ducă de la şcoală până la un punct unde, de obicei, aşteaptă părinţii. Sunt şi părinţi nemulţumiţi că microbuzul nu ajunge până în cele mai îndepărtate cătune însă, de  ce să nu recunoaştem, e puţin probabil ca maşinile să fie compatibile cu unele drumuri pline de hârtoape”, a mai spus inspectorul general şcolar Stan.

 

G. NICORESCU