Suntem în plin sezon de însămânțare a rapiței. O cultură mai nouă, în județ și în țară, care s-a răspândit foarte repede, de la un an la altul ocupând suprafețe tot mai mari. Nu întâmplător a prins agricultorul român drag de această cultură. Sunt câteva argumente care o scot în fața altor culturi tradiționale. În primul rând, profitabilitatea ridicată. Rapița are vânzarea asigurată, la un preț bun, imediat după recoltare. Apoi, este cea care aduce primii bani din recoltele anului respectiv. Bani atât de necesari continuării ciclului productiv agricol. Se vinde repede și la preț bun, dar cu condiția să prinzi momentul de piață, cel mai bun cu putință.
La noi în judeţ, până în prezent, rapița a fost semănată pe aproape jumătate din suprafața ce urmează a fi ocupată cu această cultură. O suprafață mai mare față de cea de anul trecut. Creșterea este de la 6475 ha, la 7120 ha.
Pe Vasile Balcan, directorul SC MARSAT Roman, l-am numit ”părintele” rapiției, dumnealui fiind cel care a semănat primele suprafețe cu această cultură. O cunoaște cel mai bine, motiv pentru care i-am solicitat opiniile avizate, vizavi de cultura de rapiță, de evoluția și profitabilitatea de piață, într-un moment când toate prețurile produselor agricole sunt în scădere. Una foarte accentuată la anumite culturi, de bază: ”Suntem spre finalizarea semănatului la rapiță, e vorba de 1-2 zile de lucru în câmp. Noi semănăm în jur de 800 ha, mai puțin față de anul trecut, asta pentru că am renunțat la ferma de la Bucecea. Anul trecut am avut 1000 ha de rapiță. Pe Neamț avem acum mai mult cu 100 ha.”
La vremea recoltării rapiței, Vasile Balcan era cătrănit din cauza scăderii dramatice a prețurilor la principalele produse agricole, inclusiv la rapiță. Mă așteptam să renunțe la această cultură. Ei bine, nu în totalitate chiar. ”Rapița are perioada ei de valorificare, atunci trebuie să ieși cu ea pe piață. Scăderea prețului la rapiță nu-i chiar atât de dramatică, față de culturile agricole de bază. La recoltare s-a vândut cu 1,5 lei/kg, acum s-a ajuns la 1,1 lei/kg. Față de celelalte prețuri ale produselor agricole, la rapiță am prins un preț destul de bun. Rapița este cultura care aduce primii bani în firmă, vine cu lichidități imediate. Și floarea soarelui este ușor vandabilă. Doar grâul şi porumbul sunt produsele agricole care se vând destul de greu, iar banii vin mai târziu. Rapița se vinde imediat, la recoltare.
Scăderea de preț față de anul trecut este de la 2 lei/kg, la 1,5 lei/kg. Nu e ca la floarea soarelui, unde diminuarea a fost de la 2 lei/kg la 1 leu/kg. Sau la porumb, de la 1 leu/kg la 0,4 lei/ kg. Față de anul trecut, la rapiță prețul a scăzut doar cu un spfert, la celelalte culturi s-a înjumătățit. La porumb prețul e mai jos de atât”.
Rapița e o cultură ceva mai pretențioasă, la pusul seminței sub brază, dar mai cu seamă la vreme cu temperaturi mai scăzute. ”Avem noroc de ploile care au căzut în ultima perioadă. Terenul s-a putut pregăti foarte bine, s-a semănat în condiții optime. Cum spuneam, suntem spre finalul înfiițării acestei culturi, o parte din rapiță deja a răsărit. Cultura de rapiţă are toate condițiile să se dezvolte bine până la intrarea în iarnă.”
Acum, depinde cum va fi iarna, cât de repede va veni perioada de îngheț, cât va ține și cât de rece va fi, dacă va fi suficientă zăpadă. De câţiva ani, în fiecare primvară, suprafeţe însemnate din aceată cultură erau „întoarse”, pentru a se semăna altceva în locul rapiţei distruse de îngheţ. Cu excepţia primăverii din acest an.
Tina CONDREA