Radu Lefter antrenează din nou în Arabia Saudită cu Costel Gâlcă. A semnat cu Al Feiha

Antrenorul pietrean Radu Lefter se pare că s-a obișnuit cu viața și traiul din zona Golfului și va pregăti încă un an de zile o formație din Arabia Saudită. După ce și-a încheiat angajamentul cu cei de la Al Taawon, tehnicianul pietrean a semnat un contract cu o altă grupare saudită, Al Feiha, nou promovată în primul eșalon. La fel ca și la celălalt club, Radu Lefter se va ocupa cu pregătirea portarilor și va lucra alături de Constantin Gâlcă, cel care a fost numit principal la Al Feiha. Alături de Gâlcă și Lefter, din stafful tehnic vor mai face parte și alți tehnicieni români. Ieri, Radu Lefter a început oficial munca la noua echipă, care a început un stagiu centralizat de pregătire în Austria. Antrenorii români au semnat un contract valabil pe un an de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un sezon.

Este o nouă provocare pentru mine, consider că m-am adaptat repede și m-am obișnuit cu viața și clima din această zonă a lumii. Mă bucur enorm că voi lucra din nou cu Costel Gâlcă, cel care m-a adus și la Al Taawon și care m-a vrut și aici. Este un antrenor foarte bun, iar relația mea cu el a fost una excelentă în perioada cât am lucrat la Al Taawon. Am venit la o nou promovată, o echipă din orașul Majmah, dar care are ambiții foarte mari pentru noua stagiune. Costel a pus mai multe condiții atunci când am semnat, în condițiile în care își dorește mai mulți jucători în lot, iar șefii de aici au acceptat. Sperăm să avem o activitate cât mai bună, să avem rezultate, și să ne îndeplinim obiectivele“, a spus Radu Lefter.

Gâlcă și-i dorește la noua echipă, printre alții, pe Lucian Sânmărtean, jucător care se află în sub contract cu Al Taawon, și pe Cristi Săpunaru, de la Astra Giurgiu.

Multe abandonuri în voleiul românesc

Criza financiară din ultimii ani și problema legii sportului au dus la un dezastru în ceea ce privește activitatea sportivă din România în ultima perioadă, cel puțin în ceea ce privește sporturile de echipă. La fotbal, în special, dar și handbal, baschet sau rugby, foarte multe cluburi de tradiție s-au desființat sau nu și-au mai putut continua activitatea deoarece nu au mai putut fi susținute financiar. Iată că în această vară, criza financiară a început să afecteze foarte mult și voleiul din România, atât în competiția masculină, dar mai ales în cea feminină, iar noul campionat, în divizia A1 de volei feminin, nu are în acest moment nici măcar 10 formații la start, dintr-un maxim posibil de 12.

VC Unic Piatra Neamț, Penicilina și SCM Pitești s-au retras din campionat

Situația cea mai dramatică este în momentul de față în divizia A1 feminină, unde numai puțin de 3 echipe au anunțat la federația de specialitate că nu mai pot continua competiția din cauza problemelor financiare. Este vorba despre Unic Piatra Neamț, Penicilina Iași și SCM Pitești, toate 3 formații care au încheiat stagiunea trecută pe locuri care le puteau permite participarea și în noua stagiune. Dintre acestea, VC Unic și Penicilina, sunt cluburi de mare tradiție în competiția internă feminină, care de-a lungul anilor au cucerit campionate sau cupe ale României. Situația dificilă de la VC Unic era cunoscută încă din stagiunea trecută, când șefii clubului au spus în mai multe rânduri că se află în faliment și, dacă nu va fi sprijinit de autoritățile locale și județene, nu mai poate juca pe prima scenă. Susținerea financiară nu a venit, iar una dintre echipele de tradiție din județul Neamț a declarat forfait pentru noul sezon, după 52 de ani de activitate neîntreruptă la cel mai înalt nivel. Dacă despre VC Unic se știa de câteva luni că va abandona prima divizie, surprinde foarte mult faptul retragerea celor de la SCM Pitești și Penicilina Iași, cluburi care nu au lăsat deloc impresia că se confruntă cu probleme financiare.

Din păcate s-a luat decizia în Consiliul de Administrație să nu mai înscriem echipa de volei în viitorul campionat. Nu mai avem ce face, am încercat toate variantele, până în ultima clipă am sperat că vom putea salva echipa, dar nu mai puteam să continuăm. Este aproape imposibil să faci performanță în sport fără susținere privată. Ne vom concentra pe ramurile de tradiție din județ, dar regretăm că nu am putut face nimic pentru echipa de volei“, a declarat Dragoș Șerban, directorul clubului SCM Pitești. „Asociația Club Sportiv Penicilina anunță faptul că echipa de volei, Penicilina, nu se va înscrie în viitoarea ediție a diviziei A1 feminin. În momentul de față, sportul românesc, în general, se confruntă cu o criză în ceea ce privește necesarul de jucători de valoare care să aducă performanță. Noi am avut la Iași 7 jucătoare din străinătate și nu mai considerăm oportun și nu mai reprezintă obiectivul nostru să mai cumpărăm jucători de peste tot din lume, care nu sunt atașați orașului sau companiei noastre. Ne dorim să facem performanță în voleiul ieșean, investind în comunitatea locală“, a spus și Ioan Nani, director general la Antibiotice Iași.

Gruparea ieșeană a fost pregătită în ultima stagiune de antrenorul Dan Gavril, a cărui contract a expirat în această primăvară. Cu Dan Gavril pe banca tehnică, voleibalistele de la Iași au încheiat ultimul campionat pe locul 7, au câștigat turneul play out, și puteau reprezenta România în viitoarea ediție a Cupei Balcanice. Din cauza acestor retrageri, federația a invitat în divizia A1, echipe care au terminat pe locurile 3 și 4, turneul de baraj pentru promovare, Rapid București și CSM Focșani, însă din cauza problemelor financiare, și acestea au refuzat să evolueze în primul eșalon. Ajungând astfel la o situație disperată, cei din federație au venit cu ideea de a invita în divizia A1 orice echipă de seniori feminin, până la data de 22 iunie, dar nimeni nu a făcut-o.

În consecință, în momentul de față, noua componență a diviziei A1 numără doar 9 grupări, CSM Lugoj, Alba Blaj, Știința Bacău, CSM București, ACS Timișoara, CSM Târgoviște, Dinamo București, Universitatea Cluj și Medicina Târgu Mureș, iar federația ia în calcul un campionat cu doar 10 formații.

VCM LPS Piatra Neamț a retrogradat, Banatul Caransebeș s-a retras

Situație ceva mai acceptabilă în competiția masculină, unde un singur club a declarat forfait pentru noul campionat. După 3 ani consecutivi pe prima scenă, cei de la Banatul Caransebeș au anunțat și ei că se retrag din competiție deoarece nu s-a putut alcătui un buget decent pentru sezonul 2017-2018. Conform regulamentului FRV, pot lua locul celor de la Caransebeș, în ordine, echipele care au terminat pe locurile 3 și 4 barajul de promovare, Universitatea Timișoara și CSM Suceava, apoi cele retrogradate din divizia A1, Universitatea Cluj și VCM LPS Piatra Neamț. Și prima dintre acestea, Universitatea de Vest Timișoara, a acceptat să preia locul lăsat liber, astfel că Banatul va avea în continuare o reprezentantă la cel mai înalt nivel. În ceea ce o privește pe VCM LPS Piatra Neamț, deși șefii clubului nu au anunțat încă nimic, aceasta va continua competiția în seria est a diviziei A2. Noile sezoane în diviziile A1, respectiv A2 masculine și feminine, vor debuta undeva la începutul lunii octombrie, iar în perioada următoare, cei de la VCM LPS și VC Unic, vor anunța strategiile pentru viitor. Cert este faptul că după foarte mulți ani, municipiul Piatra Neamț nu va mai avea nicio reprezentă pe prima scenă voleibalistică, iar criza sportivă din județul Neamț, la nivel de echipe, se pare că se adâncește și mai mult. Să sperăm că o dată cu implementarea noii legii, aceea prin care autoritățile publice locale pot susține fără restricții activitatea sportivă cu 5% din buget, sportul de echipe din Piatra Neamț va renaște, și vom avea din nou rezultate și performanțe frumoase la volei, handbal sau fotbal, așa cum am avut în ultimii 15 ani.