Puține competențe digit în proba de la BAC

În județul Neamț, 70 dintre cei 3.098 de absolvenți ai claselor a XII-a înscriși la Bacalaureat nu au catadicsit să se prezinte la proba de evaluare a competențelor digitale. Dintre cei care au susținut proba în perioada 9-13 iunie, nici unul nu a fost eliminat din examen, însă pentru 181 de tineri testarea a fost pur și simplu o formalitate de a bifa actul de prezență pentru că nu au putut primi nici un calificativ, atât de nepregătiți au fost. Pentru ceilalți, rezultatele au fost următoarele: 342 – utilizatori începători, 1.107 utilizatori medii, 878 – utilizatori avansați și doar 517 – utilizatori experimentați.
Înainte de această testare, în perioada 6-7 iunie 2017 s-a desfășurat proba A – proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În județul Neamț sunt înscriși la examen 3.662 de candidați din seria curentă și seriile anterioare, din care 3.344 s-au înscris pentru susținerea probei A. Pe 6 iunie, din cei 2.345 de candidați planificați pentru susținerea probei, au fost prezenți 2.313 de candidați, iar 32 au absentat. Pe 7 iunie, din cei 999 de candidați planificați, au fost prezenți 968 de candidați, iar 31 au absentat. Nu au existat candidați eliminați din examen.
Ieri, elevii de clasa a XII-a sau susținut evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. La fel ca și în cazul probelor la limba română și la testarea competențelor digitale, candidații nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de „utilizator începător“, urmat de „utilizator mediu“, „utilizator avansat“ și „utilizator experimentat“. Elevii care nu se prezintă la aceste competențe nu vor putea susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat.
Ieri, la nivel național a avut loc o conferință organizată de reprezentanții Ministerului Educației, la care au participat șefii de inspectorate școlare din teritoriu, la care s-au pus la punct ultimele detalii privitoare la desfășurarea probelor scrise. Probele scrise vor începe pe 26 iunie, când absolvenții de liceu dau examenul scris la română, urmat, pe 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie și ultima probă este cea la alegere, în funcție de specializare și este susținută pe 30 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 10 iulie.
Geanina NICORESCU