Puiu Mironescu nu face închisoare pentru şantaj

12/12/2012

* El a scăpat şi de interdicţia de a părăsi ţara

Interlopul Dumitru Ioan Mironescu, alias Puiu, a fost condamnat, ieri, la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de trei ani. Judecătoria Oneşti a decis că el este vinovat de şantaj faţă de omul de afaceri Mugurel Butuc şi l-a obligat să achite statului cheltuieli judiciare de 11.300 lei. De asemenea, instanţa i-a revocat interdicţia de a părăsi ţara, în schimb Dumitru Mironescu rămâne la îndemâna organelor judiciare. El va trebui să treacă cel puţin o dată pe trimestru pe la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, pentru că figurează cu domiciliul în Capitală. De asemenea, el va fi obligat să anunţe orice deplasare, orice schimbare de loc de muncă şi de domiciliu.  Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

Procesul a început la Judecătoria Piatra Neamţ, dar după două termene Dumitru Mironescu a obţinut strămutarea la Oneşti. Aici, judecătorii i-au menţinut interdicţia de a părăsi ţara pe parcursul procesului şi ieri au pronunţat sentinţa, amânată de două ori până acum. În ianuarie 2012, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pentru nişte fapte comise în anii 2005 – 2006.

În mai 2005, omul de afaceri Mugurel Butuc a împrumutat 25.600 lei de la Dumitru Mironescu şi urma să-i înapoieze cu 20% dobândă pe lună, plus 1.000 de euro la care avea de achitat 30% dobândă pe lună. Mugurel Butuc i-a înapoiat în decurs de un an de zile aproape dublul sumei împrumutate, dar Dumitru Mironescu îi tot cerea bani. După ce i-au fost puse telefoanele sub ascultare, anchetatorii au aflat că, de pildă, în vara anului 2006 Dumitru Mironescu mai voia “măcar” 10.000 de euro de la Mugurel Butuc, pentru ca la următorul apel telefonic suma pretinsă să fie mai mare, aşa că până la finele anului s-au adunat 15.000 de euro. Tensiunea a culminat în noaptea de 16 spre 17 octombrie 2006, când autoturismul lui Mugurel Butuc a fost incendiat. Anchetatorii au mai arătat că telefoanele şi sms-urile de ameninţare au continuat până pe 4 ianuarie 2007. După o anchetă prelungită, în primăvara lui 2009 dosarul pleca de la poliţie spre parchet, iar în primăvara lui 2010 s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Dumitru Mironescu pentru şantaj şi disjungerea cauzei privind incendierea maşinii omului de afaceri. Un an mai târziu, însă, Parchetul General redeschide dosarul şi finalizează ancheta prin trimiterea lui în judecată pentru şantaj, nu pentru cămătărie.