Puhoi de diabetici la cabinetul din policlinică

* Prescrierea reţetelor electronice durează prea mult şi bolnavii sunt nevoiţi să stea ore în şir pe la uşi 

Zilnic, bolnavi de diabet stau la rând cu zecile, de dimineaţă şi până târziu, spre seară, în faţa cabinetul medical din policlinică, sperând să obţină reţeta pentru procurarea insulinei vitale. Medicul şi asistentele stau peste program în fiecare zi de când s-a introdus obligativitatea prescrierii reţetei electronice, dar problemele cu SIUI-ul şi faptul că prescrierea on-line se face greoi, cu intermitenţe şi blocaje dese nu fac decât să decaleze şi mai mult consultaţiile. Aşa se face că mulţi dintre pacienţi, oameni în vârstă, cu afecţiuni asociate pe fondul diabetului, sunt nevoiţi să vină şi a doua zi pentru reţetă. Nu au încotro pentru că, fără insulină, aceşti oameni sunt în pericol de moarte.

Ieri, la prânz, pe lista de aşteptare erau deja înscrişi 62 de pacienţi şi bolnavii continuau să vină. Cadrele sanitare nu le puteau promite că îşi vor primi reţetele pentru că ritmul consultaţiilor depindea de „viteza de mişcare” a softul de prescriere a reţetelor on-line.

„Eu vin aici de ani buni, pentru reţetă, dar aşa probleme nu au fost până acum. Eram la rând maxim 20 de persoane şi stăteam fiecare câteva minute la doamna doctor pentru consultaţie şi reţetă. Acum, un sfert de oră durează numai scrierea reţetei în calculator, pentru că nu ştiu ce se blochează, că medicii nu reuşesc să intre în reţeaua farmaciilor şi tot aşa, că stăm aici ore în şir, până ne ia cu rău”, ne-a spus o bătrână care abia reuşise să prindă un loc pe scaun în sala de aşteptare devenită neîncăpătoare.

Există şi posibilitatea prescrierii reţetelor off-line , adică medicul completează de mână datele pacientului şi medicaţia care nu pot fi văzute în reţea la farmacie, iar farmacistul, deşi nu vede prescripţia „on-line”, este obligat să elibereze medicaţia. Cu toate astea, doctorii se feresc să facă astfel de prescrieri pentru a nu risca un refuz la ghişeu, iar pacientul să rămână fără medicamente şi să fie obligat să mai treacă o dată pe la cabinet. „Faptul că la farmacie nu se găseşte în sistem o prescripţie electronică sau nu se poate citi codul de bare nu trebuie să fie un impedimnt în eliberarea medicaţiei; farmacistul va introduce manual datele de identificare prescriptor, asigurat şi medicaţia pe care o eliberează. Nerespectarea acestui ordin poate duce la penalizarea furnizorului de medicamente”, atrage atenţia conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-un comunicat.

Deocamdată, pacienţii sunt singurii care au de pierdut de pe urma bâlbâielii „on-line”- „off-line”, ca de altfel întotdeauna când apar noi reguli.