PSD a câștigat Consiliul Județean

CJ (2)*Formulele luate în calcul la negocierile care se desfășoară acum au în vedere cedarea unuia sau a ambelor posturi de vicepreședinte, pentru consolidarea majorității

Biroul Electoral Județean a anunțat, aseară, componența Consiliului Județean Neamț: 17 consilieri de la alianța PSD-UNPR, 14 consilieri de la PNL, 2 de la ALDE și tot 2 de la PMP.

PSD mai avea nevoie doar de un singur consilier pentru a avea majoritatea de 18 voturi. Pentru acest singur vot va trebui să cedeze o funcție sau chiar ambele de vicepreședinte, în funcâie de pretențiile pe care le vor ridica părțile cu care se va așeza la masa tratativelor. Conform precizărilor unor surse din PSD, la momentul acesta se desfășoară negocieri, chiar dacă alianța cu ALDE a fost stabilită deja dinainte de alegeri.

Conform calendarului electoral, în termen de maximul 20 de zile ar trebui să se constituie noul legislativ județean. Estimările actuale arată că ședința de constituire va avea loc pe la mijlocul săptămânii viitoare. Conform declarațiilor publice făcute de reprezentanții PSD, în această ședință ar urma să fie ales președinte al Consiliului Județean Ionel Arsene, actual deputat PSD și președinte al filialei nemțene a respectivei formațiuni politice. Totuși, ar exista o posibilitate, cu o probabilitate mică, e drept, ca Arsene să nu renunțe la calitatea de deputat și atunci funcția de președinte să revină unui alt consilier PSD.

Printre vicepreședinți s-ar putea afla actuala președintă, Emilia Arcan, care a obținut rezultate deosebite în colegiul pe care îl are în coordonare, Valea Muntelui. Astfel, pe lângă foștii primari pe care PSD îi avea în comunele Colegiului 8 pe Valea Muntelui, au mai apărut încă doi: Daniela Ursache la Tașca și Ancuța Anișoara la Poiana Teiului.

În alte colegii, PSD a avut rezultate mai puțin favorabile. De exemplu, la Dobreni primarul pe care miza PSD, Dan Ciaușu, a fost învins la diferență de doar un singur vot de contracandidatul, femeie, de la PNL. Totodată, Romanul a devenit un fief consolidat PNL, nu numai la primărie, ci și pentru Consiliul Județean. De asemenea, tot în zona Roman PSD a pierdut câțiva primari cu ștate vechi.

Aceste alegeri s-au dovedit a fi nesperat de valoroase pentru ALDE, care, deși a trecut cu greu de pragul minim electoral pentru a intra în Consiliul Județean și Consiliul Local Piatra Neamț, se bucură de atenția mai marilor din jur, care îi poftesc pe liberalii democrați în alianță, pentru a se putea forma majorități.

Tot ca noutate după aceste alegeri, a  crescut numărul doamnelor primar în județ, PSD având după data de 5 iunie cinci șefe de comune: Valeria Dascălu la Săbăoani, Maria Petrariu la Vânători Neamț, Angela Blaj la Botești, Aurora Balan la Gârcina și cele mai noi – Daniela Ursachi, la Tașca și Anișoara Ancuța, la Poiana Teiului. Ultimele două au preluat frâiele unor primari de forță – Alexandru Drăgan la Tașca, dar el nu a mai candidat, și doctorul veterinar Petru Bîia, la Poiana Teiului.

Mihael BALINT