Proxenetism și contrabandă cu tutun

*10 persoane au fost arestate într-un mega-dosar DIICOT în care au fost făcute, la finele săptămânii trecute, 76 de percheziții în Neamț și alte patru județe

O lovitură de grație a fost dată unor contrabandiști de tutun de către procurorii DIICOT Bacău în urma a 76 de percheziții derulate la finele săptămânii trecute, în Neamț și alte patru județe. În urma descinderilor din data de 23 martie 2017, au fost ridicate 460.640 țigarete de contrabandă, 72.380 de lei, 16.790 de euro, 770 de lire, 100 de USD, 248 litri de alcool, o pușcă cu alice, un pistol, 132 de alice, o cutie de artificii din categoria IV, telefoane, înscrisuri și alte mijloace de probă.

Din cercetări a rezultat că membrii grupării ar fi transportat țigaretele de contrabandă cu autoturisme special adaptate pentru disimularea acestora. Pe parcursul documentării activității infracționale a celor în cauză, polițiștii au interceptat mai multe astfel de vehicule, fiind confiscate aproximativ 900.000 de țigarete și au fost indisponibilizate autoturismele folosite în scop infracțional.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat 76 de percheziții domiciliare în județele Neamț, Bacău, Suceava, Bihor și Iași, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu țigarete. 33 de persoane au fost duse la audieri, la Bacău, iar pentru 10 suspecți s-a mers la instanță cu propunere de arestare preventivă. Dintre aceștia, un nemțean (recidivist) este acuzat și de proxenetism. Tribunalul Bacău a admis propunerea: „Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile fiecare, începând cu data de 24.03.2017 și până la data de 22.04.2017 inclusiv, față de inculpații: 1. Ursachi Gheorghe, 2. Taiș Ioan, 3. Gicovanu Laurențiu, 4. Gicovanu Gabriel, 5. Ciobanu-Moșu Vlăduț, 6. Antohi Dumitru 7. Vicol Toader, 8. Ploșniță Ioan, 9. Bejan Cristian, 10. Dămoc Sergiu Teotim, fiecare cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat prevăz. de art. 367 al. 1,2,3 C.penal și contrabandă prevăz. de art. 270 al. 3 rap. la art. 274 Legea nr. 86/2006 cu aplic. art. 35 al. 1 C.penal, precum și pentru infracțiunea de proxenetism prevăz. de art. 213 al. 1 C.penal pentru inculpatul Ploșniță Ioan (cu reținerea art. 41 al. 1 C.penal pentru fiecare faptă pentru care sunt cercetați inc. Ploșniță Ioan și Vicol Toader), cu aplic. art. 38 al. 1 C.penal“, precizează minuta de ședință.

Toți au atacat decizia de arestare, astfel că dosarul ajunge, pentru o sentință definitivă, la Curtea de Apel Bacău.

Alți 18 suspecți sunt plasați sub control judiciar.

*Rețeaua funcționa pe trei paliere

Perchezițiile au fost urmate de reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Gheorghe Ursachi, Ioan Taiș, Laurențiu Gicovanu, Vlăduț Ciobanu-Moșu, Dumitru Antohi, Toader Vicol, Ioan Ploșniță, Cristian Bejan și Sergiu Teotim Dămoc pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă. La activități au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bacău și Neamț, precum și polițiști de combatere a criminalității organizate din Suceava, Iași, Oradea, și Neamț. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La acțiune au participat și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, precum și jandarmi.

Procurorii DIICOT Bacău au stabilit că „începând cu anul 2016, inculpații Ursachi Gheorghe, Taiș Ioan, Gicovanu Laurentiu, Ciobanu-Moșu Vlăduț, Antohi Dumitru, Vicol Toader, Ploșniță Ioan, Bejan Cristian și Dămoc Sergiu Teotim, împreună cu mai mulți inculpați, au constituit un grup infracțional organizat care a acționat coordonat pe raza județelor Suceava, Neamț, Bacău, Iași și Bihor prin colectarea, preluarea, deținerea, transportul, predarea, depozitarea și comercializarea de țigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul vamal al României. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat că inculpații au creat o veritabilă rețea de distribuție a țigaretelor provenind din contrabandă, structurată pe 3 paliere, în funcție de rolurile pe care aceștia le-au avut în cadrul grupării“.

Pe palierul superior al grupării s-au situat inculpații Ursachi Gheorghe, Taiș Ioan, Ciobanu Moșu Vlăduț și Parasciuc Mihail, care s-au aflat în legătură cu mai multe persoane care introduceau țigarete în mod ilicit pe teritoriul vamal al României, având posibilitatea să achiziționeze astfel de mărfuri.

*Furnizorii en-gros au plasat marfa la intermediari cu bani

Obiectivul principal al inculpaților a fost acela de a găsi rapid debușee pentru mărfurile de contrabandă, sens în care s-au orientat către persoane cu resurse financiare consistente, cărora le-au furnizat cantități mari de țigarete. „S-a reținut că inculpații au colectat, deținut, transportat, depozitat și livrat țigaretele provenind din contrabandă, în principal inculpaților aflați pe palierul subsecvent al grupării – clienți cu care au dezvoltat conexiuni de durată – iar sporadic și altor clienți interesați de achiziționarea unor astfel de mărfuri. Pe palierul intermediar al grupării s-au situat inculpații Dămoc Sergiu Teotim, Bejan Cristian, Antohi Dumitru, Ploșniță Ioan, Vicol Toader, Popescu Lăcrămioara, Gicovanu Laurențiu, Gicovanu Gabriel, Miclăuș Ionel, Rațiu Adrian Mădălin și Rațiu Floare, care au avut rolul de comercianți en-gros (intermediari)“, spune DIICOT.

Inculpații menționați, deținători de resurse financiare consistente și dispuși să își asume riscuri, au urmărit realizarea de câștiguri facile și rapide, prin achiziționarea și vânzarea en-gros de țigarete provenind din contrabandă. Aceștia au reprezentat „liantul“ grupării infracționale întrucât, pe de o parte și-au consolidat conexiunile infracționale cu furnizorii de țigarete (situați pe palierul superior), iar pe de altă parte și-au afiliat mai mulți comercianți en-detail, care le asigurau desfacerea mărfurilor ilicite, spun procurorii. Activitatea ilicită a inculpaților situați pe al doilea palier al grupului infracțional a constat în aprovizionarea constantă cu țigarete de contrabandă de la inculpații situați pe palierul superior al grupării, pe care le transportau, depozitau și le livrau în principal inculpaților situați pe palierul inferior al grupării (comercianți en-detail), dar și altor clienți care se arătau interesați de achiziționarea unor astfel de mărfuri.

*Ultimul palier, micii comercianți

Procurorii DIICOT au stabilit că din ultimul palier al grupării făceau parte inculpații Lucaci Eugen, Tulbure Mihai, Gherăescu Lucica, Ferăstrăoariu Constantin, Pap Sandor Iozsef, Caia Aurelia, Zănoagă Elena, Handaric Luminița Lenuța, Balint Emilia, Florea Sunita Elena, Derviș Luminița, Stoian Nicola Fabiola, Sovinschi Luisa, Sovinschi Mihaela, Stoian Benone, Crăciun Sorinel Vasile, Sovinschi Nicoleta, Jigău Ștefan, Coman Elena Simona, Roman Ioan, Codreanu Valentin, Moraru Ioan Cătălin și Petre Victor, Lupu Marius, a căror activitate infracțională a constat în achiziționarea en-gros a țigaretelor de contrabandă de la comercianții situați pe palierul intermediar, pe care le dețineau și comercializau en-detail către diverși clienți interesați.

Anchetatorii arată că țigările provenind din contrabandă au circulat de la nivelul primului palier al grupării (pe care erau situați inculpații având rolul de furnizori-transportatori), prin mijlocirea inculpaților aflați pe palierul al doilea (intermediari – comercianți en-gros) către inculpații situați pe palierul al treilea al grupării (comercianții en-detail), prin intermediul mai multor lanțuri de distribuție (subgrupări). „În decursul timpului s-au dezvoltat conexiuni infracționale între membrii diferitelor subgrupări, aflați fie pe același palier, fie pe paliere diferite, în vederea realizării scopului comun al tuturor membrilor grupării“, mai arată DIICOT Bacău.

Cristina IORDACHE