Protestul primarilor

acor-asociatia-comunelor-din-romania-sigla

* 16 edili nemţeni, care fac parte din Asociaţia Comunelor, au semnat un protest adresat guvernanţilor

* ” Asistăm la subminarea capacității administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituționale și umane”, susţin protestatarii

 

Sesiunea extraordinară a Asociației Comunelor din România, for din care fac parte și 16 primari nemțeni, s-a încheiat sâmbătă, cu un protest față de măsurile luate de Guvernul României care vizează colectivitățile locale rurale. Spicuim câteva din nemulțumirile aleșilor locali : ”Constatăm că primarii comunelor anului 2013 sunt sub demnitatea celor de dinaintea anului 1989, aceasta „grație” democrației bazată pe principiul descentralizării promovată de către cei care au fost aduși la guvernare cu strădania primarilor care au căutat să mobilizeze cetățenii în acordarea votului celor în care chiar credeau că vor binele comunelor noastre. Sub umbrela democrației și a descentralizării  prost înțelese, dar și mai prost aplicate, asistăm la subminarea capacității administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituționale și umane, precum și a acțiunilor pe care acestea le desfășoară pentru exercitarea competenţelor stabilite prin lege”.

Sunt apoi trecute în revistă actele normative care aduc atingere autonomiei locale, care fac traiul primarilor din ce în ce mai amar, punându-i în imposibilitatea de a realiza investițiile pe care și le-au propus. Și ce-i mai grav, nu le pot finaliza nici pe cele aflate în derulare, unele fiind începute de prin 2008.

Primarii arată cu degetul spre ultima modificare a Codului fiscal, cea referitoare la impozitul pe veniturile agricole, impozit care se colectează local, dar merge la bugetul central, fără să se lase nimic bugetelor locale.

”Respingem categoric o astfel de măsură, care ar face ca primarii să fie priviți de cetățeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale”, se menționează în protest.

Sup lupa protestului a intrat și organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, noile reglementării fiind considerate aberante și ilogice. Primarii  se plâng că devin niște administratori care trebuie să joace după cum le dictează statul, cărora  li se impune nivelul chiriei pe pășune, nivel dictat în funcție de voința politică a decidenților. Situația  este în vădită contradicție cu calitatea consiliului local și a primarului, prevăzută în Constituție ca fiind autorități administrative autonome. Ce se vrea acum  constituie o ingerință fără precedent în legislația românească.

 

* „Suntem consideraţi iobagi”

Aceleași calificative le au primarii și față de unele prevederi ale legii privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv de comuniști.

”Primarul este desconsiderat în forma cea mai brutală și înaltă cu putință, la nivel de lege, această formă de umilință era practicată la nivelul anilor 1948-1950”,  se arată în protest.

Un alt aspect pus în discuție este criza financiară şi insolvenţa unităţilor

administrativ-teritoriale, pentru care s-a instituit o procedură inexistentă la nivelul celorlalte state ale Uniunii Europene, numai pentru a lovi în autoritățile administrației publice locale rurale,  unde s-au luat cele mai abuzive măsuri de subminare a capacității administrative, sunt de părere semnatarii Protestului. După care întreabă: ”De ce criza și insolvența se aplică numai instituțiilor publice locale, iar cele centrale sunt exonerate de această procedură?”

Protestatarilor nu le-au scăpat din vedere nici noile reglementări privind piața produselor agricole, precum și filiera de comercializare a legumelor, fructelor

proaspete, ele dezavantajând producătorii reali, cei din comune.

Protestul a fost semnat în unanimitate de cei apoape 700 de primari prezenți la sesiunea extraordinară a Asociației Comunelor din România. În lipsa unor reacții urgente din partea guvernanților,  primarii amenință cu sesizarea a diverse foruri europene.

Alexandru Drăgan, primarul de Taşca, are o părere foarte clară despre mosul în care sunt trataţi edilii din rural: ” La şedinţele noastre au venit de câteva ori premierul, membrii guvernului şi reprezentanţii partidelor, s-a semnat un protocol cu Asociaţia, cel care viza strategia de dezvoltare rurală a României pe termen scurt, mediu şi lung. Dar a fost doar o simplă semnătură, nimeni n-a mai respectat-o. Sâmbătă s-a terminat adunarea Asociaţiei Comunelor din România de la Bucureşti, unde, din motive obiective, nu am putut fi prezent. Au fost acolo vreo 700 de primari din toată ţara, ca să discute cu câte un directoraş care imediat se scuză că nu poate face nimic. Uneori mai vine şi câte un ministru secretar de stat care ne spune că asta e situaţia, că nu se poate mai mult. Şedinţa de acum s-a soldat cu semnarea, în unanimitate, a unui protest adesat guvernanţilor. Protestăm pentru faptul că, pe noi, primarii, ne consideră iobagi, iar prin legislaţia care se adoptă suntem tot mai legaţi de glie şi, mai ales, legaţi de interesele lor. Apar acte normative care pun primarii în cea mai proastă lumină, cel cu lămpaşul, fiind cel de la guvernare. Nu mai spun de discriminarea care se face între comune şi oraşe. În ceea ce priveşte bugetul şi salarizarea personalului din primării. Dau un exemplu: o comună cu acelaşi număr de locuitori ca un oraş, are bugetul la jumătate, la fel şi numărul de angajaţi din primărie. Salariile urmează şi ele acelaşi trend. Situaţia e din ce în ce mai grea, asta din cauza legislaţiei şi gândirii guvernanţilor. Asta m-a determinat să spun oamenilor că acesta este ultimul meu mandat de primar”.

 

Tina CONDREA