Proteste faţă de scumpirea RCA

rcaScumpirea poliţelor RCA începând din ianuarie 2015 atrage nemulţumirea posesorilor de autovehicule care au anunţat proteste. Modificările aduse în domeniu de către Autoritatea de Supraveghere Financiară determină o creştere a tarifelor  de asigurare obligatorie motivat de mai mulţi factori. Printre aceştia, se află şi cel legat de transparentizarea modului de calcul al primei de asigurare, care, potrivit anunţului ASF, ar urma să fie stabilit de asigurători pe categorii de riscuri omogene, valabile un an de zile, astfel încât să fie acoperite toate obligaţiile din contract. Pe poliţă ar urma să fie înscrise mai multe date, inclusiv comisionul de intermediere, atât ca procent aplicat primei de asigurare, cât şi ca valoare absolută, având în vedere că acest commission este inclus în prima de asigurare totală. De asemenea, tot ASF impune asigurătorilor să constituie rezerve tehnice, să achite contribuţiile către fondurile stabilite de legislaţia în vigoare şi, mai important, trebuie să poată acoperi cheltuielile derivate doar din sumele provenite din asigurările de RCA, şi nu ca până acum când asigurătorii puteau acoperi aceste cheltuieli cu bani din alte categorii de asigurări, de locuinţă sau de viaţă, de pildă. Toate aceste noi reglementări, absolut obligatorii, vor fi valabile din ianuarie 2015, iar asigurătorii care nu le aplică riscă să rămână fără autorizaţia de practică pe RCA.

Proteste ale transportatorilor s-au anunţat în Bucureşti, Timişoara şi alte oraşe mari din ţară. Pe de altă parte, exită voci care spun că tarifele RCA nu vor creşte cu mai mult de 17 – 20%, având în vedere şi faptul că, potrivit ASF, rata combinată de daună a fost de 117%, adică la 100 de lei subscrişi pe RCA, asigurătorii au achitat 117 lei daune. Însă acest lucru se loveşte de obligaţia de a dispune de fonduri pentru daună strict din subscrierile pe RCA, aşa că asigurătorii vor fi obligaţi să mărească tariful pentru a acoperi astfel de cheltuieli.

Rămân valabile reducerile comerciale de până la 10%, fără cele acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii, precum şi cele aferente sistemului bonus-malus care de asemenea vor trebui menţionate pe poliţă.

Tarifele de primă vor trebui stabilite cu cel târziu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate şi vor putea fi modificate după minim un an de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

ASF mai arată că prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei în primele nouă luni ale acestui an, adică mai mare cu 3% (13 lei) faţă de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre din 2013. Totodată, subscrierile din poliţe RCA au crescut cu 11% în primele nouă luni, la 1,94 miliarde de lei. La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF în acest domeniu: ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Astra Asigurări, Asiron, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

 

Cristina Iordache