Protestatarul Ţuburlui, mereu la datorie… Exces de “prezentaţi actele, vă rog!”

01/05/2014

protest (2) protest (1)

*El îşi spune, zilnic, of-ul la colţul clădirii Prefecturii şi CJ *Tot zilnic, că aşa e ordinul, este legitimat *”În loc să alerge Poliţia şi Jandarmii după hoţi şi interlopi, îl legitimaţi pe ăsta că spune că se trăieşte prost!” – martor la procedură

La fel de consecvent ca şi protestul realizat zilnic de deja celebrul Mihai Ţuburlui în faţa clădirii administrative a judeţului (în care se află Prefectura şi Consiliul Judeţean) este şi ordinul dat (cât se poate de legal, probabil) ca acesta să fie legitimat. Tot zilnic.

Miercuri, de exemplu, la puţin timp după orele prânzului, Ţuburlui îşi realiza programul zilnic de protest în timp ce în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni tocmai votau şi dezbăteau proiecte în care foloseau cuvinte înălţătoare: „proiect European”, “cetăţean”, “drepturi”, “Europa”, “România”, “interesul cetăţeanului”.

La cîţiva zeci de metri (colţul clădirii, fix în faţa scărilor de la Turn), Ţuburlui gratula – în stilul cunoscut – pe şefii judeţului cu apelativul „tovarăşe” (nimic insultător pe DEX) şi spunea adevăruri pe care le cred şi le rostesc mulţi: că e greu de trăit, că e greu de plătit pomelnicul de taxe şi impozite din această ţară, că “tovarăşi, sunteţi plătiţi din banii mei şi ai contribuabililor; tovarăşi, eu mă spetesc să plătesc aceste taxe…”.

Nimic nou, nimic extraordinar, ba chiar un limbaj mult mai decent decât ce vedem pe net (pe facebook, pe bloguri sau la comentarii), sau chiar la unele demonstraţii (vă mai amintiţi de “ieşi afară, javră ordinară!”, strigat la Cotroceni de… poliţişti?).

Supriza a venit la finele protestului de alaltăieri când jandarmul care asigură paza la Prefectură s-a îndreptat spre Ţuburlui şi… l-a legitimat. Mai mult, la invitat spre sediu, probabil pentru a trece în vreun catastif datele acestuia.

Cum legitimarea lui Ţuburlui nu e un fapt extraordinar ci a devenit o jenantă rutină zilnică (poate şi o metodă de intimidare), cei câţiva martori prezenţi au şi taxat gestul subofiţerului de jandarmi. “Sunteţi penibili. Jenant. Să-I fie ruşine comandantului vostru că vă pune să hărţuiţi omul! Parcă nu ştiţi cine este. Aveţi datele lui, de ce îl tracasaţi în fiecare zi?”, a spus un alt bărbat present la faţa locului, tot cu o bicicletă (ca şi Ţuburlui). „Voi, jandarmii, aţi făcut şcoală şi sunteţi plătiţi din banii noştri. ”În loc să alerge Poliţia şi Jandarmii după hoţi şi interlopi, îl legitimaţi pe ăsta că spune că se trăieşte prost! Domnule jandarm, a spus omul ăsta vreo minciună? A ajuns s[ deranjeze adevărul spus în această ţară? Aşa v-au pus şi la Pungeşti să tăbărâţi pe oameni nevinovaţi”, a adăugat o doamnă aflată şi ea în trecere.

Evident că legitimarea lui Ţuburlui nu e o decizie luată de subofiţerii care asigură, pe ture, paza la intrarea în Prefectură. Decizia e de mai sus, de la vreun grad sau eşalon superior. Ce nu înţelege comandantul care a dat asemenea ordin inteligent este că demersul e unul între hazliu şi „Moş Teacă reincarnat”. Logica legitimării zilnice a unui om pe care îl ştiu deja toţi salariaţii Jandarmeriei Neamţ ţine fie de hărţuirea protestatarului, fie „noi ne facem că muncim”. Ca imagine însă pentru Inspectoratul de Jandarmi Neamţ este un gest catastrofal: Ţuburlui nu înjură, nu insult precum poliţiştii la Cotroceni, nu aruncă nici cu pietre nici cu caschete. Şi nici nu spune ceva deosebit, scandările lui regăsindu-se ca mesaj în răspunsurile a peste 80 la sută din populaţie la orice sondaj legat de nivelul de trai sau de cuantumul taxelor din România. Sau poate vreun comandant inteligent de la Jandarmi ştie el, doar el, că în ţara asta se trăieşte excepţional şi majoritatea românilor care cred altceva bat câmpii…

Daniel VINCA

La câteva zile, o amendă

Într-o declaraţie recentă dată ziarului Ceahăul, Mihai Ţuburlui spunea cu fair-play că nu reproşează nimic celor care îl legitimează zilnic. Că înţelege că aceştia au primit un ordin şi, mai mult, sublinia faptul că nu a fost bruscat niciodată şi mereu i s-a vorbit civilizat.

Nu ştia de câte ori a fost sancţionat în cele circa două luni pentru că nu semnează procesele verbale care i se pun în faţă. Acum două săptămâni, oficial, Inspectoratul de Jandarmi Neamţ comunica că respectivul este beneficiarul a 4 sancţiuni contravenţionale.

 

6 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. booc 02/05/2014 la 9:54 -

  Nu are toti boii acasa, oricum.

  • eu 02/05/2014 la 14:35 -

   esti prost

  • Tuburlui Mihai 03/05/2014 la 13:27 -

   Ba pe-a ma-tii!

 2. Homer 02/05/2014 la 15:43 -

  Bravo lui !!! In curand o sa fim mai multi. Orcum guvernarea asta ne-a lasat si fara ,,boi”, si fara alte venituri, asa ca nu avem decat ultima solutie: sa ne strigam nemultumirea.

 3. Elena 05/05/2014 la 22:39 -

  Daca fiecare dintre noi si-ar striga off-ul in fata CJN si a Prefecturii macar 5 minute pe zi, cu siguranta s-ar schimba multe in tara asta condusa de tradatori si mafioti in interesul strainilor! Plus ca e perfect legal in art. 30 din Constitutia Romaniei si nu ne pot sanctiona in nici un fel!

 4. ROBOCOP 06/06/2014 la 10:50 -

  Daniel,esti dragut cu organul ,,da le dai inutil atenuante,adu-ti aminte din ce structuri provin,ante revolutie! Doar am facut cu totii armata,ce ,am uitat ce culoare aveaul la petlite?