Protestatarul Ţuburlui: „Ar trebui să fac peste 45 de stupi să plătesc amenzile astea!”

05/06/2014

amenzi
*”Le voi contesta la instanţă!”, spune cel care a primit două “dedicaţii” de câte 200 lei de la Jandarmi şi una de 1.000 lei de la Poliţie
*”Am scris <<nUE>> pe panouri pentru că eu văd România foarte departe de valorile europene şi de câştigurile de acolo. Nu am ştiut că sunt pentru afişaj electoral, am crezut că toată lumea poate pune mesaje pe ele…”, spune cel amendat la foc automat

Evident că Mihai Ţuburlui – protestatarul care zilnic îşi exprimă nemulţumirile la adresa politicienilor în faţa Palatului Administrativ – devine pe zi ce trece un personaj tot mai cunoscut a cărui faimă depăşeşte spaţiul judeţean. Ieri, de exemplu, şi-a mutat ora obişnuită în care îşi striga of-ul la nelipsita portavoce (ca şi nelipsitul steag) de la amiază la 10,30, la solicitarea unei televiziuni centrale care era interesată de subiect.
Povestea lui şi a nevoii de strigăt, de protest, de tragere de mânecă a autorităţilor este una intereată şi complexă. Iar complexitatea a ajuns până acolo încât forţele de ordine (şi Jandarmii şi Poliţia) par să pună semnul egal între el şi terorişti periculoşi sau celebrii interlopi care au dus o faimă nedorită judeţului în ţară şi în lume.

3 amenzi de 1.400 lei

Din cele 8 sancţiuni pe care Inspectoratul de Jandarmi Neamţ a precizat în urmă cu câteva săptămâni că i le-a aplicat, la contravenientul Ţuburlui ajunseseră doar două până ieri. Şi încă una de la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ.
Cele de la Jandarmi au fost aplicate, la foc automat parcă, pe 7 şi pe 8 mai şi sunt de câte 200 de lei bucata (le-a primit acasă în ziua de 28 mai). Cea de la Poliţie este una singură, dar consistentă: 1.000 de lei pentru că în data de 15 mai ar fi mâzgălit nişte panouri electorale (sancţiune aplicată pe 15 mai, remisă contravenientului pe 3 iunie).
„14 milioane de lei vechi! De unde să iau banii ăştia de la gura copilului şi ca să plătesc ce? Eu am spus şi spun că, în ţara asta, românii trăiesc prost! Nu e aşa? Sunt cumva nebun, sunt singurul care spune asta? Am spus că e plină ţara de politicieni mafioţi. Păi nu e aşa?, că doar vedem la televizor şi DNA dă communicate cu parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene care fură din banul public, care iau şpăgi… Sunt instituţii care au făcut studii, au analizat şi au ajuns la concluzia că în România, unde salariul minim este mai mic decât în Bulgaria, se fură foarte mult din banul public. Unii zic să pentru un pix de un leu se plătesc şi 5 lei şi 10 lei. Că sifonarea banului public a ajuns la 50% sau chiar la 80%…”, spune Ţuburlui.

„Nu mai avem voie să spunem ce credem?”

Cât priveşte amenzile date de Jandarmi pentru că prin ceea ce spune la portavoce ar fi lezat demnitatea unor politicieni nemţeni, Tuburlui consideră că e victima unui abuz, de aceea le şi va contesta în instanţă: „Nu se pune problema să am autorizaţie pentru că dreptul la liberă exprimare e garantat de Constituţie, iar pentru o singură persoană care spune ceva nu trebuie autorizaţie. Legea spune că trebuie autorizaţie doar pentru grup de personae, deci de la 3 oameni în sus. Iar eu le spun politicienilor din Neamţ ce spune lumea şi ceea ce-şi spun şi ei între ei. De ce să fiu eu amendat?”.
Amenda primit[ de la Poliţie, pentru “pictarea” panourilor electorale, este şi mai de neînţeles pentru contravenient: “Pe acele panouri nu scria nicăieri că sunt electorale. Am văzut ceva afişe pe unele dintre ele dar nu m-am uitat atent dacă erau doar cu politicieni sau şi cu vreo piesă de teatru. Dar poate sunt şi eu artist, nu, poate vreau să pictez… De multe ori, când lucrez la stupi, mă tot gândesc să mă apuc şi de sculptat în lemn. În fine, acum, pe panouri, doar am scris, mai întâi, UE. Şi în faţă am adăugat o consoană. Am văzut că unii au citit greşit, chiar şi cei care m-au turnat la Poliţie. Nu era <m> mic de mână, ca să rezulte vreun cuvânt urât, ci <n>. <n> de la nu, de la negaţie, de la anti. Adică România nu e pentru cetăţenii ei un spaţiu european, civilizat. Deci <nUE> e mesajul meu care poate fi citit şi <NU E>. Adică românii nu sunt trataţi de politicienii noştri ca în Europa civilizată”.

Speranţa e la judecători

Mihai Ţuburlui spune că va contesta în termenul legal (de maximum 15 zile) amenzile primite. Nu-şi va lua avocet ci se va apăra singur. „Eu cred că voi câştiga pentru că sunt convins că mai sunt judecători cinstiţi care ştiu ce e în ţara asta şi că eu nu mint şi nu am încălcat nicio lege. Dacă pierd? Nu am de ce să pierd…”.
Ca fapt divers, Mihai Ţuburlui a acceptat să facă un calcul. În ultimul timp el se ocupă de confecţionarea stupilor de albine. Lucrează pentru prieteni, cunoştinţe, rude. Iar un stup care ar costa în total 100 de lei înseamnă pentru el un câştig de 30 de lei. La un calcul simplu, 1400 lei împărţit la 30 de lei rezultă că trebuie să meşterească cam 47 de stupid pentru tupeul de a fi exprimat ce crede despre politicieni. Scump? Ieftin?

Daniel Vinca

4 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. booc 06/06/2014 la 16:54 -

  La Socola cu el!

 2. razvratitul 06/06/2014 la 20:10 -

  si pe vremea lu’ ceausescu si acum in asa zisa democratie ,nu poti spune nimic ca te aresteaza politia sau iti pune amenda ,bine ca politicienii pot face ce vor sa fure sa vanda ceea ce nu este a lor .cand cineva se gaseste sa vorbeasca ai pune repede pumnul in gura .asa a fost si va fi pina cand vor face romanii ce au facut Ucraina.sa-i fugareasca pe hoti de unde sau instalat

 3. Vasi 07/06/2014 la 9:33 -

  Bravo Mihai! Felicitari pentru curaj! Sunt alaturi de tine. Te saluta Bucurestiul. Doamne ajuta!

 4. Elena 20/06/2014 la 0:12 -

  Daca am iesi fiecare in strada sa ne cerem drepturile constitutionale, ar mai indrazni autoritatile sa ne amendeze si sa ne trateze ca pe niste infractori?
  Cred c-a venit timpul sa ne facem dreptate si sa obligam justitia sa-si faca treaba in randul adevaratilor infractori ce ne fura de zeci de ani de zile cu nerusinare!