Protest spontan la Spitalul Judeţean Neamţ, după anunţul că sporurile scad la minim

Medicii ameninţă că nu vor mai efecuta gărzi
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ spun că se vor recalcula salariile, că poate s-a greşit ceva la contabilitate
Dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul SJU, a încercat să liniştească angajaţii promiţându-le că, dacă găseşte o chichiţă legislativă, o va aplica
Ieri dimineaţă, peste 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ, medici, asistenţi şi infirmiere, s-au adunat în curtea unităţii pentru a protesta vizavi de anunţatele rduceri drastice de sporuri şi a plăţilor pentru gărzi. Angajaţii au aflat de la şefii de secţie că le vor fi diminuate veniturile, cu până la 400 de lei pentru unii. Cu o zi în urmă, aceştia fuseseră chemaţi de conducerea spitalului şi de reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ la o şedinţă în cadrul căreia, în prezenţa liderilor de sindicat, s-au pus “cărţile” pe masă şi s-a vorbit despre legea care plafonează sporurile la 30% şi despre faptul că spitalul nu are resursele necesare pentru a putea trece de acest plafon, nici CJ nu poate ajuta. Furioşi, medicii au ameninţat că nu vor mai efectua gărzi, iar reacţia salariaţilor la care a ajuns informaţia că vineri, 13 aprilie, vor primi salarii mult ciuntite a fost declanşarea unei greve spontane.
Ieri, în faţa protestatarilor, au ieşit aceiaşi trei oficiali care au participat şi la şedinţa cu şefii de secţii, respectiv reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ- Dan Vasile Constantin şi Octavian Bărbuleţ Tărăntuş (preşedinte al Consiliului de Administraţie al spitalului) şi managerul interimar al SJU, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.
“Cărăm şi morţii, putem duce acasă şi SIDA”- infirmieră ATI
Protestatarii au vorbit despre condiţiile inumane de muncă din secţii, cei mai vocali fiind cei de la ATI, Psihiatrie, Contagioase şi UPU, unde sporurile erau mai mari prin natura gradului ridicat de periculozitate: “Am dori să ştim şi noi de ce ni s-a tăiat din sporuri. Noi cărăm, pe timp de zi, vii, pe timp de noapte- şi decedaţi. Nu ştim ce are omul când este adus, poate avea SIDA, hepatită, infecţii pe care le putem lua şi noi şi duce la familie, acasă. Sunt 4 milioane de lei (400 ron- n.r.) care se pierd. Asta la noi. Dar în timp ce unii pierd, alţii rămân cu sporurile. Acum de ce s-a făcut diferenţierea asta dintre doctor, infirmier şi asistent? Un doctor nu poate lucra pe o terapie fără asistent, asistentul nu poate lucra fără infirmier. De ce ni s-a tăiat masiv din sporuri? Acum la cât ajungem? La 20-22 de milioane de lei, pe o secţie de ATI? Nu este normal!”, a spus o infirmieră. Alta, de la Contagioase, a reclamat că nu există un lift şi femeile sunt nevoite să care tărgi pe scări, coşuri grele cu lenjerie, iar uniformele şi le cumpără singure şi le spală acasă, la un loc cu lenjeria familiei, fiind posibil să care microbi, virusuri, să-şi îmbolnăvească şi copiii.
„E clar că, în mare parte, aveţi dreptate”- Octavian Bărbuleţ, CJ
În faţa protestatarilor a vorbit, pe un ton considerat de cei prezenţi mult prea acid pentru postura în care se afla, Octavian Bărbuleţ Tărăntuş, reprezentant CJ: „E clar că, în mare parte aveţi dreptate. Dar nu în totalitate. Este clar şi faptul că directorul acestui spital s-a străduit ca dumneavoastră, astăzi, să vă primiţi banii. Mai puţini, aveţi dreptate. Pentru a rezolva această problemă, astăzi, contabilii, economiştii acestei instituţii, împreună cu cei de la Consiliul Judeţean Neamţ şi cu sindicatele vor încerca să găsească o soluţie. Bineînţeles, respectând legea. Legea pe care unii dintre dumneavoastră o înţeleg într-un fel, iar alţii o înţeleg într-un alt fel. Timp în care, totodată, unii dintre dumneavoastră o folosesc într-un stil mai puţin moral. Legea este aceeaşi pentru toate spitalele din România, aşa este, iar astăzi, dacă au făcut greşeli contabilii de aici se va recalcula totul şi veţi primi banii înapoi”.
Nu ştim dacă problema este la contabili, pentru că managerul spitalului, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, s-a ocupat încă dinainte de Paşte de simulări, a făcut tot felul de calcule pentru a-i ajuta pe angajaţi să nu piardă foarte mult la lefuri, cu încadrarea în buget pe legea nouă. Ce şi cum a ieşit, a prezentat tuturor, înainte să apară fluturaşii de salarii, ca să se ştie cum stau lucrurile. Ieri, într-o ultimă încercare de a mai salva ce se poate salva a spus, în faţa protestatarilor, că „dacă vom găsi o chichiţă legislativă să putem creşte sporurile cât de cât, peste acea plafonare de 30%, o vom face”.
Sigur că sunt nemţeni care consideră că salariile sunt şi aşa foarte mari la spital, că în privat omu’ ia salariul minim pe economie şi munceşte poate ore întregi peste program şi condiţiile de lucru nu sunt din cele mai bune, dar fiecare îşi vede interesul propriu şi al familiei sale. „Să-şi dea demisia ministrul Sănătăţii, să-şi dea demisia Guvernul!” au strigat protestatarii. „Nu facem aici politică…”, a replicat, total neinspirat, Octavian Bărbuleţ, generând replici şi mai acide şi partea celor prezenţi, care l-au întrebat, cu înjurături asezonate, „atunci (beeep) de la cine a pornit legea asta cu plafonările sporurilor şi trecerea contribuţiei la angajat?!”.
Geanina NICORESCU