Protest – apă chioară

ANUNT MITING*200 de oameni s-au adunat în fața Consiliului Județean pentru a protesta împotriva prețului la apă
*Unii protestau că s-a scumpit alții că ar urma să se scumpească, chiar dacă nu știau când
*Mare parte a doleanțelor au luat direcție politică, oamenii înjurând Guvernul, Prefectul, Primarul și Președintele Consiliului Județean
*Un protestatar a dat drumul și supărărilor pe “banditul care conducea asociația” dar a fost pus imediat la punct

Oameni necăjiți, cu venituri mici, majoritatea pensionari, scoși în stradă de supărarea pe majorarea abia produsă la prețul apei – aceasta ar fi trebuit să fie relatarea unui miting anunțat din timp ca atare.
Ce s-a întâmplat ieri însă în fața Consiliului Județean Neamț a îmbrăcat un mesaj mult mai divers, ca și masa de oameni eterogenă. Fiecare cu necazul lui, cu durerea generală sau particular legat[ sau nu de motivul oficial al protestului.
După ce a fost împărțită recuzita (câteva pancarde de PFL) și a tot fost probată stația de Dragos Seceleanu (unul din inițiatorii protestului), a început partea de discursuri. Din prima frază, Seceleanu a scăpat cuvântul „politic” și ce a urmat s-a încadrat generos în această linie.
Dincolo de tema principală (prețul practicat de ApaServ, votat de plenul CJ dar considerat prea mare), vorbitorii de la microfon sau cei care interveneau au atins și alte subiecte: prețurile mari la toate produsele, guvernanții care una promit în campanie și alta fac atunci când ajung la putere, copiii de politicieni care sunt mari oameni de afaceri.
Rând pe rând, prefectului, președintelui CJ sau primarului li s-a strigat să coboare din Palatul Administrativ în fața oamenilor. „Dar Ștefan nu are sediu aici”, a corectat unul. “Nu contează, să coboare!”. “Dar să coboare Tărâță, că aici e Consiliul Județean!”. “Da, să coboare”, au zis unii dar au intervenit alții: “Pe Tărâță, lăsa-ți-l în pace!”. Unul, mai hâtru a completat imediat “Nu toată lumea a fost la ședința tehnică”…

Cert e că cei trei demnitari menționați mai sus și-au luat din partea protestarilor (care, în vreo 40 de minute se înjumătățiseră) partea de urări și înjurături. Nu a scăpat nici directorul ApaServ, căruia i s-a cerut și demisia. În prima parte a scandărilor (că apoi s-a retras cu delegația care s-a întâlnit cu Prefectul), același Seceleanu a avut momente de maximă implicare. Ca un vertitabil M.C., Seceleanu antrena mulțimea, punea întrebări cu răspuns evident („Sunteți mulțumiți de preț?”, “Nuuuu!”) și încerca stoarcerea unui răspuns mai tare: “Nu vă aud. Încă o dată!…”
Nu a lipsit nici faza zilei. Un protestatar a prins un moment când se odihnea portavocea și a strigat destul de tare cât să fie auzit de toată lumea: „La Asociație la mine, banditul ăla face ce vrea…”. A mai scăpat câteva acuzații la adresa “banditului” (președinte sau administrator de asociație) și imediat a fost pus la punct de alți șefi de asociație.
Interesante au fost și pancardele. Mesajul de pe una dintre ele cerea ca la ședințele de CJ (în care se stabilește prețul apei) să participe și reprezentanții asociațiilor de proprietari. Culmea e că nu trebuie să le aprobe nimeni această doleanță, ședintele de consiliu fiind publice prin lege. De asemenea, o altă pancardă cerea „Nu, legislației depășite! Da, legislației în vigoare!”. Dar și pe scările CJ și la întîlnirea delegației cu Prefectul, unii au cerut modificarea legislației actuale în ceea ce privește contorizarea individuală.
Cert e că după ce și-au spus păsul (în fața autorităților, la portavoce sau doar pe post de chibiți), oamenii anunțați cu câteva zile înainte de miting au plecat spre casele lor.
Vorba de mai devreme a unuia: „Noi spunem, țipăm, dar ei fac tot ce vor. Atunci de ce ne-au mai chemat aici?”.

Daniel VINCA

Prefectul: “Voi transmite solicitările Guvernului și parlamentarilor”

George Lazăr, prefectul de Neamț, a stat și de această dată de vorbă, și cu reprezentanții protestatarilor dar, preț de câteva minute, a dialogat (e un fel de a spune, că oamenii erau furioși) și cu cei din fața Palatului Administrativ.
„În primul rând, știu și eu, ca toată lumea, cum s-a ajuns la aceste majorări de preț, cum e cu proiectul finanțat din surse europene. Trebuie înțeles că aceste majorări au fost perfectate prin contractul din 2009 și votate de Consiliul Județean. Din discuțiile de azi am reținut cîteva propuneri extrem de interesante. Mai întîi, oamenii au propus modificarea unei legi care permite contorizarea individuală pe scară doar cu acordul tuturor locatarilor. Ei cer ca să nu mai fie nevoie de acordul a 100% ci doar a 51%. Voi transmite această idee, care poate deveni inițiativă legislativă, și Guvernului României și parlamentarilor de Neamț. O a doua propunere, inedită, aș zice eu, e cea referitoare la reducerea TVA la apă, acest produs putând fi considerat unul de importanță națională, strategică, în legătură cu siguranța sanitară a populației. Vă spun că e prima dată când aud, mi se pare interesant, să vedem dacă se poate așa ceva, date fiind și condițiile asumate prin diverse tratate internaționale, dar voi transmite și această doleanță.
Eu îi înțeleg pe protestatari, din punct de vedere uman, că și eu stau la bloc ca toată lumea. Ar mai trebui reținut faptul că am înțeles de la cei de la ApaServ ca se fac eforturi să nu mai fie nicio scumpire în viitorul imediat iar din 2014, de când expiră acest contract de finanțare, mărirea sau nu a prețului apei nu mai este condiționat de nimic altceva decât de votul consilierilor județeni”, a declarat prefectul.