Propunerea lui Cătălin Misăilă se bucură de succes

Untitled-2Impunerea redevenței minime, între ironie și dedicație

*Aurelia Simionică, șefa PSD Piatra Neamț, inițiatoarea procentului minim doar pentru parcările cu plata orară, invocă clauzele protectoare instituite în celelalte contracte de concesionare *Constantin Iacoban, șeful UNPR Neamț, sugerează că n-ar strica dacă în contract ar fi stipulată și o sumă minimă de la care să se plece *Stejărel Nistor, șeful PRM Neamț, ar investi banii în bănci pentru parcuri

Indiferent de culoarea politică, reprezentanții nemțeni au aderat ușor la propunerea consilierul local Cătălin Misăilă de a majora redevența pe care societățile trebuie s-o plătească municipalității pentru concesionarea serviciilor publice.

Ideea consilierului local ALDE, Cătălin Misăilă, i-a venit după discuțiile cu redevența pe care trebuie s-o plătească firma care va câștiga administrarea parcărilor publice cu plată din Piatra Neamț. „Interesul Primăriei și al Consiliului Local, dar și al populației din Piatra Neamț, este de a avea un buget local cât mai bogat. Susțin propunerea colegelor de la PSD, care au cerut ca redevența minimă să fie de 40%, iar concesiunea serviciilor să fie dată la societățile Consiliului Local. Consider că trebuie o Hotărâre de Consiliu Local, un act normativ, care să prevadă ca toate licitațiile să fie făcute numai dacă se respectă o condiție – o redevență de minim 40%. Să fie egal pentru toți, fără discriminare“, a declarat consilierul local Cătălin Misăilă.

Propunerea lui Misăilă, văzută cu ochi buni, indiferent de culoarea politică

Inițiatoarea propunerii de majorare a redevenței la minim 40% în cazul concesionării parcărilor publice cu plată este Aurelia Simionică, consilier local și președinta filialei Piatra Neamț a PSD. Dumneaei se bucură că are susținători, dar e conștientă că impunerea procentului minim e doar o dedicație. „Mă bucur că domnul Misăilă a acceptat și promovează propunerea mea și consider că și opțiunea dumnealui este binevenită, atâta timp cât se va face o analiză a serviciilor concesionate de municipalitate și a contractelor aflate acum în vigoare, astfel încât să știm dacă propunerea dumnealui ar putea să aibă efecte imediate sau în timp. Dacă vorbim de contracte în curs, trebuie să avem în vedere cadrul legal, deoarece nu se poate interveni pe ele decât prin reziliere. Totuși, printre clauzele contractelor se numără și cele privind sancțiunile pe care trebuie să le suporte cel care cere rezilierea“, a declarat Aurelia Simionică.

Și Stejărel Nistor, președinte PRM Neamț, susține ideea consilierului local ALDE, Cătălin Misăilă. „Deși nu avem o relație specială de colaborare cu ALDE, consider binevenită propunerea colegului Cătălin Misăilă. Consider că procentul de 40% din venituri este o garanție că managementul concesionarului este unul performant, din care pot rezulta suficiente resurse pentru redevență, dar și pentru susținerea indemnizațiilor și lefurilor membrilor din consiliile de administrație și adunările generale ale acționarilor. Cel mai important lucru este însă că bugetul municipal va avea încasări importante, din care se vor putea face, de exemplu, bănci pentru parcuri“, a declarat Stejărel Nistor.

Președintele UNPR Neamț, Constantin Iacoban, nu numai că susține ideea, dar are un amendament: menționarea unei sume minime de la care să se pornească, pentru a evita discuțiile și pentru a nu lăsa loc nici unui fel de suspiciune. „Este o idee bună, dar ar trebui să se impună, pe lângă procente, și o sumă minimă. Astfel, nu mai lăsăm locul suspiciunilor. Suma se poate calcula foarte ușor, făcându-se media anilor trecuți, din care se scad cheltuielile cu privire la unele cazuri extreme. Consider că 60 de procente sunt suficiente pentru un prestator de servicii publice, dar insist pe ideea condiționării și a unei sume minime“, a declarat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț și șef al UNPR Neamț.

Redevența, binevenită, dar să nu se ajungă ca în cazul societății Urban

Consilierul local Aurelia Simionică nuanțează încă o dată limita pe care o promovează, aducând argumente împotriva impunerii acesteia și altor concesiuni. Un argument forte este Compania Municipală de Investiții Urban, care a trecut printr-o etapă de insolvență până în ianuarie 2010. Când e vorba de alte servicii, Simionică își amintește și de buzunarul cetățeanului. „Trebuie să vedem dacă o redevență de minim 40 de procente este sustenabilă și nu va duce la majorarea tarifelor către populație. Subliniez faptul că vorbim de procente din suma totală, din venituri, și nu din profit, și trebuie luate în calcul și costurile pe care le are prestatorul de servicii. De exemplu, societatea Urban are datorii către Primăria Piatra Neamț de peste șapte milioane de lei, sumă la care se adaugă și penalități, pentru că nu a putut susține o redevență de 90% în cazul concesionării serviciului de administrare a Mall Forum Center, așa cum era stabilită prin contract. Lucrurile trebuie analizate foarte bine pentru a nu se ajunge la un blocaj în cazul prestatorului de servicii sau pentru a nu se ajunge la chemarea în instanță a Primăriei Piatra Neamț. Trebuie să facem totul fără patimi de culoare politică“, a adăugat Aurelia Simionică.

Firme care prestează servicii publice la Piatra Neamț

Începând din 1 septembrie, administrarea Forum Center a fost preluată, prin licitație publică pentru prestări servicii, de societatea Locativ Serv. „Noi nu plătim redevență pentru că este un contract de prestări servicii. Astfel, Primăria Piatra Neamț achită o anumită sumă pentru acest lucru, iar Locativ Serv virează toate încasările din chiriile percepute celor care sunt în Mall Forum Center către municipalitate. Același lucru este valabil și în cazul locuințelor deținute de municipalitate. Lunar, virăm către Primăria Piatra Neamț aproximativ 200.000 de lei, din care municipalitatea ne achită aproximativ 70.000 de lei pentru prestările de servicii de administrare a locuințelor și rămâne cu un profit de 130.000 de lei“, a declarat Gheorghe Căescu, directorul Locativ Serv.

Dacă Locativ Serv nu plătește redevență, Parking, societatea care se ocupă cu administrarea parcărilor de reședință din oraș, virează bani, abia de anul acesta, către bugetul public. „Plătim o redevență de 40% din veniturile fără TVA. Contractul nostru este valabil timp de șase ani, cu posibilitate de prelungire de alți trei ani. Nu vă pot spune o sumă exactă pe care o virăm lunar, deoarece depinde de câte contracte încheiem într-o lună“, a spus directorul Parking, Laurențiu Dulamă.

Am solicitat și așteptăm și răspunsul Primăriei Piatra Neamț cu privire la toate contractele de concesionare a serviciilor publice semnate de municipalitate, a redevențelor exprimate în procente pe care le plătesc firmele care administrează cimitirele din oraș ori societatea Brantner, de exemplu, dar și a sumelor în clar pe care primăria le încasează de la acestea. Evident, dacă se lansează în dezbatere o astfel de propunere, trebuie luată în discuție și furnizarea apei potabile, care ar trebui să aducă și ea redevență de 40% la bugetul local. Desigur, nu trebuie să intereseze pe nimeni că locuitorul de rând va scoate mai mulți bani din buzunar, pentru că scopul este nobil: să mai pornim o dată motorul banului public!

Andreea AMARIEI