Modificarea Codului Fiscal este în dezbatere publică şi propune, printre altele, scăderea impozitului pe venituri la 14%, faţă de 16% cât este în prezent. Parte importantă a politicii fiscale, impozitarea veniturilor cu două procente în minus trebuie să fie corelată cu o creştere a încasărilor bugetare din celelalte surse. Fundamentarea scăderii cotei de impozitare trebuie să se facă pe o reală creştere economică, previzionată a se produce unde spre 2019, anul la care se intenţionează aplicarea cotei reduse de impozitare a veniturilor, de 14%, conform proiectului. De această reducere urmează să beneficieze fiecare categorie de persoană impozabilă care obţine venituri din activităţi independente, din salarii şi asimilate salariilor, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii, din alte surse.
Proiectul mai prevede ca persoanele cu venituri mici să poată beneficia de majorarea deducerilor personale acordate în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere. Propunerea este de acordare a unei marje graduale de deduceri, astfel că cei cu un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv să aibă deduceri de 250 lei pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere, de 400 lei pentru cei care au o persoană în întreţinere, de 500 lei pentru cei care au două persoane în întreţinere, de 600 lei pentru cei care au trei persoane în întreţinere, de 800 lei pentru cei care au patru sau mai multe persoane în întreţinere. Această măsură dioreşte să reducă din obligaţiile fiscale în cazul contribuabililor cu venituri reduse din salarii, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Codul fiscal stabileşte în prezent că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv astfel: de 250 lei pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere, de 350 lei pentru cei care au o persoană în întreţinere, de 450 de lei celor care au două persoane în întreţinere, de 550 de lei pentru cei care au trei persoane în întreţinere, de 650 de lei celor care au patru sau mai multe persoane în întreţinere.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele anterioare şi se stabilesc prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, conform legislaţiei în vigoare. Pentru cei care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală. Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului ori soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărui venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
Nu în ultimul rând, Noul Cod fiscal propune ca tichetele cadou acordate cu ocazia sărbătorilor religioase, a zilelor de 8 martie şi de 1 iunie nu vor fi impozitate în cazul în care nu depăşesc limita de 150 lei, se arată în expunerea de motive. În prezent, Codul fiscal impune ca tichetele cadou să fie considerate avantaje impozabile chiar daca sunt acordate sub forma cadourilor, în limita de 150 lei, pentru anumite sărbători religioase, de 8 martie şi de 1 iunie. Nu sunt venituri impozabile cadourile oferite în condiţiile legii, altele decât tichetele cadou.
Cristina IORDACHE