Promovarea tradiţiilor moldoveneşti la Roman

ecologic 002 

Peste 500 de romaşcani au luat cu asalt reprezentanţii proiectului „Bucătărie tradiţională şi meşteşuguri pe Plaiuri Moldoveneşti” ce au împărţit tricouri şi materiale promoţionale în centrul oraşului vineri, 14 iunie. Toţi trecătorii aflaţi la orele amiezii în zona pieţei „Roman Muşat” au remarcat coada formată de peste 40 de persoane în dreptul unei bănci unde doi tineri discutau cu cei din jur prezentându-le scopul campaniei lor. Discuţiile porneau de la arta culinară a bucătăriei tradiţionale moldoveneşti şi, uşor, uşor ajungeau la arta meşteşugurilor, prelucrarea fibrelor textile – o ocupaţie mai rar întâlnită din păcate în gospodăriile contemporane – alături de brodat care la început de secol al XIX- lea reprezenta o valoare a statutului socio-economic al tinerelor fete de la sat.

Mult mai  aprinse au fost dezbaterile despre prelucrarea lemnului, arhitectura caselor din lemn şi, nu în ultimul rând, plutăritul, meserie ce nu se mai practică în zilele noastre. Acest proiect desfăşurat şi la Roman este pus în practică de către Asociaţia Ecologică de turism Montan Absolut.

„Proiectul se întinde pe o perioadă mai mare de timp şi aceste acţiuni le vom desfăşura în continuare în cele trei judeţe – Iaşi, Neamţ şi Bacău. Împărţirea de materiale promoţionale în zonele centrale din toate oraşele judeţelor menţionate reprezintă doar o parte din activitate, restul desfăşurându-se la sediul instituţiilor statului şi, nu în ultimul rând în cadrul agenţiilor de turism”, ne-a relatat Andreea Milea preşedinte a Asociaţiei Ecologice de Turism Montan Absolut.

Dan VASILIU