Promovarea „Şcolii profesionale în sistemul dual-modelul german”

DSC_0021

Secretarul de stat Stelian Fedorca, la Neamţ

* „Părinţii să aleagă, nu să-şi vadă copiii „aruncaţi” de repartizarea computerizată prin şcoli departe de casă”

În cursul zilei de ieri, judeţul nostru l-a avut ca oaspete pe Stelian Fedorca-secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale. Scopul vizitei demnitarului a fost acela de a dezvolta, alături de directorii de şcoli profesionale şi de agenţii economici interesaţi de formarea „meseriaşilor de mâine”, implementarea în Neamţ a proiectului „Şcoala profesională în sistemul dual-modelul german”. Practic, judeţul nostru este primul din Moldova care a demarat, cu susţinerea senatorului PNL, Eugen Ţapu, acest tip de pregătire profesională. Dezbaterea, susţinută în sala de conferinţe a hotelului „Central Plaza” din Piatra Neamţ, a fost condusă de inspectorul general şcolar Viorel Stan şi de inspectorul şcolar adjunct Gabriela Banu.

În calitate de consilier al ministrului Educaţiei, scretarul de stat Fedorcă a subliniat că i-a fost lăsată în sarcină de a creea, împreună cu autorităţile locale şi şcoala, acest sistem de învăţământ dual de formare profesională după modelul de ucenicie german, pentru unele meserii de care mediul local de afaceri are nevoie.

” Ne vom strădui, pas cu pas, să implementăm în Neamţ sistemul german, astfel încât începem această acţiune cu atragerea de agenţi economici care să ne spună de ce au nevoie, pentru că media meseriaşilor este, în prezent, de 50 de ani. Mai mult, la admiterea la profesională în sistem dual elevul să primească, pe lângă acea bursă de 200 de lei lunar oferită de stat, şi burse asigurate de agenţi economici. Propunem ca admiterea la această şcoală să se facă înainte de admiterea computerizată, pentru că dacă această şcoală îşi are debutul înainte de repartizarea computerizată, scapă şi părinţii de stresul de a vedea unde a fost „aruncat” copilul de selecţia computerului şi să nu mai ajungă elevul la o şcoală la vreo 50 de kilometri de casă. Să nu uităm, abandonul şcolar intervine mai ales din cauza lisurilor financiare ale părinţilor, pentru că naveta este foarte scumpă. Cea mai mare dorinţă a mea este ca şi clasa profesională să înceapă cu clasa a IX-a, pentru că specialiştii spun la unison că doar doi ani sunt insuficienţi pentru a căpăta toate competenţele, având în vedere că elevii respectivi vin de la alt profil”.

Senatorul Eugen Ţapu a subliniat că agenţii economici ar avea foarte mult de câştigat prin formarea unor elevi care „mâine” vor fi cadre pregătite pentru a contribui la prosperitatea firmelor: „Resursa umană este pentru orice antreprenor, cea mai importantă resursă în aceste vremuri de criză. Totdodată, ne  preocupă pregătirea profesională a tinerilor pentru că, după terminarea acestor studii, găsesc un loc de muncă şi astfel se rezolvă problema primordială a cetăţenilor acestei ţări”.

 

Geanina NICORESCU