Proiectul „Străjerii naturii“ este inițiat și implementat de Asociația Centrului Comunitar de Resurse Răucești, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și susținut de primăriile Timișești, Brusturi, Drăgănești și Răucești.
„Un strop de atenție pentru un stop de apă“ este titlul expoziției „photo-voice“, o activitate creativă ce le-a oferit copiilor posibilitatea de a-și reda sentimentele prin culoare, de a arăta și descrie gândurile pe care le-au trăit de-a lungul desfășurării activității intitulată generic „Apa-Scop, Putere-Joc“, prin desene și fotografii reprezentative.
„Tinerii ecologiști din cele 4 localități, participanți la proiectul «Străjerii naturii», s-au întâlnit în luna septembrie pentru a organiza ateliere de lucru privind dezvoltarea inteligenței spațiale și pentru formarea abilităților de comunicare prin limbaj plastic: cum să transmită mesaje despre apă, despre scopul ei, puterea și sursa de joc, folosind fotografia și elementele de limbaj plastic. În cadrul acestor ateliere s-a realizat produsul final: alegerea creațiilor care transmit mesaje pentru membrii comunității, comentarea lor astfel încât să îi atenționeze asupra necesității menținerii nepoluate a surselor de apă și economisirea lor“, ne-a mărturisit Ana Săvescu, manager proiect.
Cu fotografiile deja printate și creațiile plastice comentate s-au realizat în școlile din Răucești, Brusturi, Drăgănești și Timișești, expoziții „photo-voice“ „Un strop de atenție pentru un strop de apă“ – colaje ce conțin fotografii și desene, însoțite de mesaje cu un puternic impact asupra populației.
*„Apa-Scop, Putere-Joc“
Sursa de inspirație pentru realizarea acestei expoziții a venit din acțiunile anterioare desfășurate în cadrul activității „Apa-Scop, Putere- Joc“, prin care s-a dorit responsabilizarea elevilor în privința economisirii și protejării resurselor de apă prin modalități concrete de manifestare a comportamentului specific vârstei.
Pentru ca elevii să cunoască „Scopul“, importanța și rolul vital al apei s-au organizat drumeții prin împrejurimi, s-au realizat acțiuni de ecologizare pe cursul apelor pentru a sensibiliza tinerii, localnicii, pentru un mediu curat, prin ecologizare și de protejare a naturii.
„Puterea“ apei a fost testată în timpul vizitei la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț, cu scopul de a instrui elevii cu privire la rolul vital al apei în situațiile de urgență. Apoi a venit și rândul cunoașterii calității apei pentru „Joc“, când străjerii naturii au venit la Ștrandul Tineretului din Piatra Neamț.
„La finalul acțiunii, tinerii străjeri au învățat cât de necesară este apa pentru menținerea sănătății, au înțeles că fără apă nu există viață. Toate cunoștințele acumulate, cu siguranță, vor schimba un strop din comportamentul lor, precum fiecare picătură își are puterea în fața valului“, a concluzionat Ana Săvescu.
Tina CONDREA