Proiectul SELFY de la Hogaș – rampă de promovare a tradiției, civilizației și frumuseții nemțenilor

hogas (2)Prima etapă din proiectul SELFY coordonat de Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț și finanțat din fonduri europene s-a încheiat, în regretele și satisfacțiile delegațiilor celor 8 țări participante. Regrete pentru extrem de interesanta săptămână petrecută aici, care s-a dovedit scurtă dar fructuoasă și plină de surprize plăcute pentru oaspeți.

În conferința de presă organizată vineri, 4 decembrie, de conducerea colegiului, reprezentanții delegațiilor de elevi și profesori din Germania, Turcia, Portugalia, Letonia, Grecia, Italia (Franța nu a putut onora prima reuniune din cauza problemelor de securitate) au avut numai cuvinte frumoase despre elevii și profesorii gazde, despre organizare, despre zona noastră, despre curățenia și ospitalitatea zonei și despre școala românească. „Copiii au plecat cu inima puțin strânsă, având în vedere că era prima vizită a lor în România, iar acum la plecare au lacrimi în ochi pentru că se despart atât de repede de colegii lor și de acest ținut extraordinar de frumos“, a spus Hasan Șahin, unul din profesorii turci.

La rândul ei, profesoara Anette Gilbers din Germania a ținut să împărtășească impresia deosebită pe care i-au făcut-o școala românească și specialitățile gastronomice locale: „Sunt încântată de modul cum a fost organizată această primă etapă a proiectului, a fost desăvârșită. Țin să remarc deschiderea elevilor români, modul cum au colaborat cu ceilalți copii. Regiunea este foarte frumoasă, vinul românesc este cel puțin la fel de bun ca cele mai renumite din lume, iar implicarea organizatorilor este excepțională. M-a impresionat în mod deosebit acest colegiu, care are o arhitectură și un interior plăcut ce sugerează căldura unui cămin – parc-aș fi acasă, iar elevii sunt disciplinați, binevoitori și foarte deschiși“.

Profesorul Rodrigo Galrito din Portugalia a spus că va împărtăși acasă, elevilor săi, exemplul elevilor nemțeni ca un model de disciplină și implicare, subliniind cât de remarcabile sunt peisajele, cultura locală și deschiderea spirituală a zonei: „Experiența de aici ne va fi extrem de utilă, pentru că Portugalia este ultima țară care va fi gazda proiectului, așa că sper că vom fi măcar la nivelul excepțional al gazdelor din România“.

*„Cel mai important proiect Erasmus al colegiului“

Profesorul Florin Irimia, directorul CN „Calistrat Hogaș“ a mulțumit tuturor celor implicați în acest amplu proiect ce tocmai a demarat și care se va încheia după doi ani, și a dorit să remarce: „Este cel mai important proiect din cele 8 derulate până acum de colegiul nostru, nu atât din perspectiva numărului mare de țări participante – 9 cu tot cu România, cât mai ales datorită tematicii extrem de actuală și cu impact asupra mediului european, prin propunerea și promovarea de soluții ecologice de protejarea a mediului de și pentru tânăra generație“.

SELFY este un program prin care tinerii din țările participante învață și găsesc în manieră neconvențională soluții prin care să se implice activ în aplicarea unor căi de protejare și menținere a naturii cât mai curate, de reducere a impactului poluant și devastator al omului asupra mediului, de toleranță culturală, religioasă și socială a locuitorilor Europei.

Profesoara Nadia Cîrcu, cea care coordonează proiectul la nivel european, a punctat pe lângă obiectivele proiectului, și produsele finale: „Vom avea la final două mari produse: unul este platforma on-line prin care tinerii vor putea comunica, își vor face schimburile de idei, vor promova soluțiile, iar al doilea mare produs este o hartă interactivă. Este vorba, de asemenea, și de alte produse propuse în acest proiect, cum sunt e-book-uri, work-shop-uri, conferințe, campanii ecologice și altele“.

În proiect sunt implicați 208 elevi și 80 de profesori din cele opt țări participante. Gazdele din Piatra Neamț au oferit oaspeților în cele cinci zile de activități posibilitatea de a cunoaște zona noastră, prin excursii la obiective istorice, turistice, la mănăstiri.

 

Cristina IORDACHE