Proiectul noului Kaufland cade din nou!

piatra-neamt-clNu s-a aprobat nici ieri Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui nou hipermarket Kaufland în Piatra Neamț, în zona 1 Mai. Propus de primarul municipiului, proiectul prevedea aprobarea unui Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și a unui Regulament Local de Urbanism(RLU) aferent pentru amenajare incintă, amenajare sens giratoriu, amplasare totem, imbiss, panouri publicitare, împrejmuire.

Noul hipermarket ar fi fost construit  în zona giratoriului de la 1 Mai, întremagazinele și atelierul de reparații Auto Ștefan și semaforul de la Galleria Mall, semafor care va fi înlocuit cu un alt giratoriu.

Comisia de urbanism a dat, ieri, în plenul ședinței de consiliu local, aviz nefavorabil, în timp ce reprezentanții Kaufland, prin SC Grup 4 Instalații SA, au întrebat de ce aceeași documentație a primit, de la aceeași comisie de urbanism, în luna august, aviz favorabil, în timp ce în luna septembrie (ședința de ieri) a primit aviz nefavorabil.

Răspunsul l-a dat reprezentantul ALDE Cătălin Misăilă, membru în comisia de urbanism, care a declarat că în luna august documentația a ajuns în mapa consilierilor mai târziu, în timp ce în luna septembrie a fost timp pentru studiu. Pe de altă parte, Cătălin Misăilă a precizat că prezența reprezentanților Kaufland la dezbaterile comisiei a fost resimțită de consilierii „ca o presiune asupra noastră! Nu aveați dreptul să participați“.

Primarul este de altă părere și spune că „pot participa cu acceptul președintelui de comisie“.

Refuzul majorității consilierilor a fost argumentat cu probleme juridice, pe de o parte, și cu documentație incompletă, pe de altă parte.„V-ați rezolvat  problema cu litigiul, cu acel litigiu privind revendicarea imobiliară?“, a întrebat un consilier PSD.

„Nu se rezolvă de azi pe mâine astfel de litigii“, a spus reprezentantul Kaufland.

Cătălin Misăilă spune că există un o scrisoare din partea cetățenilor semnată de un fost consilier local, despre inoportunitatea construirii unui nou magazin în zona 1 Mai. Scrisoarea este semnată de Ioan Mancaș și abordează problema ceva mai sus de nivelul construirii unui singur hipermarket. „Toate hipermarketurile cu o suprafață mai mare de 1.000 mp să fie construite în zonele limitrofe orașului, din următoarele motive: îngreunarea circulației rutiere și sufocarea orașului cu acești coloși; distrugerea comerțului autohton; monopolizarea pieței și dictarea prețurilor la produsele alimentare și nealimentare; produse mai scumpe ca în rețelele de magazine de același nivel din comunitatea europeană; produse de calitate inferioară; creșterea șomajului prin intrarea în faliment a magazinelor mici și mijlocii; expatrierea profitului în alte țări prin diferite mijloace economice; la o populație de circa 70.000 de mii de locuitori consider că sunt prea multe hipermarketuri.

Stimați consilieri, în afară de impozitul pe salarii și impozitul pe terenuri, care sunt beneficiile comunității noastre în urma acestor investiții? Ar trebui la fiecare investiție de acest nivel să fie consultată populația orașului. Nu sunt împotriva investițiilor străine, dar totuși, nu cred că în Uniunea Europeană cineva poate construi unde dorește și cum dorește, în centrul orașelor, în zone turistice sau istorice. Investițiile străine aduc beneficii orașului atunci când sunt făcute pentru a aduce bunuri, mai precis, producție, care apoi să fie exportată. În acest caz devenim piața de desfacere a acestor multinaționale. A vă reaminti că toți angajații acestor multinaționale au salarii mici, iar nivelul de muncă foarte mare și stresant“.

Un alt argument „contra“ a fost dat de viceprimarul Luminița Vîrlan.„Era o problemă care putea să fie rezolvată. Ține și de un tip de comunicare și de conduită și de o parte și de cealaltă, ați văzut că nici în ședință nu au cerut permisiunea să se adreseze consilierilor locali. Pe de altă parte, documentația este incompletă și acum. Unii colegi au făcut referire la statutul juridic al terenurilor, alții, la documentația incompletă, cred că aceste argumente trebuie coroborate. Din punctul meu de vedere am respins acest proiect până la lămurirea statutului juridic al terenului“.

Primarul, întrebat în conferința de presă de ieri, de la sfârșitul ședinței de Consiliu Local, a punctat: „Din punctul meu de vedere acest proiect deținea toate documentele pentru a fi aprobat“.

După atâtea puncte de vedere, consilierul Cătălin Misăilă a considerat oportună consultarea populației. După atâtea dezbateri pro-contra, n-ar strica să spună cetățenii orașului Piatra Neamț: Mai este sau nu nevoie de un încă hipermarket în Piatra Neamț?

Mariana OLTEAN TUDOSE