După lansarea sesiunii de primire a proiectelor pe bani europeni, imediat au și apărut confuziile. Una fost generată de asociarea termenelor: proiect integrat și lanț alimentar integrat. Fapt ce i-a determinat pe oficialii Ministerului Agriculturii să aducă clarificări în privința modului în care fermierii pot accesa proiecte europene integrate.
*Nu sunt proiecte integrate!
Combinarea finanțărilor alocate investițiilor în exploatațiile agricole cu cele privind procesarea și marketingul produselor agricole nu reprezintă un proiect integrat. La fel se întâmplă și în cazul combinării investițiilor în exploatațiile agricole cu sprijinul acordat instalării tinerilor fermieri. Deci, în amble situații, nu putem vorbi de proiecte integrate.
Adevărul este că fermierii preferă proiectele integrate, pentru că sunt mult mai bine plătite. Și, ce-i mai important, partea lor de contribuție financiară este mai mică.
*Sunt proiecte integrate!
Pentru o mai bună clarificare, venim și cu exemple de proiecte integrate. Combinarea dintre finanțările destinate învestiților din exploatațiile agricole cu cele alocate sprijinului pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol constituie un proiect integrat. Tot în categoria proiectelor integrate intră și combinarea investițiilor din fermele agricole cu sprijinul acordat pentru înființarea de activități neagricole în mediul rural. Cum sunt și prestările de servicii la țară. Pentru a avea un proiect integrat, merge și combinația dintre investițiile pentru procerarea și marketingul produselor agricole cu înființarea activităților neagricole la țară sau cu investițiile privind crerea ori dezvoltarea microîntreprinderilor rurale.
*Banii alocați pe fiecare investiție
Înființarea grupurilor de producători agricoli se referă la încurajarea înființării și funcționării grupurilor de producători recunoscute, unde sprijinul nerambursabil va fi de 100%, dar nu va depăși valoarea de 100.000 euro/an.
Activitățile neagricole în zonele rurale vizează sprijinirea facilitării diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microintreprinderi și intreprinderi mici în sectorul non-agricol. Sprijinul financiar se acordă sub forma de primă, în două tranșe. Prima tranșă reprezintă 70% din valoarea investițiilor și se acordă la semnarea contractului de finanțare, a doua tranșă de 30% se acordă în trei ani de la primirea deciziei de finanțare. Valoarea sprijinului nerambursabil ajunge la 70.000 euro/proiect în cazul activitățiilor de servicii medicale, sanitar-veterinare, servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică sau de 50.000 euro/proiect în cazul altor activități.
La investițiile privind sprijinirea microintreprinderilor și intreprinderilor mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale,
valoarea eligibilă se ridică până la 90% din valoarea proiectului, iar suma alocată nu va depăși 200.000 euro.
Măsura cea mai așteptată de foarte mulți fermieri vizează finanțarea investițiilor din procesarea și marketingul produselor agricole, excepție făcând produsele pescărești. Sprijinul nerambursabil este cuprins între 40 – 50% din valoare eligibilă a proiectului, iar suma alocată este cuprinsă între 1.000.000 – 2.500.000 euro, în funcție de tipul investiţiilor.
Tina CONDREA