Proiectul educaţional „Cinste Eroilor”: ”Noi trăim pe un munte de aur”  

proiect cinste eroilorJoi, 29 aprilie, Colegiul Tehnic „Ion Crengă” Târgu Neamţ organizează, în parteneriat cu Asociaţia de Turism Româno-Franceză Târgu Neamţ, Primăria Târgu Neamţ şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, proiectul educaţional „Cinste Eroilor”, ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie.

Proiectul îşi propune promovarea şi protejarea tradiţiilor locale prin intermediul tuturor partenerilor implicaţi: profesori, elevi, reprezentanți ai Muzeului de Istorie  și Etnografie Târgu Neamț şi ai Primăriei Târgu Neamț.

Organizatorii mai vizează optimizarea  procesului  de  predare – învățare – evaluare şi responsabilizarea elevilor în cunoașterea, păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale românești, ca parte a identității locale și naționale.

„Noi trăim pe un munte de aur, într-o zonă plină de istorie, de eroi și de fapte de vitejie. La

fiecare pas faptele strămoșilor ne cheamă. Trebuie să-i respectăm, ca să fim respectați. A reflecta asupra trecutului pentru a înțelege prezentul, dar mai ales pentru a proiecta viitorul este esența a ceea ce tinerii trebuie să învețe din istorie și din moștenirea lăsată de părinți”, subliniază iniţiatorii proiectului.

Manifestările vor debuta joi, la orele 9, cu primirea invitaţilor, urmată de deschiderea lucrărilor şi prezentarea comunicărilor ştiinţifice ale participanţilor.

Între orele 12 şi 14, va avea loc sesiunea de comunicări științifice și metodice pentru profesori și elevi pe teme de istorie, urmată de acordarea premiilor și diplomelor.

Manifestarea se va încheia cu o vizită la Cetatea Neamțului.

Activitatea se adresează atât elevilor, cât şi cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț, dar și de la alte școli partenere din județul Neamț şi din județele Suceava , Botoșani, Iași , Brașov şi Chișinău.

Lucrările vor avea teme  inspirate din istoria românilor sau din istoria universală. Simpozionul

are două secțiuni: una destinată profesorilor/pasionaţilor de istorie și o alta destinată elevilor.

Subiectele de istorie pot cuprinde teme de istorie locală (veterani de război sau torționari ai  dictaturii comuniste), teme despre principalele evenimente locale, regionale și naționale ale românilor, precum și teme din istoria Europei. Subiectele alese de profesori pot ilustra și noi principii de didactică, ce pot fi aplicate la clasă.

Irina NASTASIU