Proiectil descoperit în timpul săpăturilor pentru branșamentul de apă

11/05/2018

O femeie de 49 de ani, din satul Ghidion, comuna Stănița, a descoperit, cu surprindere, în șanțul abia săpat pentru branșarea locuinței la rețeau de alimentare cu apă, un element pirotehnic.
ISU Neamț a primit sesizarea în dimineața de 9 mai, o echipă pirotehnică fiind trimisă imediat pentru ridicarea muniției neexplodate și pentru verificarea locului pentru a se vedea dacă nu mai sunt și alte proiectile.
“La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică, formată dintr-un ofițer și doi subofițeri, cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat un proiectil perforant trasor cal. 47 mm provenit din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 200 metri pătrați şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor că trebuie să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite; să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice. Foarte important de reținut este că nu trebuie folosită muniţia descoperită pentru improvizarea diferitelor dispozitive. De asemenea, muniția găsită trebuie lăsată așa cum a fost descoperită, până la venirea pirotehniștilor, fără să o lovească, să o taie sau să o demonteze.
Geanina NICORESCU