Proiectil descoperit în fața primăriei

31/07/2018

În după-amiaza de 30 iulie, în fața primăriei din comuna Văleni a fost descoperită muniție neexplodată. Proiectilul a fost descoperit de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Văleni, abandonată într-o rigolă de scurgere a apei, adus odată cu aluviunile adunate în urma ploilor abundente din ultimele zile.
La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică, formată din doi subofițeri, cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat un proiectil perforant trasor calibru 47 mm provenit din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.
Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 50 metri pătrați şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie. Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite; să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice; să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive; să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate; să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.
Geanina NICORESCU