Proiectele de dezvoltare locală pleacă de la CJ în pixul lui Dragnea


*Primarii care vor sau au în derulare astfel de investiţii pot sări de acum peste veriga intermediară

Primarii din Neamţ care vor dori să acceseze fonduri pe celebra OUG 28 pentru dezvoltare locală vor putea ocoli filtrul judeţean şi bate direct la poarta Ministerului Dezvoltării. În şedinţa de Guvern de miercuri au fost operate câteva modificări importante pe aceste investiţii, confirmându-se ipoteza care circula în ultimele zile cum că “pixul Ministrului Dragnea va fi ]nc[rcat cu mină în defavoarea preşedinţilor de Consilii judeţene”.
Astfel, noua ordonanţă prevede că Liviu Dragnea va putea aproba direct investiţii locale primăriilor, eliminând astfel anumite filtre intermediare care puteau bloca astfel de proiecte din cauza unor jocuri politice la nivel de judeţ.
După cum remarcă specialiştii, Ordonanta de Urgenţă a fost facută în aşa fel încât Consiliile Judetene să nu mai aibă niciun cuvânt de spus in privinţa selectării unor proiecte, primăriile putând stabili proiecte şi finanţări direct cu Ministerul Dezvoltarii.
Dedesubturile ordonanţei sunt evidente în contextual în care alianţele PNL-PDL care se fac în judeţe puteau pune problem unor primari PSD.
În plus, Ordonanţa introduce pe lista obiectivelor finanţate de Ministerul Dezvoltării şi construirea sau modernizarea de sedii ale primăriilor.  Practic, în lista obiectivelor de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locala s-au adăugat şi cele legate de realizarea, extinderea, reabilitarea şi modernizarea sediilor instuţiilor publice locale. Un motiv invocat de Ministerul Dezvoltarii este că sunt cladiri degradate şi „producerea unui seism ar duce la colapsul instituţional şi implicit la pierderi materiale şi de vieţi omeneşti”.
O altă modificare este adăugarea pe lista beneficiarilor a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitara. Beneficiarii erau până acum doar comunele, municipiile, oraşele şi judeţele.
Ordonanta de Urgenta nou aprobată permite beneficiarilor să treacă peste autoritatea consiliilor judeţene şi să trimita direct Ministerului Dezvoltarii propuneri de finanţare pentru obiective de investiţii în derulare sau noi, pentru anul in curs. Practic, nu va mai fi nevoie să treacă de filtrul Consiliilor Judeţene. În ordonanţă se precizează că acest lucru se poate face în „situaţii justificate”.
În rest, pentru situatiile nejustificate, propunerile de finanţări vor ramâne în continuare să treacă prin filtrul Consiliilor Judeţene.
„Prin excepţie de la prevederile alin. 4, în situaţii justificate, beneficiarii (…)pot transmite Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice propunerile de finanţare, detaliate pe obiective de investiţii în continuare şi obiective de investiţii noi, pentru anul in curs”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă.
Mai mult, noua ordonanţă modifică articolul care prevedea ca în vederea decontării fondurilor alocate de la bugetul de stat, primăriile transmit solicitările de fonduri la consiliile judetene, care, după verificarea documentatiilor le avizează şi le transmit în mod centralizat Ministerului Dezvoltarii. Practic, este eliminată aceasta obligaţie. De acum, beneficiarii vor transmite solicitarile de fonduri în vederea decontării la Ministerul Dezvoltarii, cu o simpla informare a consiliilor judeţene.
De asemenea, a mai fost introdusă o prevedere care arată că în situaţiile în care Ministerul Dezvoltarii nu şi-a onorat în anii precedenţi obligaţiile de plată, din lipsa creditelor bugetare, iar plata a fost asigurată din bugetele locale, se pot deconta în anul curent şi cheltuieli efectuate şi decontate de beneficiari.

D. VINCA

Primăria Piatra Neamţ vrea bani pentru versanţi şi torenţi

Deşi noua procedură a fost aprobată de două zile, primarii şi-au făcut deja planuri de a merge la Bucureşti pentru a obţine bani, în speranţa că-şi vor pune în practică proiectele prioritare.
„Având în vedere faptul că s-a aprobat ca banii care vin pe Ordonanţa 28, pe Planurile de Dezvoltare Locală, să nu mai treacă prin consiliile judeţene – deci fiecare primar poate merge la minister să solicite fonduri pentru proiecte – voi încerca să ajung cât mai curând la Ministerul Dezvoltării în ideea de a prinde fonduri măcar pentru o parte din proiectele pe care Primăria Piatra Neamţ le are. Unul dintre cele mai importante astfel de proiecte este cel care priveşte consolidarea versanţilor de pe Cozla dar la fel de important este şi cel care are în vedere corectarea torenţilor pe mai multe pâraie care mereu fac probleme când plouă abundent. Să vedem ce putem face în acest sens”, a spus viceprimarul muncipiului Piatra Neamţ, Aurelia Simionică.

Irina Ştefănescu