Proiect eco la Răuceşti: Un mediu curat pentru un viitor sigur

 

Răuceştiul îşi învaţă copiii şi tinerii să păstreze curat mediul înconjurător, pentru a se putea bucura acum şi mai târziu de o viaţă sănătoasă. Asociaţia Centrul Comunitar de Resurse Răuceşti derulează, în acest sens, un nou proiect, al treilea, intitulat „Mediu protejat- viitor asigurat”, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. Acesta se derulează în perioada iunie- octombrie 2013, cu participarea elevilor şi tinerilor din localitate. Scopul este de a-i conştientiza asupra necesităţii protejării mediului prin formarea de abilităţi şi comportamente necesare menţinerii şi îmbunătăţirii acestuia.

„Tinerii reprezintă gestionarii şi consumatorii de mâine ai resurselor şi au puterea de a influenţa părinţii şi ceilalţi membri ai comunităţii. Ne dorim ca acest proiect să constituie un instrument de educare, care să contribuie la creşterea conştientizării şi cunoaşterii în domeniul protecţiei mediului şi la formarea de atitudini şi proiecte active”, a precizat Ana Săvescu, coordonator al proiectului.

Pe durata derulării acestuia, vor fi indentificate sursele de poluare de la nivel local şi punctele afectate. Vor fi ecologizate pâraiele Brustura şi Sarata. Participanţii vor efectua şi o excursie de trei zile pe Muntele Ceahlău. Tinerii vor putea face dovada creativităţii prin realizarea de lucruri şi lucrări care să răspundă temei principale a proiectului. Cele mai reuşite vor fi premiate.

Întreaga activitate a participanţilor va fi prezentată într-un simpozion, în care vor fi expuse aspectele surprinse la nivelul localităţii. Proiectul mai cuprinde realizarea unui film documentar despre importanţa apei pentru viaţă.

„Toate aceste activităţi au rolul de a stimula şi motiva elevii şi scolile să se implice în activităţi de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi, totodată, în promovarea unui comportament responsabil în acest sens. Tânărul de azi care cunoaşte valoarea unei bucăţi de hârtie, a unei sticle sau a unui recipient din material plastic va fi cetăţeanul de mâine care va şti să utilizeze raţional fiecare lucru”, mai precizează Ana Săvescu.

Asociaţia „Centrul Comunitar de Resurse Răuceşti- Neamţ”, este o organizatie nonguvernamentală, înfiinţată în luna mai a acestui an, care are ca principale obiective dezvoltarea de programe/proiecte de incluziune socială a persoanelor dezavantajate, realizarea şi implementarea programelor de sănătate publică la nivel comunitar, promovarea parteneriatului de gen în viaţa publică şi privată, implementarea de proiecte/programe care vizeaza protecţia mediului.

M. DRĂGOI