Proiect de revigorare a tradițiilor românești: Liceenii din Roznov, în vizită la „Casa Bunicilor“ din Chintinici

 

*Activitatea s-a desfășurat în cadrul Concursului Național „Olimpiadele Kaufland“, care a antrenat în competiție 845 de unități de învățământ din toată țara

Pe data de 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Dumitru, un grup 40 de liceeni de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ din Roznov au vizitat muzeul etnografic „Casa Bunicilor“ din Chintinici, elevii fiind însoțiți de coordonatorul de grup, prof. Brândușa Roman.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul Concursului Național „Olimpiadele Kaufland“, care a antrenat în competiție 845 de unități de învățământ din toată țara, liceul din Roznov găzduind peste 40 de activități, din diverse domenii: mediu, sport și sănătate, creativitate și tradiții, știință, cultură și educație.

Proiectul a fost posibil prin implicarea, devotamentul și dragostea cadrelor didactice de la unitatea școlară menționată, care au făcut o puternică echipă copii-dascăli, sub îndrumarea directoarei Oana Ilarie, sufletul acestui proiect.

„La muzeul «Casa Bunicilor», elevii noștii au admirat și descoperit o serie de obiecte și ustensile peste  care s- a așternut praful uitării: râșnița, melețuica cu piepteni și ragilă, unelte gospodărești vechi, coșarca cu zolitor și bătător, trusa tâmplarului, masa de stână, lada de zestre etc. De asemenea, liceenii au arătat interes, dar mai ales curiozitate către această lume uitată cu prispă, cuptor de lut, război de țesut, vortelniță și stative vechi, lampa cu burlui și icoanele vechi. Mulțumim părintelui paroh Vasile Iulian, care ne-a condus într-o lume minunată și dorim să credem că activitatea noastră a deschis o fereastră spre inimile elevilor noștri către latura spirituală și către adevăratele valori ale neamului nostru românesc“, a declarat prof. Brândușa Roman.

Povestea „Casei Bunicilor“

Muzeul „Casa Bunicilor“ s-a născut din truda unui om care și-a visat să le dăruiască semenilor un „colțișor de rai“, adăpostind lada de zestere milenară a poporului nostru.

Într-un timp record, părintele Iulian-Mihail Vasile a reușit să ridice, alături de biserică, o casă tradițională, după toate regulile arhitecturii vechi țărănești. După ce a ridicat-o, părintele Iulian a împodobit-o cu o colecție care-l trimite pe vizitator în vremurile tihnite de acum două veacuri.

„Povestea acestui muzeu începe în anii studenției mele, când mă aflam în casa de lemn a bunicilor mei din Vaduri, răsfoind cartea «Valea Bistriței – tradiții populare», scrisă de doamna Elena Florescu. Ori de câte ori vedeam un lucru vechi din gospodăria tradițională țărănească îmi revenea, ca un lait motiv, ideea încropirii unui spațiu unde să păstrez toate aceste lucruri, ca într-o imensă ladă de zestre. Odată cu numirea ca preot, în anul 2000, în satul Chintinici, am intuit posibilitatea realizării acestui deziderat“, povestește părintele Iulian Vasile.

Fără a scăpa niciun târg al meșterilor populari din împrejurimi, părintele a reușit să achiziționeze numeroase obiecte tradiționale, aceasta pentru că parohia nu cuprindea prea multe exponate de acest fel.

„Un moment important a fost excursia făcută cu enoriașii în 2008, în județul nostru, poposind printre altele la Muzeul «Nicolae Popa» din Târpești (localitate în care am fost hirotonit diacon în anul 2000). A fost o bucurie deosebită, gustată de toți participanții, care au văzut cât de frumos poate fi valorificat universul gospodăriei țărănești“, adaugă părintele.

În anul 2012, cu ajutorul câtorva meșteri populari, părintele Iulian Vasile s-a apucat de treabă. În trei săptămâni, a înălțat o casă cu tindă și odaie, după vechile tipare de construcție: temelie de piatră, ziduri din chirpici tencuiți cu lut și bălegar și acoperiș de draniță.

Micul muzeu prinde viață

„A fost un efort deosebit din partea familiei mele, dar încurajarea și răsplata nu au întârziat să apară prin persoana doamnei Angela Olariu, responsabilă din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a Departamentului de promovare a valorilor și tradițiilor naționale. Vizita incognito pe șantier a emoționat-o profund, transmițându-ne totodată încredere și bucurie pentru continuarea activității. Am ținut legătura cu dumneaei pentru celelalte faze ale proiectului, dar am urmărit atent și în ziarul Lumina diversele articole etnografice care mi-au fost îndrumar“, își amintește părintele.

După ce a fost așezat și gardul de nuiele, realizat de meșterul popular Lilian Toderașcu din Pașcani, micul muzeu a început să prindă viață, prin diferitele obiecte amplaste în curtea casei: o căruță cu jug, o fântână, un plug și un scrânciob de lemn, o roabă, o bancă. toate achiziționate de la meșterii populari Maria și Vasile Neamțu din satul Nemțișor. „De la expoziția pe care dânșii au amenajat-o acasă, am cumpărat ori mi-au confecționat diferite obiecte care sunt expuse în interiorul muzeului. Pe parcurs, au mai venit și alți enoriași cu sfaturi, cu material lemnos, ori cu puținele lucruri vechi care le-au mai găsit în podul casei“, mai spune părintele Iulian Vasile.

Dar din dar se face rai

Ca orice casă veche țărănească, muzeul cuprinde două încăperi: tinda și odaia. În tindă sunt expuse costume populare și obiecte din industria casnică: râșniță, melețuică cu piepteni și ragilă, unelte gospodărești, coșarcă cu zolitor și bătător, trusa tâmplarului, masa de stână, „vestitorii“ datinilor de Anul Nou (capră, urs, dobă, buhai, ghioagă). Acestora li se adaugă fotografii-document, făcând parte din colecția renumitului fotograf al Casei Regale Adolph Chevalier, care ilustrează lumea satului de la începutul și mijlocul veacului XX.

De asemenea, regăsim aici un cuptor țărănesc, oale și blidar, lada de zestre, pat cu prostiri, cergă și păretar, masă, laiță, stative, lampă cu burlui, oglindă, icoană, roată de țeji, sucală, vârtelniță, iar podeaua de lut e acoperită cu țoale de cordele.

„Acestea și multe alte obiecte au fost donate de către Ana și Mitică Horciu, fiind lucrate de bătrâna Anica Leureanu. În luna august, împreună cu «echipa» pasionată de etnografie – formată din Tudor Tănăsache, Dana Drăgușanu, Bogdan Munteanu și d-na preoteasă, soția mea, Alina – am avut bucuria de a finaliza munca și visul: această expoziție, un mic muzeu sătesc, așezat în curtea bisericii noastre, pe care l-am intitulat «Casa Bunicilor»“, spune, cu emoție, părintele Iulian Vasile.

Așadar, toți cei care doresc să simtă liniștea și echilibrul vieții de altădată, trăită între sărbătorile religioase, muncile gospodărești și bucuria petrecerii timpului liber, o pot face vizitând „Casa Bunicilor“ de la Chintinici.

Irina NASTASIU