Proiect de aproape 151 de milioane de lei pentru deșeuri

05 brantner*Consilierii județeni dezbat pe 29 septembrie proiectul privind finanțarea cu peste 19,5 milioane de lei a „Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Neamț“ din banii județului

Proiectul privind „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Neamț“ revine în atenția consilierilor județeni pe 29 septembrie. În cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean (CJ), se va discuta despre modificarea unei hotărâri mai vechi a legislativului nemțean, prin „aprobarea studiului de fezabilitate, a planului anual de evoluție a tarifelor și taxelor, precum și a cofinanțării proiectului «Sistem de Management Integrat al Deșeurilor in Județul Neamț», cu modificările și completările ulterioare, în sensul actualizării valorii proiectului, aceasta urmând a fi de 150.965.441 lei, inclusiv TVA“.

Consilierii județeni decid marți dacă sunt sau nu de acord cu valoarea contribuției de 9.631.463 de lei, pe care trebuie s-o suporte atât Consiliul Județean, cât și primăriile din județ, pentru implementarea proiectului privind gestionarea deșeurilor.

Prin implementarea proiectului ,,Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț“, Consiliul Județean Neamț, împreună cu celelalte consilii locale, au în vedere îmbunătățirea infrastructurii sistemului de colectare, transport, depozitare și prelucrare a deșeurilor municipale nepericuloase, precum și furnizarea/prestarea în comun a serviciilor de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor municipale și reciclabile din zonele de activitate ale acestor unități administrativ-teritoriale, pe baza unor contracte de delegare, atribuite conform procedurilor legale in vigoare.

Prețuri diferite față de calculele inițiale

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost aprobat în 2010, atât de Consiliul Județean, cât și de Consiliile Locale din Neamț, acesta prevăzând construirea depozitului județean de deșeuri de la Girov și închiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman și Târgu Neamț, proiectarea și execuția stației de transfer Târgu Neamț, a celei de la Tașca, a stațiilor de transfer și sortare Cordun și a platformelor de colectare a deșeurilor, dar și furnizarea de echipamente de precolectare și unități de compostare individuală a deșeurilor.

Odată începută implementarea proiectului, valoarea contribuției suportate de către

Consiliul Județean Neamț și de Consiliile Locale s-a diminuat față de valoarea inițială, aprobată în 2010, deoarece contractele încheiate în cadrul proiectului au fost atribuite, prin achiziție publică, la valori mai mici decât valorile preconizate la începutul proiectului.

Acest fapt a impus, în cursul anului 2014, modificarea noii valori a proiectului și a contribuției proprii la cofinanțarea proiectului de către toate unitățile administrativ-teritoriale din județ. Ca urmare a finalizării contractelor de lucrări din cadrul proiectului și a stabilirii valorii lucrărilor de construcție efectiv realizate, precum și ca urmare a apariției unor cheltuieli altele decât cele eligibile care inițial nu au făcut parte din proiect, dar care sunt necesare finalizării acestuia, se impune o nouă actualizare a Devizului General, precum și încheierea unui nou act adițional la contractul de finanțare.

Astfel, noua valoare a proiectului a fost de 154.787.882 de lei, inclusiv TVA, față de vechea valoare a proiectului de 176.992.016 lei, inclusiv TVA. Tot atunci s-a aprobat și contribuția județului Neamț la finanțarea proiectului cu 18.084.197 lei, inclusiv TVA.

Acum se revine asupra calculelor, suma pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ ar trebui s-o aloce proiectului fiind de 19.631.463 de lei, urmând a fi modificată și defalcarea sumelor, doar dacă primește avizul consilierilor județeni pe 30 septembrie.

Andreea AMARIEI