Programul „Laptele și cornul“ se lasă așteptat în școlile din județul Neamț

pachetelul-guvernamental*În unele unități de învățământ, elevii „mai avuți“ aduc pachețele și pentru colegii amărâți * Cadrele didactice și-au cerut scuze de la părinții care se bazau pe pachetul guvernamental gratuit

În județul Neamț cornul și laptele nu a ajuns la nici un elev în prima săptămână de școală. Și nici nu există date certe privind începerea livrărilor. În foarte multe școli produsele asigurau copiilor singura masă până la orele amiezii. Laptele, biscuiții sau cornul și un măr țineau loc de mic dejun și de prânz pentru mii de elevi. La ședințele cu părinții de la începerea anului școlar, cadrele didactice și-au cerut scuze de la părinți, în numele celor care ar fi trebuit să se îngrijească de asigurarea acestor produse pentru elevi încă din prima zi de școală. O situație jenantă de ambele părți.

Chiar dacă programul este unul național, copiii mai au de așteptat. La nivel național, jumătate din județe sunt în stand-by fie din cauza licitațiilor blocate de contestații, fie din pricina birocrației. În județul nostru, potrivit Nicoletei Husaru, purtător de cuvânt în cadrul Consiliului Județean Neamț, „Programul «Lapte și corn» este în procedură de achiziție, nefiind vorba despre contestații; precizăm că elevii vor beneficia, în cursul acestui an, de programul guvernamental gratuit“.

Dacă pentru unii elevi pachețelul de la școală este ceva opțional pentru că părinții au ce le pune în ghiozdan pentru pauza mare, mulți dintre colegii lor beau apă și atât. În unele cazuri, colegii „mai avuți“ împart pachetul de acasă. Sunt și părinți care își trimit copiii la școală cu un fruct, două în plus, cu două-trei sandviciuri, ori cu orice altceva care se poate împărți cu colegii. Și profesorii mai aduc de acasă alimente pentru copiii mai amărâți, fiindu-le milă să-i lase cu stomacul gol atâtea ore.

Despre astfel de situații fericite ne-a vorbit Dorina Surdu, directoarea Școlii Mărgineni –unitate de învățământ coordonatoare, care are în componență și școlile din Hoisești, Hârțești și Itrinești. „Avem 368 de preșcolari și elevi de clasele I-VIII. Aproximativ 10% constituie cazuri sociale, dar nu sunt singurii care provin din familii cu probleme financiare. Pot spune, însă, cu mâna pe inimă, că la noi nu se pune problema ca un elev să mănânce în fața altuia care nu are pachet de acasă. Se ajută între ei, în general, iar acum, nefiind funcțional programul «Laptele și Cornul», cu atât mai mult. De la Consiliul Județean Neamț ni s-a spus că mai durează puțin până se reia distribuirea alimentelor gratuite. Părinții cunosc situația și s-au implicat mai mult decât de obicei; și cadrele didactice s-au mobilizat. Suntem într-o zonă religioasă, cu ortodocși evlavioși. Chiar zilele trecute cadrele didactice au strâns bani și i-au oferit unui băiețel fără părinți un ghiozdan echipat cu tot ce trebuie pentru școală, hăinuțe. Iar recent am avut o elevă cu tumoră la picior, pentru care s-au strâns în școală 1.000 de euro, așa încât fetița a putut pleca la operație și acum e bine“, a relatat Dorina Surdu.

În școlile din județ, multă lume spune că oricum produsele nu sunt bune și prea puțini copii se bucură, cu adevărat, de ele. Numai că normal ar fi să nu se mai vorbească doar „pe la colțuri“ despre calitatea îndoielnică a produselor. Să se ia atitudine la nivelul comitetelor de părinți, dar și la nivelul conducerii școlilor. Pentru ca laptele să fie cu adevărat lapte, iar cornul să nu se mai „transforme“ în pachețele de biscuiți simpli sau în batoane uscate, fără pic de gust.

Geanina NICORESCU