Prognoza meteo pe 3 luni

04/01/2018

*Ianuarie cu puțin ger, februarie cu ninsori mai consistente
*Prima lună din primăvara acestui an vine cu frig și precipitații importante cantitativ
În această lună, în Moldova, gerul va fi un „musafir” destul de rar, poate doar în perioada 12-16 ianuarie ne putem aștepta la temperaturi nocturne cuprinse între minus 9 și minus 13 grade Celsius, fiindcă în restul timpului, valorile din termometre vor fi mai ridicate decât normalul perioadei. Pentru februarie, specialiștii Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading – Anglia estimează valori normale, însă precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ. Dacă ne referim la vremea din luna martie, aceasta va fi mai rece decât normalul perioadei și cu multe precipitații.
Revenim la prognoza lunii lui “Gerar”, unde valoarile medii lunare vor fi sub media climatologică, local, în nordul și centrul țării și apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală lunară este de – 2,1 grade Celsius. Din punct de vedere al cantităților de precipitații, ele vor avea o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice, iar în restul țării vor putea fi apropiate de normal. Media multianuală lunară fiind de 33,6 de l/mp. În februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. În această lună, media multianuală este de minus 1 grad Celsius. Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice și estice și vor în general excedentare în rest.
Apoi, în prima lună din primăvară, meteorologii estimează temperaturi medii lunare care vor avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est. Dacă ne referim la precipitații, cantitățile totale totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.
Tot în Moldova, în perioada 1-14 ianuarie 2018, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, până în 5 ianuarie vremea se va răci, însă valorile termice se vor menține peste mediile multianuale. La finalul acestei perioade, valorile medii diurne vor fi de 4…6 grade Celsius, iar cele minime medii se vor situa între -3 și -1 grad Celsius. În următoarele două zile vremea se va încălzi accentuat, media maximelor diurne se va apropia din nou de 9…10 grade Celsius, iar a minimelor nocturne va fi ușor negativă. În ultima parte a intervalului vremea se va răci treptat, apoi nu vor fi variații însemnate de la o zi la alta. Temperaturile din timpul zilei vor ajunge la două și 6 grade Celsius, iar noaptea se vor situa între -4 și 0 grade Celsius, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie.
V. ANDRIEȘ