Profesorii, sub „umbrela“ unui nou contract colectiv de muncă

Profesorii din județul Neamț pot răsufla ușurați. Ministerul Educației a publicat, pe 2 martie 2017, noul Contract Colectiv de Muncă Unic din Învățământul Preuniversitar, înregistrat conform legii la cabinetul ministrului. Vechiul document „de căpătâi“ cu drepturile și obligațiile cadrelor didactice expirase pe la jumătatea lunii noiembrie 2016, iar cel nou, semnat de oficiali și sindicate în decembrie 2016, nu a mai fost găsit de noul guvern. Astfel, angajații din sectorul învățământ au rămas vulnerabili la locul de muncă până la semnarea unui nou document sau la „apariția“ celui aprobat deja de părți, după a precizat profesorul Gabriel Ploscă, președinte al Sindicatului Liber Învățământ Neamț. Amânarea acordării gradațiilor de merit a fost una dintre consecințele acestei tergiversări.

„Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar are ca scop stabilirea, în condițiile legii, a drepturilor și obligațiilor reciproce ale angajatorului și salariaților membri de sindicat, precum și condițiile specifice de muncă și urmărește promovarea și garantarea unor relații de muncă echitabile, de natură să asigure protecția socială a salariaților. În ceea ce privește condițiile specifice de muncă, determinate conform legii, drepturile și obligațiile părților se vor stabili prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor școlare și al celorlalte unități și instituții subordonate, avându-se în vedere prevederile acestui contract colectiv de muncă. Angajatorul are toate drepturile și obligațiile care decurg din legislația în vigoare și din contractul colectiv de muncă“, au specificat reprezentanții Ministerului Educației, prin comunicatul postat pe site.

Contractul colectiv de muncă este semnat de Ministerul Educației Naționale și federațiile sindicale reprezentative din învățământ: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“.

62 de zile concediu de odihnă

Conform Contractului, cadrele didactice beneficiază de un concediu de odihnă de 62 de zile lucrătoare. Indemnizația de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sumele compensatorii, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent – inclusiv cele care nu sunt incluse în salariul de bază – pentru perioada respectivă. Personalul din învățământ beneficiază și de următoarele drepturi: decontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă, pentru personalul didactic și didactic auxiliar care are domiciliul sau reședința în afara localității unde se află sediul unității/instituției, precum și de o indemnizație de instalare, în condițiile legii.

Mai trebuie spus că personalul din învățământ beneficiază în mod gratuit de asistență medicală în cabinetele medicale și psihologice școlare, precum și în policlinici și unități spitalicești stabilite prin protocol încheiat cu consultarea federațiilor sindicale semnatare, între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, în termen de 60 de zile de la înregistrarea contractului. Personalul din învățământ beneficiază și de completarea gratuită a dosarelor de sănătate de către medicul de medicina muncii, sumele necesare fiind asigurate, în condițiile legii, de către angajator.

Geanina NICORESCU