Profesorii de istorie din Neamţ au organizat activităţi deosebite, dedicate celebrării Centenarului

26/11/2018

În perioada 26-29 noiembrie 2018, profesorii de istorie din județul Neamț desfăşoară o serie de activități educaționale cu caracter istoric dedicate celebrării Centenarului României Mari. Evenimentele desfăşoară în localitățile Bicaz, Târgu-Neamț, Roman și Piatra-Neamț. Primele activităţi s-au desfăşurat ieri, la Casa de Cultură Bicaz, cu prezentarea semnificației istorice a anului 1918 -Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România. După mesajul prezentat de profesorii de istorie a urmat un program artistic, susţinut de Școala Gimnazială nr.1 Bicazu Ardelean, Școala Gimnazială nr.1 Bicaz ”Regina Maria”, Liceul Carol I, Școala Gimnazială nr. 1 Bicaz Chei, Școala Gimnazială ”Iulia Hălăucescu”- Tarcău și Liceul Tehnologic Dămuc. Activitatea a fost coordonată de profesorii Sârbu Xenia, Apopei Mihai, Suciu Alina, Vasilache Geta, Găină Claudia, Pop Răzbuc Ancuta, Andrieș Marius, cu finanţare de la Primăria și Consiliul local al orașului Bicaz.
Astăzi, 27 noiembrie, este rândul profesorilor de la Tîrgu Neamţ să ofere o sărbătoare de neuitat pentru aniversarea Centenarului. Festivitatea avea loc la la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, începând cu ora 10. Cu acest prilej va fi susţinută o prezentare de carte: Arhim. Mihail Daniliuc, ”Unire și simțire românească”, un spectacol artistic ”Frăția școlilor în anul Unirii!” cu participarea elevilor din școlile din Târgu-Neamț și zonă şi vernisarea expoziției de desene ale elevilor din zona Târgu – Neamț, expoziție dedicată Marii Uniri
Coordonatori: prof. Adina Grigore-Cucos, prof. Luminita Manole, prof. Gigel Bîrliba în colaborare cu profesorii de istorie din Targu-Neamț și zonă.
Mâine, 28 noiembrie, Centenarul va fi Sărbătorit la Colegiul Naţional “Roman Vodă” va fi susţinut Simpozionul Științific ,, Incursiune în istoria învățământului românesc’, ediția a VII-a, secțiuni: ,,Oamenii școlii despre Marea Unire’’ – comunicări științifice ale profesorilor/ ,,Unirea – de la vis la realitate’’ – concurs de eseuri adresat elevilor de gimnaziu și liceu, ,,Filmul Centenarului Marii Uniri’’ – imagini ale activităților dedicate Marii Uniri din fiecare școală şi un program artistic intitulat ,,Mândru că sunt român!’’. Coordonatori ai activităţii sunt profesorii Aruxandei Cristina, prof. Tanovici Mihaela în colaborare cu toți profesorii de istorie din Roman și zona.
Joi, 29 noiembrie, la Cinema Dacia Panoramic, începând cu ora 9, se va desfăşura un amplu spectacol dedicat celebrării Centenarului României Mari, care va cuprinde un concurs interactiv ”Centenar România Piatra-Neamț (clasele a IV-a/ gimnaziu/liceu 9.30- 13.00) cu participarea echipajelor selectate la nivel de școală, Festivalul ”CENTENAR ROMÂNIA PIATRA-NEAMȚ”, cu participarea artistică a școlilor din municipiul Piatra –Neamț (orele 15.00-17.00), urmat de Marşul Recunoştinţei cu participarea elevilor și a profesorilor de la școlile din municipiul Piatra-Neamț (ora 17.30 – cu plecare de pe platoul Curții Domnești către Cimitirul Eroilor, aprinderea torțelor în memoria Eroilor Neamului). Coordonatori ai acestui proiect de anvergură sunt prof. dr. Dorina – Luminița Drexler, şi Inspector școlar Elena Preda, în colaborare cu profesorii de istorie din Piatra Neamț și zonă. Proiectul este finanțat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra Neamț.

Geanina NICORESCU