*Vizați sunt operatori care fabrică „produse tradiționale“ în sistem industrial *Avem atestate 12 produse tradiționale nemțene
Ministerul Agriculturii va iniția controale la operatorii de produse tradiționale, pentru a se asigura ca acești agenți economici nu produc „în sistem industrial“. Conceptul de produs tradițional se referă la acele preparate realizate după rețeta bunicii, obținute fără conservanți sau aditivi și care nu rezistă mult pe raft. Așa se justifică și prețul mai mare al produselor tradiționale.
Atestatul de produs tradițional are termen nelimitat, dar poate fi retras, dacă există plângeri care să confirme că producătorii nu respectă noua legislație.
*La control, întreg fluxul tehnologic
Acțiunea de control vizează mai multe aspecte legate de realizarea produselor tradiționale. Echipamentele, instrumentele și ustensilele folosite conform procedeului tradițional de obținere a produsului alimentar, care prezintă caracteristici tradiționale, trebuie să fie menținute în permanență într-o stare de igienă satisfăcătoare, curățate și dezinfectate în mod regulat. Loturile de alimente sunt verificate pe tot fluxul tehnologic, inclusiv de un medic veterinar. Acestea au parafă care arată data la care au fost produse, unitatea în care au fost realizate și certifică faptul că au fost controlate sanitar-veterinar.
Restricții sunt și în privința cantităților de produse tradiționale realizate de un operator, într-o zi, o săptămână ori o lună. În situația în care cineva încalcă aceste prevederi, e clar ca trebuie sa i se retragă certificatul de producător tradițional. Același lucru se poate întâmpla și dacă un operator deține în aceeași loc o fabrică industrială și o unitate pentru realizarea produselor tradiționale.
*Produse tradiționale, tot mai puține
După anul 2014, când s-a modificat legislația în domeniu, la nivel național sunt atestate acum numai 513 produse tradiționale, față de peste 4.400 câte erau înainte. După noile reguli, în Neamț avem 12 produse atestate ca produse tradiționale, din care 7 pentru dulcețuri și 5 pentru zacuscă, toate aparțin unui singur operator din Dumbrava Roșie. Acum, un operator din Cotu Vameș încearcă să obțină atestate pentru produse tradiționale din carne. Înainte de schimbarea legislației, erau atestate 58 de produse tradiționale nemțene.
S-a reușit și atestarea a 7 produse realizate după rețete consacrate românești, toate pentru preparate realizate din carne de porc. În spatele lor stă tot un singur operator, din Secuieni. În lucru mai sunt dosarele pentru atestarea a două produse obținute după rețete consacrate, două tipuri de cașcaval realizate de un operator din Urecheni.
*De vină este… „rețeta bunicii“
„Rețeta bunicii“ le-a tăiat multora calea spre atestare, pentru că rețeta folosită trebuie să fie una transmisă de generații, adică să fie „rețeta bunici“, cum este mai bine cunoscută. O rețetă autentificată, în scris! Aici este foarte greu, dacă nu imposibil se poate face dovada scrisă că e „rețeta bunicii“!
O soluție ar fi monografiile locale, cele care fac referire la produsele tradiționale specifice zonei respective. Din păcate, nu toate localitățile nemțene au monografii. Iar dacă au, nu toate fac referire la produsele culinare tradiționale.
Procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională, după „rețeta bunicii“. S-a limitat cantitatea de produse obținute, pentru că tradiționalitatea înseamnă activitate manuală.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU