* 100 produse românești spre sistemele europene de calitate
*3 agenţi economici nemțeni au 23 de produse tradiționale atestate
S-a ajuns la finalul primelor întâlniri de lucru organizate în 40 de județe pentru accelerarea demersurilor de încurajare și de promovare a produselor tradiționale românești. Timp de 5 luni, cu sprijinul direcţiilor agricole județene, 3 echipe de specialişti de la Ministerul Agriculturii au purtat un dialog interactiv cu toți factorii implicați, explicând legislația națională și europeană pentru încadrarea pe sisteme de calitate europene și naționale.
În Neamț, la această dezbatere au partcipat Ionuț Diaconeasa – consilier secretar de stat și Daniela Popa – consilier superior la Ministerul Agriculturii, Lazăr Latu, directorul general al Agenției Zonei Montane, președinții celor 6 GAL-uri nemțene, primari şi viceprimari din cele 25 de comune din zona montană, reprezentanți ai unităților de procesare a laptelui și produselor lactate, carne și preparate de carne, panificație și produse de panificații, operatori din domeniul produselor tradiționale nemțene autorizate la nivel național, conducerea și toți specialiștii de la Direcția pentru Agricultură Județeană Neamț, Agenția Sanitar-Veterinare și pentru Siguranața Alimentelor Neamț, Asociației Crescătorilor de Albine Neamț.
*14 produse tradiționale românești în sisteme de calitate europene
Obiectivul acestor întâlniri de lucru l-a constituit înregistrarea a 14 produse tradiționale românești în sisteme de calitate europene, până în anul 2020. S-au prezentat cazuri concrete de înregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate naționale ca produs tradițional sau ca rețetă consacrată românească și etapele de înregistrare pe sisteme europene. Întâlnirile au fost și un prilej excelent pentru împărtășirea experienței românești în implementarea regulamentelor europene din domeniu.
Un alt subiect abordat la aceste întalniri a fost accelerarea implementării legislatiei naționale în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, România având o treime din suprafață în zona montană. Procent care se menține și la nivelul județului Neamț.
În analiza celor 300 de produse propuse de județe, cu potențial pe termen lung, s-au identificat 100 de potențiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.
În prezent, 3 agenţi economici nemțeni au 23 de produse tradiționale atestate. Doi operatori activează în domeniul conservelor de legume fructe cu 19 produse atestate, iar unul lucrează în sectorul lactatelor cu 4 produse tradiționale atestate.
*Berea nemțeană, spre atestarea europeană
Până 2019, în jur de 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie-august sunt în atenția Ministerului Agriculturii pentru finalizarea documentației și a legislaţiei naționale corespunzătoare acesteia. Printre aceste produse tradiționale figurează și „Berea nemțeană”.
În prezent, Romania are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: „Magiunul de prune de Topoloveni”, „Salamul de Sibiu”, „Novac afumat din Țara Bârsei”, „Telemea de Ibănești”. Alte trei produse se află în analiza la Bruxelles, respectiv „Cârnați de Pleșcoi”, „Scrumbie de Dunărea afumată” și „Cașcaval de Saveni”. Tot pentru obținerea de indicatii geografice protejate se află într-un proces de verificare și nouă băuturi spirtoase.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU