Produse expirate la restaurante din Neamț

opc farfurie* Comisarii OPC Neamț au depistat alimente expirate și au constatat că în meniuri prețurile încă se afișează, impropriu, pentru porție și nu pentru gramaj * Amenzile au depășit 11.000 de lei

În plină perioadă a vacanțelor, când activitatea turistică e în toi, comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț, sub îndrumarea șefului lor, Vlad Ciurea, au verificat unitățile de alimentație publică de pe raza județului Neamț. Acțiunile echipelor CJPC Neamț s-au desfășurat la 19 operatori economici cu activitate în acest domeniu și au avut în vedere atât calitatea serviciilor prestate, cât și materiile prime utilizate la prepararea sortimentelor culinare servite.

„Nerespectarea prevederilor în ceea ce privește informațiile oferite consumatorilor astfel încât aceștia să poată face o alegere în cunoștință de cauză au condus la aplicarea de sancțiuni și de măsuri. Au fost supuse verificării produse în valoare de 9.700 lei și s-au constatat abateri la produse în valoare de 950 lei. Pentru produse – materii prime – în valoare de 800 lei a fost dispusă măsura opririi temporare de la utilizare ca urmare a abaterilor constatate. În situația în care s-au identificat produse pentru care termenul de valabilitate a fost depășit, măsura dispusă a fost cea de oprire definitivă de la utilizare, în valoare de 155 lei, concomitent cu aplicarea de sancțiuni pecuniare în valoare de 11.000 lei la 5 operatori economici. De asemenea, pentru cazuri de o gravitate mai redusă, s-au aplicat 10 avertismente“, ne-a declarat Vlad Ciurea, șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Neamț.

Abaterile constatate se referă la lipsa elementelor de identificare a materiilor prime depozitate în spațiile frigorifice, în sensul că în spațiul frigorific, în caserole, existau diverse sortimente de carne, tranșată sau tocată, refrigerate neetichetate fără a se putea identifica data limită de consum, iar alte produse erau preambalate în stare termică congelată – carne, legume – care nu prezentau în totalitate elemente de identificare.

De asemenea, comisarii OPC au constatat neafișarea informațiilor privind componentele alergene din preparatele aflate în listele meniu oferite consumatorilor; lipsa informării cu privire la cantitatea netă a porțiilor de mâncare; lipsa informării cu privire la procentul de carne porc/oaie/vită din preparatele oferite; afișarea incorectă a prețurilor pentru preparatele aflate în lista meniu.
Vlad Ciurea a menționat că încă se mai practică prețul pentru porție și nu prețul pentru unitatea de măsură, care poate fi preț pentru 100 g, preț pentru 1 kilogram, preț pentru 100 ml ori preț pentru 1 litru și a subliniat că porția nu este definită în legislație ca unitate de măsură.

Geanina NICORESCU