* Ministerul Agriculturii a făcut publice condițiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească pentru ca produsele lor să primească această certificare * Produsul montan poate fi un brand pentru mulți fermieri din județul Neamț, cu o mare întindere a zonei montate
De anul viitor, produsul montan va putea fi recunoscut oficial în România. Conceptul de „Produs montan“ a fost elaborat de premierul Dacian Cioloș, pe vremea când era comisar european, vizând creșterea valorii adăugate a produselor realizate în zona de munte. Știm cu toții că produsele obținute în zona montană au o calitate deosebită, numai că ele trebuie să fie mai bine promovate, ca să fie recunoscute în țară și în lume. Ministerul Agriculturii deja a făcut publice condițiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească pentru ca produsele lor să primească această certificare.
Produsul montan poate fi un brand pentru mulți fermieri din județul Neamț, având în vederea întinderea zonei montate. Mai mult decât atât, așa cum ne-a precizat Maricel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț, discuțiile pe această temă se poartă de multă vreme cu fermierii din zona montană, dar și cu asociațiile locale ale crescătorilor de animale. Și nu-i vorba doar de simple discuții, deja putem vorbi de fapte concrete. Avem și un festival ad-hoc al produselor tradiționale montane, care se ține, anual, în luna august, în comuna Farcașa.
*Criterii de evaluare a produselor montane
Se află în pregătire o hotărâre privind stabilirea cadrului general, precum și elaborarea măsurilor pentru aplicarea Regulamentului European în ceea ce privește denumirea facultativă de „Produs montan“. Discuțiile se poartă în cadrul grupului de lucru din care fac parte reputați specialiști din acest domeniu. Pentru a evita inducerea în eroare a consumatorului se propune clarificarea utilizării mențiunii de „Produs montan“ înscrisă pe eticheta bunului respectiv.
Laptele și ouăle trebuie neapărat obținute în zona montană, iar carnea să provină de la animalele crescute în zona montană. Produsele provenite de la ovine trebuie să aibă apartenență montană, iar animalele să-și petreacă cel puțin un sfert din viață pe pășunile montane. Adică, oile trebuie să stea la pășunat pe munte cel puțin trebuie ca 3 luni pe an. Apoi, cel puțin jumătate din rația furajeră a animalelor, exprimate în procent de substanță uscată, ar trebui să fie din hrana uscată care provine din zona de munte. Sunt precizate care sunt condițiile pentru ca și mierea de albine să primească denumirea de produs montan, dar și cum se aplică criteriile de evaluare pentru produsele fermei vegetale montane.
Modificările legislative din ultimii ani au condus la atestarea a doar 506 produse tradiționale, față de 4.400 câte erau înaintea apariției noilor reglementări. Din cele 513 atestate ca produse tradiționale, 213 se obțin în zona montană. Așa că putem spune că avem deja o serie de produse realizate în zona montană, urmează să fie și legiferate cu statutul de „Produs montan“. În județul Neamț avem atestate 12 produse tradiționale și alte 7 produse obținute după rețete consacrate.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU