Procurorul suspendat poate ataca decizia CSM

Atmosfera la Parchetul Bicaz este una destul de încărcată, după ce ieri Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea pe 3 luni din funcţia de procuror a lui Vlad Mihai Budăi. Până la definitivarea soluţiei adoptată de CSM va mai trece ceva timp, procurorul având la dispoziţie 15 zile pentru a ataca decizia, recursul urmând a fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deocamdată, procurorul este obligat să vină în continuare la serviciu, dar dacă soluţia de ieri rămâne definitivă, el va trebui să stea pe tuşă trei luni, fără activitate şi fără leafă.

Sancţiunea disciplinară a fost propusă, aşa cum relatam pe larg în ziarul nostru de ieri, de Inspecţia Judiciară care anul trecut a făcut verificări privind activitatea procurorilor Mihai Vlad Budăi şi a soţiei acestuia, procuroarea Daniela Olteanu. Verificările au fost dispuse în urma adreselor trimise de prim-procurorul Mugurel Darie, care a invocat încălcarea a două prevederi ale articolului 99 al legii privind statutul magistraţilor. Este vorba despre cea de la litera m) care se referă la “nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”şi la t) privind  “exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Între timp, mandatul procurorului Mugurel Darie la conducerea parchetului a expirat la 1 ianuarie 2014, iar CSM i-a admis revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, în şedinţa din 11 decembrie anul trecut. Până la organizarea unui concurs, CSM i-a prelungit cu delegare funcţia pentru încă şase luni, astfel că procurorul Mugurel Darie este în continuare şef la Parchetul Bicaz. Acolo unde procuroarea Daniela Olteanu îl acuză de hărţuire sexuală şi că este autorul moral al unei întreruperi de sarcină suferită şi al divorţului pe care ea l-a intentat soţului cu care e căsătorită din 2006. Divorţul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Bicaz la data de 25 noiembrie a anului trecut. Aceasta a sesizat, la rândul ei, Ministerul Justiţiei, Parchetul General şi CSM în legătură cu acuzaţiile aduse prim-procurorului, în vreme ce verificările făcute de Inspecţia judiciară în ce o priveşte au dus la clasarea sesizării.

În momentul de faţă, schema de personal de la Parchetul Bicaz cuprinde patru funcţii, dintre care una de conducere, potrivit CSM  pe lângă procurorii Daniela Olteanu şi Mihai Vlad Budăi, mai este în funcţie şi procurorul Sorin Gordan. Rămâne de văzut dacă procurorul suspendat va ataca hotărârea CSM şi cum vor decide, în final, judecătorii Înaltei Curţi.

 

Cristina IORDACHE