Procurorii se tem că-şi vor pierde calitatea de magistraţi

* ”Dacă am fi înalţi funcţionari publici, am fi schimbaţi din funcţii de câte ori se schimbă puterea”, declară procurorul Virgil Cornea

Așa cum anticipa judecătoarea Gabriela Baltag, vicepreședintele Asociației Magistraților din România, divergențele în jurul alegerii unui procuror în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii iau amploare. Ieri, și judecătorul Cristi Danileț a avut o părere publică împotriva faptului ca un procuror să conducă CSM, la fel președintele AMR,  judecătorul Dumitru Marcel Gavriș, dar și președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, judecătoarea Natalia Roman, care au anunțat ca vor face toate demersurile legale pentru revocarea procuroarei Oana Hăineală din funcția de președinte al CSM. Astăzi, consiliul director al AMR se întrunește pentru a lua o decizie în acest sens și pentru a participa la ședința de plen a CSM în care se alege vicepreședintele CSM, programată de la ora 15, deși există temeri că nu se va putea adopta vreo decizie din cauză de lipsa cvorumului.

La rândul lor, procurorii sunt tot mai îngrijorați de faptul că riscă să iasă de sub garanția calității de magistrat: ,,Ne-au sunat colegi procurori din toată ţara să ne spună că persoana doamnei Oana Schmidt Hăineală nici măcar nu îi reprezintă, că depunerea candidaturii ei le-a făcut mult rău întrucât este posibil ca acum, la anunţata intenţie de revizuire a Constituţiei, să se modifice statutul de magistrat al procurorului în așa fel încât să fie eliminați din rândul magistraților,, declară judecătoarea Gabriela Baltag. În Neamț, procurorii nu au organizată o filială a Asociației Procurorilor din România, dar sunt membri în filiala nemțeană a AMR, inclusiv cu reprezantare în conducerea asociației. „Pentru a scoate procurorii de sub calitatea de magistrat trebuie modificat statutul procurorului și Constituția României”, spune procurorul Virgil Cornea, șeful Secției judiciare a Parchetului Neamț. „Nu știu în ce măsură acestea se vor petrece, dar cu siguranță nu ne dorim lucrul ăsta. Nu sunt portavocea colegilor mei, dar nu cred că este cineva care să dorească să fie scos din rândul magistraților, întrucât ar însemna să  ne pierdem independența în activitatea noastră curentă. Știu că au fost discuții să trecem la înalți funcționari publici, dar aceasta înseamnă lipsă de stabilitate, pentru că de câte ori se schimbă puterea, am fi și noi schimbați din funcții. Pe de altă parte, este important de văzut, dacă totuși vom fi scoși din rândul magistraților, sub autoritatea cărei instituții vom fi, deși teoretic acum suntem doar administrativ în subordinea ministrului. De asemenea, există țări în Europa unde procurorii sunt magistrați, la fel ca judecătorii, dar sunt și țări în care procurorii sunt înalți funcționari publici, cu tradiție instituțională. Nu știu ce va fi, dar oricum avem nevoie și de CSM, ca garant al independenței, și de statutul de magistrat”.

Jocurile ar putea fi făcute astăzi, dacă CSM trece peste protestul magistraților, judecători și procurori care și-au anunțat intenția de a participa la întrunirea de la ora 15, și alege vicepreședintele, sau ia în seamă cererea de revocare a membrilor CSM pe care magistrații au anunțat-o deja.