Procesul judecătoarei Iulia Paisa, amânat pentru 2016 la Înalta Curte

Iulia Paisa3 *Fosta președintă a Judecătoriei Piatra Neamț a fost trimisă în judecată de DNA pentru corupție * Curtea de Apel Bacău a achitat-o pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, a încetat procesul penal pe motiv de prescriere a acuzației de fals intelectual și a condamnat-o la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice * Și judecătoarea Paisa, și DNA au atacat hotărârea Curții de Apel * DNA o acuză că l-a ajutat pe Aurel Lazăr să obțină, printr-o manieră „vădit nelegală“, drept de proprietate pe terenuri în suprafață de 242.890 mp, în Dumbrava Roșie și în Săvinești

Al doilea termen în procesul de corupție intentat judecătoarei Iulia Paisa, suspendată din funcția de președinte al Judecătoriei Piatra Neamț, s-a derulat luni la Înalta Curte de Casație și Justiție. Completul a decis amânarea judecății cauzei pentru anul viitor, dând răgaz tuturor părților să se pregătească până atunci.

Iulia Paisa a atacat sentința Curții de Apel Bacău, care în luna iunie 2015 a achitat-o pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, a încetat procesul penal pe motiv de prescriere a acuzației de fals intelectual și a condamnat-o la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Instanța i-a achitat pentru complicitate pe grefiera Mirela Rengheș și pe Aurel Lazăr, cel care a obținut în instanță drept de proprietate pe terenuri în suprafață de 242.890 mp, în Dumbrava Roșie și în Săvinești.

Sentința de fond a fost atacată și de DNA Bacău. Procurorii anticorupție sunt nemulțumiți, după ce au arătat în instanță că în perioada 2006-2009 judecătoarea l-a ajutat pe Lazăr să devină proprietar pe terenuri printr-o manieră „vădit nelegală“. Acuzarea a mai arătat că, după ce a încheiat antecontracte cu proprietarii sau moștenitorii terenurilor, Lazăr a cerut sentințe judecătorești care țineau loc de acte autentice, iar judecătoarea Paisa a disjuns cele două cereri în 41 de dosare, toate repartizate la completul magistratului. DNA a subliniat că „inculpata a urmărit pronunțarea sau a pronunțat în mod abuziv hotărâri netemeinice și nelegale, menite să țină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare între pârâți și reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparținând pârâților“. Mai mult, proprietarii terenurilor n-au participat la procese, întrucât nu au fost citați și astfel Lazăr a obținut ce a dorit. În cauză sunt peste 80 de părți vătămate, martori care au fost audiați la proces.

Curtea de la Bacău a menținut sechestrul asupra unui teren de 3.500 mp aparținând judecătoarei, a acordat Primăriei Piatra Neamț daune de 7.000 lei și a ridicat sechestrul instituit asupra unui teren de 5.400 mp și a șapte terenuri de 60.100 mp toate aparținând lui Aurel Lazăr.

Cristina IORDACHE