Procesul „Casa Arcașului“ a fost închis de Curtea de Apel Bacău

 

Curtea de Apel Bacău a închis, ieri, dosarul de corupție în care a fost judecat președintele Supercoop Târgu Neamț, un jurist, un funcționar de cadastru și președintele Centrocoop la data faptelor.

Magistrații băcăuani au pronunțat vineri, 4 martie 2016, hotărârea prin care au admis apelul DNA Bacău și în esență au menținut suspendarea executării pedepselor date de Judecătoria Piatra Neamț celor patru inculpați, majorând unele pedepse.

*Prejudiciul de 1,4 milioane lei, în sarcina inculpaților

Instanța a decis pentru Gavril Florescu, președintele Supercoop Târgu Neamț, o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, pentru jurista Carmen Marcela Croitoru o pedeapsă de 2 ani și 4 luni cu suspendare, pentru Elena Codiță, registrator coordonator la Biroul de Carte Funciară din Târgu Neamț, pedeapsa este de 2 ani și 11 luni, iar pentru Ioan Crișan, fost președinte Centrocoop, pedeapsa este de 3.600 lei amendă penală, adică echivalentul a 180 zile amendă (20 lei/zi amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului.

Președintele Supercoop Târgu Neamț și celelalte două inculpate au fost găsiți vinovați de obținerea ilegală a unei finanțări europene folosită la modernizarea și extinderea motelului Casa Arcașului. Procurorii DNA Bacău au arătat că președintele Florescu a folosit în dosarul depus pentru obținerea banilor un document care atesta o situație nereală, pentru care a fost ajutat de funcționara cadastrului și de jurista cooperativei.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului este parte civilă cu suma de 1.424.729,67 lei, bani ce au fost acordați Supercoop din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra imobilului „Complex Comercial Zimbrul“ aparținând Supercoop SC Târgu Neamț, iar instanța a dispus ca inculpații Gavril Florescu, Supercoop, Elena Codiță și Carmen Marcela Croitoru să achite în solidar prejudiciul.

*Supercoop Târgu Neamț, amendată cu 50.000 lei

Acum un an, mai exact în februarie 2015, Supercoop Târgu Neamț era prima societate inculpată și condamnată pentru fapte de corupție, după noul Cod penal. Judecătorii pietreni au decis o amendă penală de 15.000 lei și interzicerea participării la proceduri de achiziții publice pentru 3 ani.

Prin sentința definitivă de ieri, amenda a rămas, doar că a fost majorată până la valoarea de 50.000 lei, iar interdicția de participare la proceduri de achiziții publice a scăzut la 2 ani. „Aplică inculpatei SUPERCOOP Societate Cooperativă Târgu Neamț pedeapsa principală cea mai grea de 200 zile-amendă, în cuantum de 40.000 lei la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă principală de la pct. 3.1. lit. b; pedeapsa rezultantă este la pedeapsa principală de 250 zile-amendă, în cuantum de 50.000 lei . În baza art. 147 alin. 2 C. pen. aplică inculpatei SUPERCOOP Societate Cooperativă Târgu Neamț pedeapsa complementară rezultantă pedeapsa complementară interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziții publice pe o perioadă de 2 ani“, se arată în minuta încheierii de ședință.

*Acuzațiile aduse

Procurorii DNA au arătat la proces că în anul 2008 președintele Supercoop Târgu Neamț a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în Județul Neamț – Modernizare și extindere motel Casa Arcașului din Târgu Neamț“.

Prima dată, cererea a fost respinsă pe motiv că motelul era ipotecat. „În acest context, la data de 28 ianuarie 2010, inculpatul Florescu Gavril a depus mai multe înscrisuri inexacte (adresa OCPI Neamț, copie extras de carte funciară, copie cerere pentru eliberarea extrasului de carte funciară) care atestau, în mod eronat, că la data formulării cererii de finanțare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă. Ca urmare, finanțarea a fost acordată, iar Supercoop SC Târgu Neamț a încasat pe nedrept suma de 1.424.729,67 lei (echivalentul a aproximativ 339.221 euro), provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională“, se menționează în actul de inculpare.

În cazul juristei cooperației, Carmen Marcela Croitoriu, DNA Bacău a arătat că este complice la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și complice la infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale. La rândul ei, Elena Codiță, registratorul coordonator de la Biroul de Carte Funciară din Târgu Neamț, a fost acuzată că, în perioada ianuarie – februarie 2009, a eliberat un certificat de carte funciară antedatat și fals, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca a fost radiată și a transmis aceleași date greșite Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț. De asemenea, anchetatorii au mai arătat că în cursul lunii martie 2012 funcționara a transmis Serviciului Teritorial Bacău al DNA o chitanță falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii.

Ioan Crișan, la acea vreme președintele Centrocoop România, asociație în care cooperativa de la Târgu Neamț era membră, a fost acuzat de favorizarea infractorului, după ce ar fi dorit să îngreuneze ancheta „prin acțiuni de influențare a funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în scopul ca aceștia să elibereze un document care să confirme legalitatea cererii de finanțare depusă de Supercoop Târgu Neamț și prin care să nu se mai constituie parte civilă în prezenta cauză penală“, conform DNA.

Procesul a început la sfârșitul anului 2012.

Cristina IORDACHE