Procesare agricolă: Singura solicitare a venit din Neamţ!

01/11/2017

*Proiectele se depun până pe 30 noiembrie
*În Neamț, primul abator mobil din țară!
*Bani se dau și pentru produse panificație, înghețată și bere
*Sprijinul financiar de 50 % nerambursabil
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a prelungit sesiunea de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole, în vederea obținerii de produse neagricole prin intermediul schemei GBER aferentă submăsurii 4.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Noul termen expiră la 30 noiembrie 2017. Alocarea financiară disponibilă pentru acest an este de 70 de milioane de euro pentru schema GBER.
Până în prezent, AFIR a primit on-line 28 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 26 de milioane de euro. Din județul Neamț, la secțiunea de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole, s-a depus un proiect pentru realizarea unui abator mobil. Foarte important de precizat! Până în acest moment este singura solicitare de finanțare europeană din țară pentru a realiza o investiție într-un sector atât de așteptat de crescătorii de animale.
Dintre investițiile eligibile prin schema GBER amintim fabricării produselor de panificație, a îngheţatei şi a sorbetului, dar și fabricarea pentru unor băuturi, cum ar fi berea artizanală. Valoarea finanțării este de maximum 2,5 milioane de euro/ proiect în funcție de tipul de beneficiar și de specificul investiției. Fondurile europene nerambursabile alocate pentru procesarea produselor agricole se alocă pentru construcția, extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de procesare. Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalații, echipamente și mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime și comercializării produselor agro-alimentare în cadrul lanțurilor alimentare integrate.
Sprijinul acordat pentru procesarea secundară a produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, este de până la 50% nerambursabil și este corelat cu tipul întreprinderii, tipul investiției și zona de dezvoltare regională în care este amplasată investiția. Pragul de calitate lunar, stabilit pentru luna noiembrie 2017, este de 15 puncte.
Depunerea cererilor de finanțare se face on-line pe www.afir.info, până la 30 noiembrie 2017. Toți cei interesați să depună cereri de finanțare prin schema GBER pot consulta gratuit Ghidul solicitantului pe site-ul AFIR, la secțiunea „Investiții PNDR”.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU