Problemele din centrele de copii, ignorate de mai marii județului timp de 10 ani

iacoban si craescu 2_resizePreședintele Iacoban acuză: „În Consiliul Județean sunt lucruri care au fost lăsate fără un control riguros din 2005 încoace“ * Prezența barurilor lângă centrele de copii, o problemă semnalată de Dumitru Crăescu, consilierul personal al șefului Consiliului Județean Neamț, cu atribuții de supraveghere a obiectivelor pe care le deține legislativul nemțean * Printre neregulile constatate se mai numără lipsa personalului responsabil cu situațiile de urgență, lipsa documentației specifice protecției și securității în muncă, dar și a mijloacelor de atenționare din  instituțiile subordonate Consiliului Județean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Constantin Iacoban, susține că predecesorii săi au ignorat problemele existente în instituțiile subordonate legislativului nemțean mai bine de 10 ani. „Am constatat că toți s-au ocupat mai mult de sufragerie, unde miroase plăcut, și mai puțin de bucătărie, unde mai sunt și aburi de la mâncare. În Consiliul Județean sunt lucruri care au fost lăsate fără un control riguros încă din 2005. A face trei kilometri de drum și a pune o pancartă nu înseamnă că ți-ai îndeplinit datoria. De aceea l-am desemnat pe domnul Crăescu responsabil cu paza și protecția obiectivelor pe care le are Consiliul Județean. Mulți au râs când l-am angajat, acum veți vedea că e nevoie de un responsabil cu așa ceva“, a declarat Constantin Iacoban.

Devenit consilier personal în luna august, Dumitru Crăescu, fostul șef al Poliției Locale Piatra Neamț, a luat la rând instituțiile subordonate CJ Neamț, inclusiv centrele de copii. „Din păcate, am constatat că lângă centrele de permanență, unde sunt copii cu nevoi speciale, există unități comerciale care vând băuturi alcoolice. Nu vreau să arunc vina pe primărie pentru că aceste unități, când s-au deschis, au cerut să fie magazine alimentare, iar mai apoi s-au transformat în baruri, adică în locuri unde copiii de 14 ani merg să-și ia băuturi alcoolice“, a spus Dumitru Crăescu, consilierul personal al președintelui Iacoban.

Astfel, legislativul nemțean a făcut sesizări la Poliția de Municipiu și la cea Locală și a cerut verificarea acestor baruri pentru ca, mai apoi, să se poată analiza și decide ce măsuri se impun pentru a-i păzi pe minori de tentații. „Tot în aceste centre de copii am văzut că, în 50% din cazuri, lipsesc mijloacele de atenționare a pericolelor. Copiii sunt predispuși la pericole, mai ales atunci când nu sunt atenționați cu privire la existența lor“, a adăugat Dumitru Crăescu.

Nici măcar în instituția Consiliului Județean nu exista o persoană responsabilă cu situațiile de urgență, ci doar angajați care încercau să asigure respectarea măsurilor de apărare în caz de incendiu. „Exista personal, dar fără competențe în acest domeniu. Totodată, în instituțiile subordonate Consiliului, am văzut documente superficial completate, chiar necompletate din 2005 încoace. Instructajele pentru stingerea incendiilor erau incomplete sau chiar lipseau. Am decis că este nevoie de instruirea personalului pentru acordarea măsurilor de prim ajutor în caz de urgență, cum ar fi cutremurele, incendiile sau orice alte pericole. Am văzut că în aceste instituții au acces persoane străine, iar acest lucru nu este normal“, a menționat consilierul Crăescu.

Andreea AMARIEI