Probleme în trafic de la ninsoare

28/11/2015

Iarna Piatra Neamt1*Un autobuz plin cu pasageri era să ajungă în șanț, la Mărgineni *Câțiva șoferi nu au redus viteza și au provocat accidente * Ce recomandări fac polițiștii pentru a fi evitate pericolele de sezon

Mult așteptata ninsoare a adus ceva probleme în traficul de pe șoselele nemțene, începând cu seara zilei de joi, 26 noiembrie. În timp ce utilajele administratorilor drumurilor au fost trimise la intervenții din jurul orei 16, pentru a se conforma avertizărilor meteorologice de cod galben cu ninsori consistente, în traficul rutier s-au semnalat mai multe cazuri de tamponări, derapări și accidente care au provocat blocaje, mai ales pe DN 2 spre Girov, pe DN 15 în zona Bicaz și spre Valea Muntelui, unde TIR-urile au avut cele mai multe necazuri.

La Mărgineni, un autobuz plin cu 30 de călători care se îndrepta spre Piatra Neamț, a derapat pe DJ 157 pe o porțiune în pantă și carosabil acoperit de zăpadă, fiind la un pas de a ajunge în șanț. S-a sunat imediat la 112, în timp ce o parte din pasagerii speriați au coborât și au plecat să caute alte mijloace de transport, iar autobuzul bloca toată șoseaua, ajuns de-a curmezișul. În jurul orei 19, la fața locului au ajuns un echipaj de 3 pompieri cu un autocamion de intervenție și reprezentanții firmei de transport persoane cu material antiderapant. „Când au ajuns cei 3 pompieri, în autobuz se aflau 15 persoane. Militarii au împrăștiat nisip, adus de o firmă privată, au repus apoi autobuzul pe calea de circulație și l-au tractat pentru a trece în siguranță panta imediat următoare în deplasarea către municipiul Piatra Neamț“, ne-a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar firma de transport a reacționat prompt. „Noi am ajuns acolo cu un camion cu material antiderapant și am ajutat la deblocarea autobuzului. Mașinile sunt echipate corespunzător, bine că nu a fost nici o victimă“, ne-a declarat Constantin Ciobanu, șeful departamentului parc auto al firmei Mega Travel.

Traficul în zonă a fost blocat mai bine de o oră. „Un echipaj de poliție rutieră a acționat pentru siguranța și fluidizarea traficului, nu s-au constatat contravenții sau abateri de la normele rutiere în ce privește acest incident provocat de condițiile meteorologice, autobuzul era echipat cu anvelope de iarnă“, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Chiar mașinile de intervenție au avut ceva probleme în timpul misiunii de deszăpezire, dar în cele din urmă situația s-a rezolvat, circulația a fost reluată și călătorii au ajuns cu bine la destinație.

*Viteză și neatenție pe carosabil cu zăpadă

Tot joi seara, pe DN 15, un șofer a intrat cu viteză într-o curbă în zona Potoci și a derapat, izbindu-se de mașina de pe contrasens. Femeia care era pe scaunul din dreapta a suferit mai multe traumatisme și a fost transportată cu ambulanța la UPU Piatra Neamț. „În seara de 26 noiembrie, polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Bicaz au stabilit, din primele cercetări, că în timp ce un bărbat de 37 ani, din Bicaz, conducea un autoturism pe DN15, având direcția de mers Bicaz – Poiana Teiului, într-o curbă la dreapta nu ar fi adaptat viteza la carosabilul acoperit cu zăpadă, a derapat și a pătruns pe contrasens intrând în coliziune cu un autovehicul. În urma impactului, a rezultat rănirea pasagerei din autoturismul condus de bărbatul de 37 de ani, o femeie în vârstă de 59 de ani. Conducătorii auto nu se aflau sub influența băuturilor alcoolice“, a mai spus ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Un alt accident provocat de condițiile meteo și viteză s-a produs vineri, la amiază, la Vaduri, în comuna Alexandru cel Bun. Un autoturism a intrat în curbă și s-a izbit puternic de un vehicul care staționa. Șoferul a fost grav rănit și părea prins între fiarele mașinii, astfel că în urma apelului la 112 la locul accidentului au ajuns descarcerarea și TIM–SMURD. „La locul indicat s-au deplasat două echipaje de descarcerare și echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă TIM din cadrul Detașamentului Piatra Neamț. Echipajele au constatat că singura persoană aflată într-unul din autoturismele implicate în accident – un bărbat în vârstă de 23 de ani – a suferit un traumatism la umărul drept și un traumatism cranio-cerebral“, a mai precizat locotenentul Andrei Grancea.

Tânărul a fost preluat de echipajul TIM-SMURD și transportat la UPU Piatra Neamț. Poliția face cercetări.

Recomadările polițiștilor

Poliția Neamț recomandă câteva sfaturi utile pentru a preveni accidentele rutiere în condiții  de iarnăm când sunt necesare măsuri speciale de precauție:

– Asigurați-vă că instalațiile de climatizare și de dezaburire sunt în stare de funcționare!

– Dotați-vă autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanțuri antiderapante. Autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone trebuie să fie dotate cu lopată, materiale și lanțuri antiderapante.

– Distanța față de autovehiculele care circulă în față trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, care să permită oprirea în timp util în cazul sesizării unui pericol, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din față, cât și pentru a nu fi obligați să frânați brusc, frânare care duce la derapare!

– În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiți mai atenți la pietoni. Aceștia sunt mai puțin prudenți și nu prea se asigură la traversare!

– Nu acționați brusc mecanismele de direcție și de frânare ale autovehiculului! În condiții de zăpadă și polei, renunțați pe cât posibil la pedala de frână. Folosiți cu precădere frâna de motor!

Cristina IORDACHE

Urmatorul articol >
Scandal la Poliția Roznov