Proaspăt reabilitat, corpul A al Policlinicii Piatra Neamţ a fost inaugurat

policlinica3 * Panglica a fost tăiată de preşedintele Culiţă Tărâţă

 

Standarde europene şi dotări pe măsură. Corpul A al Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost inaugurat de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă şi de conducerea SJU Neamţ, după ce a fost reabilitat, într-un an de zile. Cabinetele au fost dotate cu aparatură de ultimă generaţie şi vor începe să funcţioneze în cel mai scurt timp posibil. Managerul Ioan Lazăr, directorul medical Alexandru Juncu, Culiţă Tărâţă şi medicii specialişti care urmează să-şi desfăşoare activitatea în respectivul corp al Policlinicii s-au arătat mulţimiţi de dotări şi de modul în care s-au realizat lucrările. Mai mult, autorităţile au promis ca până la sfârşitul acestui an să acceseze fonduri europene şi pentru renovarea celorlalte două corpuri ale ambulatoriului.

 

* Culiţă Tărâţă s-a declarat mulţumit şi a promis că îi va convinge pe  medicii de la Viena, care l-au operat recent, să vină pentru intervenţii gratuite la Piatra Neamţ

 

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat – Corp A – al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ” a fost pus în operă prin programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi a avut o valoare totală de 3.055.449.89 de lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean Neamţ a fost de 48.634 – cofinanţare eligibilă. După ce a vizitat noile cabinete, preşedintele Culiţă Tărâţă s-a declarat mulţumit şi a promis că îi va convinge pe  medicii de la Viena să vină să opereze gratuit la Piatra Neamţ pentru că sălile de operaţie sunt dotate ca în spitalele din Vestul Europei. Totodată acesta a recunoscut că medicii din SJU Piatra Neamţ au fost puşi în umbră din cauza lipsurilor cu care unitatea sanitară s-a confruntat ani la rând.

 

* „Să cumpărăm apartamente pentru medicii tineri, pentru că aceştia trebuie stimulaţi să rămână să lucreze în Spitalul judeţean”

 

„Targetul meu până la finalul mandatului este aducerea la stadiul de normalitate a spitalului şi a policlinicii. Ştiţi prea bine cum stăteau lucrurile înainte, cum se făceau deconturile, cum erau făcute plăţile. Mai avem mult de lucru în acest domeniu, mai avem mult de lucru cu mentalitatea, eu sper însă să găsim înţelegere de toate părţile. Aici, la spital trebuie să vii cu sufletul deschis, aşa cum te duci la biserică, şi trebuie să-i găsim pe cei care ştiu să fie alături de tine. Acest proiect, adus de noi cei din CJ, a ajuns la final şi mă bucur că s-a încheiat cu bine. Spre finalul lunii august vor veni şi noile norme de accesare a fondurilor europene şi vom încerca să aducem şi alte astfel de proiecte. Vom continua şi cu corpurile B şi C. Întâmplarea face că, de curând, am suferit şi eu o intervenţie chirurgicală la Viena şi i-am rugat pe medicii, pe profesorii de acolo, să vină să facă o evaluare a investiţiilor din spital, a dotărilor din sălile de operaţie şi din Policlinică şi să facă şi operaţii gratuite. Pentru că au toate standardele. Avem aici medici de valoare dar au fost ponegriţi, iar acest lucru a afectat şi actul medical. Dacă ne ajută Dumnezeu eu sper să obţinem bani să continuăm ceea ce am început. Mai mult, ne-am gândit ca din bugetul judeţului să cumpărăm câteva apartamente pentru medicii tineri pentru că aceştia trebuie stimulaţi să rămână să lucreze în Spitalul judeţean. Trebuie să ne tolerăm unii pe alţii şi să găsim soluţii să ţinem medicii tineri lângă noi”, a spus Culiţă Tărâţă înainte de tăierea oficială a panglicii corpului A, reabilitat, al Policlinicii Piatra Neamţ.

Lucrările au fost finalizate cu 6 luni înainte de termen dar acest lucru nu a împiedicat conducerea celei mai mari unităţi sanitare din Neamţ să aprecieze modul în care s-a lucrat şi s-a comunicat cu constructorii. Managerul SJU Neamţ, Ioan Lazăr a promis că acesta este doar începutul unei noi serii de proiecte care vor face ca policlinica să fie reabilitată în totalitate.

„Acesta este doar primul proiect, sunt alte 14 astfel de proiecte depuse la CJ, care sperăm să treacă în prima şedinţă de Consiliu Judeţean pentru a putea accesa şi alte fonduri europene şi să putem aduce întreg complexul de clădiri ale Policlinicii şi Spitalului Piatra Neamţ la standarde europene”, a declarat dr. Ioan Lazăr, manager SJU Neamţ.

 

* „Mult timp, corpul medical de la Piatra Neamţ, medicii au fost „umiliţi” din cauza dotărilor”

 

„Acesta este primul proiect prin care s-a reabilitat policlinica şi s-a dotat cu aparatură modernă, dotarea s-a făcut după cerinţele medicilor. Ceea ce s-a făcut până acum în spital nu s-a mai făcut niciodată. Sălile de operaţie au fost dotate cu aparatură modernă, cu unităţi noi de anestezie. Mult timp, corpul medical de la Piatra Neamţ, medicii au fost „umiliţi” din cauza dotărilor”, a spus dr. Alexandru Juncu, director medical SJU Neamţ.

„Dacă beneficiarul este mulţumit, înseamnă că suntem mulţumiţi şi noi. Colaborarea a fost foarte bună şi din acest motiv s-au terminat lucrările cu şase luni mai devreme”, a declarat Ioan Bărbieru, reprezentant General Construct.

Lucrările de reabilitare şi modernizare ale Corpului A al Ambulatoriului Integrat au avut o valoare de 2.201.263 lei şi au constat în lucrări de intervenţie pentru repararea elementelor structurale, reconsolidarea instalaţiilor interioare, electrice şi sanitare, reabitări termice şi înlocuirea tâmplăriei şi a pardoselilor dar şi amplasarea unui lift cu o capacitate de 17 persoane. Dotarea cu aparatură medicală, echipamente IT şi consumabile necesare funcţionării cabinetelor a avut o valoare totală de 430.877 lei, iar dotarea cu mobilier a avut o valoare de 152.339 lei. (I. Ştefănescu)