Incidentul din sediul Poliției Neamț, în care o adolescentă de 14, acuzată de tâlhărie, a încasat palme și șuturi de la comisarul șef Cezar Filip (fostul comandant al instituției) generează valuri de păreri. Pro sau contra polițistului. Sau, mai curând pro sau contra gestului său ori a ideii de legitimare a faptului că o ilegalitate poate fi îndreptată (mai ales de un om al legii!) tot printr-o faptă ilegală.
2566 invitați, 40-50 de partcipanți
Vineri seara, pe platoul de la Turnul lui Ștefan, a și avut loc o manifestare care, în fond, își propunea să-l susțină pe polistul care este acum cercetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Anunțată cu câteva zile înainte pe rețeaua de socializare, manifestarea a și avut ”carton” de eveniment la care au fost invitați fix 2556 de membri de pe facebook. Că au confirmat doar 40 și au zis ”poate” alți 43 e mai puțin relevant în comparație cu prezența reală, la locul și ora anunțate: 40, cu indulgență 50 de oameni, cu tot cu jurnaliștii prezenți.
”E momentul ca noi, pietrenii să ne implicam în siguranța urbei și să susținem repunerea in funcție a comisarului șef Cezar FILIP demis pentru că și-a permis să lovească o adolescentă <inocentă> a cărei singura vină este că a participat la sute de tâlharii și a fost complice în două cazuri de omor. ….Între echipa comisarului FILIP și gaşca lui Orlando, voi ce alegeți?!” – era motivația anunțată pe internet. Afișul era și el elocvent: “Pietrenii susțin polițiștii nu infractorii!” și, în antiteză erau două fotografii – una cu 4 minori cunoscuți pentru comiterea infracțiunilor de furt și tâlhărie și una cu Cezar Filip.
Însă, în timp ce titlul vorbea despre „polițiști” în general, simbolul din poză era un om al legii împotriva căruia începuse un dosar penal pentru lovirea unui minor și care își dăduse demisia din funcție.
Critici și laude pe ”Alături de Cezar Filip”
Oglindă la manifestarea de vineri după-amiaza este o pagină de facebook numită ”Alături de Cezar Filip” unde a demarat o adevărată controversă referitoare la ”legimitatea” rezolvării unor fărădelegi tot prin încălcarea legii.
După ce anunță că ”Aceasta pagina este dedicată tuturor celor care sunt alături de comisarul șef Cezar Filip”, cel care a creat zona de susținere vine cu diverse postări (ale sale sau deja publicate din ziare) prin care încearcă să legitimize lovirea copilei de 14 ani de către ex-șeful Poliției Piatra Neamț. Astfel: “Potrivit conducerii Poliţiei Neamţ, minora agresată are 14 ani şi a fost deseori cercetată pentru furturi din buzunare şi tâlhării însă potrivit legii nu răspunde penal pentru faptele comise. Minora a fost cercetată şi în dosarul de omor comis asupra actorului Constantin Ghenescu, fiind complicele unui tânăr care a fost arestat pentru crima comisă. Sau “Toți spun că de vina este Cezar Filip, dar el ce ar putea face când acesti minori comit infractiuni în fiecare zi? Acești tineri au fost protagoniștii unei crime dar polițiștii nu pot face nimic fiind obligați să îi elibereze datorită legilor noastre”.
Imediat apar și replicile. ”Legea nu-i permite să loveasca pe nimeni, cine greșește plătește!”, spune Ady Tuty. Iar Andreea Claudia introduce în discuție eficiența serviciilor sociale și gradul de implicare a unei instituții care ar trebui să monitorizeze și să ia măsuri în cazul copiilor aflați în stradă, la furat sau la cerșit: “De ce nu este nimeni indignat de faptul că cei de la Protectia Copilului nu au făcut nimic în decursul atâtor ani de când acești minori au săvârșit infracțiuni. Această instituție a fost sesizată de fiecare dată când un minor a fost implicat în activități infracționale dar nu a mișcat nici un deget niciodata și apare în față doar în astfel de momente, când deja este prea târziu sau când se intamplă ceva și atunci dau vina pe poliție sau pe cei de la primarie. Când te duci la ei cu o problemă pe care ii priveste dau cu flit și ne sfătuie să lăsăm lucrurile așa doar să nu aibă ceva de făcut. Ei trebuie trași la răspundere fiindcă nu au facut nimic, fiindcă nu au încercat să ajute acesti minori care provin din familii dezorganizate, și despre a căror situație ei știau”.
”Creație a acestui sistem mizer”
Același cont (Andreea Claudia) dă de înțeles că știe problemele din interiorul sistemului și că în spatele tastaturii s-ar afla un polițist: “Și eu sunt politist, nu susțin violența, dar în același timp sunt indignat de legile care există, legi care îi apără pe infractori iar polițiștilor le pun bete in roate. Statul nu ajuta sub nici o formă politia, ba, din contra o trage în jos și încearcă să o desființeze, duce această instituție în mizerie și ii determină pe polițiști să fie așa cum sunt, fiind o creație a acestui sistem mizer”.
Duelul ”pro și contra” este unul cât se poate de acerb, cu replici dure de o parte și de alta.
Din zona pro: Jurca Alin – ”Niște retardați! Condamni polițaiu și eliberezi tâlharul! Astfel am ajuns , pana aici ne duce intelectul!” sau Howitzer Shells – ”Rupeți-le capetele (…) bv poliția, mai mulți și mai mulți ca voi”.
În aceeași zonă, multe mesaje de genul ”Respect Cezar Filip!” și, drept contrareplici la cei care au altă părere, șabloane de genul ”Dar dacă mama ta sau soția ta sau copilul tău ar fi tâlhăriți de acești nemernici ai mai cere să se respecte legea?” sau, și mai frontal, ”Sper ca mă-ta să fie victima acestei micuțe să vedem cum reacționezi, ipocritule” (Sebastian Crețu).
”Egali în fața legii!”
Nici părerile contra nu sunt mai puțin ferme. ”Cea mai bună glumă pe anul acesta: ”pagina de Facebook pentru susținerea lui Cezar Filip”! Nici acum nu mă pot opri din râs! Păi dacă minorii ăia sunt niște bandiți atunci de ce nu cereți să se schimbe legile din România, dar susțineți un xxx (cenzurat) cu un comportament de comunist! Oare tot așa s-o fi comportat și cu subordonații săi? Se vede pe fața lui că are probleme (…), spune Viorel Stroe.
Contul SNAP Constanța e și mai aplicat: “Pentru toți cei care îl susțin pe acest individ.Nu uitați că suntem cu toții egali in fata legii. Nu este normal să vedem astfel de comportamente la cei care au jurat că vor respecta și aplica legea în slujba cetățenilor. Cu ce este acest individ diferit acum față de acel minor care a încălcat legea, mai ales că minorul nu prea răspunde penal dar domnul ofițer are obligația să cunoască legea,să o respecte și să o aplice. Din aceasta cauză are instituția noastră atât de mult de suferit și nu vom reuși niciodată să fim bine văzuți de cetățeni atâta timp cât mai există genul acesta de comportamente. Dacă un agent de poliție ar fi avut o astfel de ieșire bănuiesc că ar fi fost arestat până acum,dar incă o data se demonstrează care este situația reală în această instituție. Ofițerii își permit să meargă băuți la volan și să jignească agenții de poliție, să plângă de mila cămătarilor la televizor, să lovească subalternii sau copiii lipsiți de apărare în sediul poliției. Sunt convins că domnul acesta nu este prima data când lovește persoane în sediul poliției. Sper să se aplice legea în acest caz”.
Din păcate, majoritatea aceste comentarii care, pe de o parte invocă legea iar pe de altă parte susțin surogatul intervenției violente care să țină locul unui cadru legal incomplet sau lipsa de eficiență a interveției altor instituții se referă doar la efect.
Foarte puține păreri pleacă de la cauză, adică de la “calificarea” în hoție și tâlhărie a unor copii care, înainte de asta, chiar de la vârste de 4-5 ani, trec mai întâi prin ”inițierea” în cerșetorie.
Dacă pe baza cadrului legal existent, instituțiile abilitate în prestarea serviciilor sociale ar duce până la capăt diligențele pentru extragerea din stradă a acestor copii (inclusiv prin decăderea din drepturile părintești ale adulților), fluxul ”azi mic cerșetor, mâine hoț și tâlhar” ar fi oprit din fașă. Sau ar fi mult și consistent diminuat.
Indiferent că cerșesc de foame sau pentru că fac parte din rețele bine controlate și dirijate, acești mici cerșetori sunt practic într-o situație reală de dificultate. Dacă la această cauză nu se intervine, nu se vor pri efectele cuantificate în acțiunile bandelor de infractori minori și, din când în când, excese ale polițiștilor care se simt cu mâinile legate.
Daniel VINCA
………………………………………………………………………..
JURĂMÂNTUL DE CREDINŢĂ AL POLIŢISTULUI
EU…………………………… Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile tării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Asa să-mi ajute Dumnezeu !
PRO PATRIA ET ORDINE IURIS
…………………………………………………………..
DOMNUL POLITIST, „POLITAI,MILITIAN” A DEVENIT EL INSUSI UN INFRACTOR, ALATURI DE MINORA.EA, MINORA, EL CU STUDII SI MAJOR SI PLATIT DIN BANI PUBLICI! JUDECATI !