Pristyl și Mega Travel, învinse de plenul CJ

cj-neamtConsilierii județeni au respins, ieri, cu o singură abținere, plângerile formulate de două societăți de transport –Pristyl și Mega Travel, prin care s-a contestat atribuirea unor licențe de traseu pentru efectuarea transportului de persoane prin curse regulate.

În motivarea hotărârii se precizează că celor două societăți ”fuseseră retrase licențele ca urmare a săvârșirii unor abateri repetate”.
La începutul lunii iunie, SC Pristy S.R.L. a formulat plângere prealabilă împotriva Hotărârii Consiliului Județean nr.941 din 2015, solicitând revocarea parțială a acesteia în ceea ce privește atribuirea traseului 26 Piatra Neamț – Girov-Roman operatorului de transport SC FIDELIS COM S.R.L. care a fost declarat câștigător la ședința de atribuire desfășurată în aprilie 2015. Ei au motivat că efectul retragerii licenței atribuite unui operator, ca urmare a unei ședințe organizate conform prevederilor legale, este atribuirea acestei licențe celui care a fost pe locul secund în cadrul acelei ședințe.
MEGA TRAVEL S.R.L. și-a depus plângerea prealabilă pe aceleași argumente și la aceeași dată, dar solicitând revocarea parțială a acestei hotărâri, numai în ceea ce privește traseul 47 Piatra Neamț-Ocol-Dobreni-Poiana, atribuit SC Trans Mass S.R.L.
”Având același obiect, pe aceleași argumente, am decis conexarea acestor plângeri prealabile, urmând ca ele să facă obiectul aceluiași proiect de hotărâre”, a spus președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban, în raportul de specialitate.
”De ce? Potrivit prevederilor Ordinului nr. 3531 pe 2007 al ministrului internelor, în cazul transportului județean, retragerea licenței de traseu se face de către agenția A.R.R. emitentă, când operatorul de transport rutier a efectuat mai puțin de 95% din totalul curselor prevăzute în graficul de circulație al licenței de traseu a se efectua într-o lună calendaristică. După retragerea licenței de traseu, traseul respectiv trebuie să fie atribuit în cadrul următoarei ședințe de atribuire”.
Licențele de traseu se atribuie prin hotărâre a Consiliului Județean, pe baza propunerilor comisiei paritare, și se eliberează de către agenția ARR respectivă. Comisia paritară este formată dintr-un reprezentant al consiliului județean și un reprezentant al agenției A.R.R. Neamț.
” Reamintesc a precizat șeful CJ, de asemenea, că cei doi operatori au făcut plângere prealabilă împotriva actului administrativ prin care au fost atribuite traseele în discuție acelor operatori care, ulterior, au fost sancționați prin retragerea licenței. Prin plângerile prealabile ce fac obiectul prezentei expuneri, contestatarii încearcă să susțină ilegalitatea Hotărârii Consiliului Județean Neamț nr. 208 din 2014, pentru faptul că nu ei, ci alți operatori au fost declarați câștigători, fapt care, în opinia acestora, le dau dreptul de a li se atribui traseele în discuție, fără a recunoaște legalitatea organizării unei noi ședințe de atribuire, cea din aprilie 2015, la care, dealtminteri, ambele societăli au participat”.
Consilierii județeni au fost, ieri, de acord că ”retragerea licenței de traseu, ulterior atribuirii sale prin Hotărârea Consiliului Județean Neamț nr. 208 din 2014, pe motivul săvârșirii unor abateri grave și repetate de către operatorul de transport nu este consecința nelegalității inițiale a actului administrativ, așa cum afirmă contestatarii, ci unei atitudini ulterioare a operatorului, prin care acesta a sdvargit, ulterior, fapte ce constituie abateri grave de la prevederile caietului de sarcini în special și de la prevederile legale în general”.

Mariana OLTEAN TUDOSE