Prins cu detectorul de metale în parcare

detector-metaleUn romașcan a avut proasta inspirație să vândă pe stradă un detector de metale și a fost prins în flagrant. Bărbatul nu avea autorizație pentru deținerea detectorului și, indiferent dacă știa sau nu acest lucru, comisese o faptă penală. Lumea celor care dețin detectoare de metale cu acte în regulă este destul de mică. Ei caută comori (istorice) din pasiune și se cunosc între ei. Așa că apariția unui căutător nou nu trece neobservată.

Cert este că polițiștii romașcani de la Investigații Criminale au avut informații despre intenția bărbatului și joi au organizat o acțiune în urma căruia l-au prins în flagrant. „În urma unei acțiuni organizate în data de 10 noiembrie 2016, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un bărbat de 38 de ani, din Roman, în timp ce acesta oferea spre vânzare un detector de metale. Bărbatul a fost identificat de polițiști în parcarea unui magazin din municipiul Roman, aparatul fiind ridicat în vederea confiscării“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției.

Romașcanul s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vânzare sau oferire spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizație, pedepsite conform art. 27 din OG nr. 43/2000 rep. privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. El riscă închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Poliția Neamț reamintește că, potrivit OG 43/2000 (rep.), la art. 5, alin. (10) se precizează că persoanele fizice și juridice care dețin și/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obțină în prealabil autorizația inspectoratului de poliție al județului respectiv, a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, sediul, și să se înregistreze la aceste autorități. La aliniatul 13 este prevăzut că „accesul cu detectoare de metal și utilizarea lor în situri arheologice, în zonele de interes arheologic prioritar și în toate zonele cu patrimoniu arheologic reperat sunt permise numai pe baza autorizării prealabile emise de Ministerul Culturii și Cultelor“. De interes este și conținutul art. 10, care spune că „bunurile mobile rezultate în urma descoperirilor arheologice întâmplătoare vor fi predate de către descoperitor, în termen de maximum 72 de ore, serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor“. De asemenea, potrivit art. 26, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. (13), constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Iar la art. 27, se stipulează că vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizația prevăzută la art. 5 alin. (10) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, sau cu amendă. (C.I.)